Posts

Showing posts from August, 2012

OLIMPIK 2012

Image
~ Medal... kutipan akhir 13 Ogos 2012 ~

Menutup tirainya sejak 27 julai sehingga 12 ogos...
banyak kisah suka duka yang dirasai dan dapat kita lihat...
Juara Dunia... sudah menjadi impian dan keinginan setiap atlit yang bertanding...

Kutipan akhir...

Top 5... dan MALAYSIA berada di tangga ke 63 berkongsi tempat dengan negara INDONESIA dan negara2 lain dengan memilik 1 perak dan 1 gangsa satu pencapaian yang patut dibanggakan disebabkan untuk kesekian kalinya, malaysia membawa pulang 2 pingat pada temasya Olimpik pada kali ini berbanding sebelumnya
p/s :: Syabas kepada kontinjen negara bagi edisi LONDON 2012 pada kali ini.. TAHNIAH

Majlis berbuka Puasa Kg. Lihak-Lihak

Image
~ Majlis Berbuka Puasa, Solat hajat dan Program Komuniti daerah ~

Belum sempat nak buang penat yang ada, ditambah lagi dengan program seterusnya... di Kg.Lihak-Lihak, Semporna... sebuah kawasan kampung yang sangat jauh dari Pekan Semporna.. seyesLy

Ingatkan kena ikut jalan lama, iaitu jalan dari kampung Tanjung Kapor, Bugaya...
Last2, kena ikut jalan ke Kunak untuk ikut jalan darat ke kampung tersebut...
tidaklah jauh sangat, tapi boleh tahan juga lah... kita orang naik van Penerangan... janji ada aircond...

seriusly, aku first time datang kampung ini...
Sangat2 jauh dan ketinggalan sedikit berbanding kehidupan di pekan apatah lagi bandar...
tapi, aku suka kawasan kampung ni... biar jauh dari pekan tapi tetap tenang dan nyaman...

seterusnya, program kami iaitu bersama-sama PIBG sekolah dan pelajar2 tahun 6 yang bakal menduduki peperiksaan UPSR pada tahun ini yang akan bermula selepas seminggu hari raya nanti.
 majlis bermula dengan ucapan daripada pegawai penerangan semporna, diikuti …

Singgah Tarawih 2012 :~ Pejabat Penerangan Daerah Semporna

Image
~ Antara program awaL daLam sidang PraktikaL ~

Ingatkan, pada awal2 praktikal sangat bosan dan seperti kawan2 yang lain alami...
sebenarnya tidak, rezeki aku dan memang pilihan aku untuk memilih penerangan sebagai tempat praktikal disebabkan bidang tugas dan kerja yang dijalankan adalah kegemaran dan memang peveret saya.

memang pada awal2, adalah kebosanan tetapi yang bestnya di pejabat ni, dapat juga online dan melayan pelanggan2 yang datang untuk bertanya dan meminta bahan2 penerbitan seperti poster YDPA, PM dan bahan2 bacaan lain.
kekok tu memang la ada, tapi lama2 kejap jak bah dalam beberapa jam hilang sudah
kena pandai kawal diri dan persekitaran.

apapun, antara aktiviti awal yang saya ikut iaitu Program Singgah Tarawih 2012 :~ Pejabat Penerangan Daerah Semporna yang diadakan di kg. Ungkaraya Semporna.
majlis yang diadakan adalah meliputi ucapan daripada Pegawai Penerangan daerah dan juga pengisian ceramah tazkirah oleh Ustaz Borhan daripada JHEAINS Semporna.

Sambil-sambil, majl…

First day Melapor diri untuk Praktikal

Image
~ Seminggu aku praktikal di sini ~

Alhamdulillah, dapat juga aku melapor diri di pejabat daerah Semporna pada 6 ogos hari tu.
Ingatkan banyak benda nak dibuat dan sangat2 risau dan takut apa yang akan berlaku pada hari tersebut.
Bila masuk jak dalam pejabat, ada 4 orang staff yang sudah berada di dalam pejabat tetapi, penyelia ataupun pegawai penerangan yang bertugas sebagai penyelia saya masih belum sampai... ada tugas luar (di Tawau)...

Sebelah petangnya, selepas jam 2 petang barulah pegawai tersebut datang dan saya terus melapor diri.
permulaan memang sangat2 merisaukan... alhamdulillah semuanya berjalan lancar...
dan paling best... penyelia a.k.a Boss aku sangat2 sporting...

Saya akan menghabiskan 4 bulan bersama-sama staf da pegawai penerangan Semporna.
Mudah-mudahan, ikatan dan hubungan yang dibina sebagai satu pasukan, dapat membimbing dan memberikan pengalaman dan pembelajaran yang cukup bermakna kepada saya... LOVE PENERANGAN

 peJabat Penerangan Daerah Semporna...

p/s :: Semog…

GOLONGAN YANG DIMURKA OLEH ALLAH S.W.T

:: RAHSIA YANG MESTI ANDA TAHU. :: RAHSIA YANG MESTI ANDA TAHU.

SIAPAKAH SEBENARNYA : MUSTAPHA KAMAL ATTATURK !!!

Lepas BACA tolong SHARE , ramai lagi yang belum mengetahui perkara ini.

Antara syarat yang dikenakan oleh Mustapha Kamal Attaturk
(bekas PM Turki) :-

1. Membolehkan perempuan memakai tudung dengan syarat pakai skirt.
2. Membolehkan lelaki memakai seluar panjang dengan syarat pakai tali leher dan topi(sesuai dengan kehendak barat).
3. Menyuruh wanita dan lelaki menari di khalayak ramai. Beliau sendiri pernah menari dengan seorang wanita di satu parti umum yang pertama di Ankara.
4. Beliau pernah menegaskan bahawa "negara tidak akan maju kalau rakyatnya tidak cenderung kepada pakaian moden."
5. Menggalakkan minum arak secara terbuka.
6. Mengarahkan Al-Quran dicetak dalam bahasa Turki.
7. Menukar azan ke dalam bahasa Turki. Bahasa Turki sendiri diubah dengan membuang unsur-unsur Arab dan Parsi.
8. Mengambil arkitek- arkitek dari luar negara untuk memodenkan Turki…

PERAK UNTUK MALAYSIA

Image
~ KaLah idak apa, janji kalah Di FInaL ~

dalam twitter

kat tv1 tadi... sedih oooo bebanan berat yang dipikul oleh Datuk Lee Cong Wei.. papau, tahniah Datuk... hasil prestasi cemerlang yang ditunjukkan... kalah bukan bererti GAGAL...

muka Datuk LCW masih kelihatan sedih aku nampak bah dalam tv1 tadi... tidak apa, rezeki sudah dapat PERAK...

saat datuk LCW nak nanges, aku juga macam maw nanges ooo masa kat Beijing, biasa2 jak... tapi dekat LONDON ni... banyak kenangan dan air mata yang mengalir termasuk perasaan dan air mata LCW...

kenangan yang akan disimpan sampai bila2... kejuaraan 4 tahun sekali SILVER MEDAL... Lee Chong Wei from MALAYSIA... better then Bronze kan... papun... TAHNIAH DATUK...
p/s :: jangan la mengutuk, bagus kalau kamu mampu masuk OLIMPIK... peace





TauLiah dan BoLong (PSSTUDM)

Image
~ bahagianya rasa di hati ~

banner/banting/buku/kad jemputan/slide utama masa Pentauliahan Di Raja ke-31
kenapa bahagia... sebab aku dapat jumpa semua skod2 PALAPES seluruh malaysia iya, seluruh malaysia dari kelantan ke sabah
16 IPTA yang terlibat 1) UM 2) UKM 3) UPM 4) USM 5) UiTM 6) UUM 7) UTM 8) UTHM 9) UMS 10) UNIMAS 11) UNIMAP 12) UPSI 13) UMT 14) UPNM 15)USIM 16) UIAM (paling junior bagi intake 31)
dengar2.. tahun ni UIAM baru ada batch pertama Army dan tahun depan akan ada batch pertama Airforce UMP... terbaekLah...
:: gambar-gambar sekitar PentauLiahan ::

~ni kamiurang... Airforce IPTA... UUM,USM,UiTM,UMS-KAL,UNIMAS,UIAM~

~sebahagian daripada kami~

~ 25/26... sorang missing ~

~ barisan JL ~

~ itu kami, masa ni La paling best tidur... namu, leher yang menderita ~


~itu aku... ~

~ PALAPES UUM ~

~ Dinner Airforce... tapi aku dah baLik... tiada duit bah maw beli tket~


~ For the conlusion... puas selepas 3 tahun dalam training... AlhamduLiLLAh...~
p/s :: banyak lagi gambar2... lin…