Tuesday, February 28, 2012

Jambatan Bum-Bum :: menantikan kebenarannYa

:: seperti dalam keratan akhbar Utusan dan berita TV3 ~ Selasa 28 Feb 2012 ::

sama ada penantian selama beberapa tahun untuk mendapatkan jambatan tersebut
berhasil atau tidak...?
kita tunggu janji2 yang diberikan oleh Menteri kerja Raya


so, ini merupakan berita gembira untuk warga Semporna
terutama warga pulau Bum-Bum sebab sudah lama menanti
janji-janji manis pemimpin2 yang berjanji melaksanakan
tapi, sehingga kini masih belum kelihatan

sama-sama kita doakan semuanya berjalan lancar...
amin

p/s :: jangan sebab nak dekat2 PRU semua isu diutarakan semula... bukan itu yang kami mahu

APA yang PerLu korang Lakukan Jika Bengang dengan RUmate...?

:: hanya sekadar lawak jenaka k... ::


Bengang dengan roommate? Tak tahu apa nak buat? GEt ready for the payback time...

1. Setiap hari Jumaat, pack segala barang anda dan bagitau kat roommate anda nak balik kampung. Selepas sejam, balik ke bilik & terangkan bhw takde org kat
rumah. Unpack segala brg anda & pegi tidor.

2. Setiap kali roommate anda balik, jerit sekuat hati" horee...kau dah balik". Lepas tu menari dlm 5 minit. Lepas tu, tenung jam lama2 dan tanya dia "Sepatutnya kau dah blah dah skrg"

3. Buat2 terjaga pd tengah malam, jerit kuat2 " Tolong, kat mana aku berada ni?" dan lari keliling bilik tu. Kalau bilik kecil, cukuplah sekadar melompat 2-3 kali. Kemudian, sambung tidor. Esoknya, kalo dia tanya, pura2 tak tahu apa yg dia cakap.

4. Ambil marker, buat bulatan kecil kat lengan anda. Besarkan bulatan tu setiap hari sambil berkata "Dah merebak... dah merebak!"

5. Beli pepokok bonsai. Bercakap & tidor dengan pokok tu setiap hari. Selepas seminggu, bertengkar dgn pokok tu dan cakap "Aku tak boleh hidup sebilik dengan kau lagi" sambil keluar & menghempaskan pintu bilik dgn kuat...Buang pokok tu tapi biarkan pasu kat situ.

6. Beli pisau banyak-banyak. Tajamkan setiap malam sambil merenung roommate anda sambil berkata "Tak lama lagi...tak lama lagi..."

7. Duduk didepan papan chess dua-tiga jam tanpa buat apa2 atau cakap apa2. Lepas tu bangun secara tiba2 sambil berkata, "Siot betul, kalah lagi"

8. Setiap kali roommate balik, tutup lampu dan tidor. lepas dia keluar, bangun dan menjerit dgn kuat "Horee...!". bukak lampu semula.

9. Pakai topi kertas. Bila dia balik, cakap "Selamat Datang ke McDonald. Boleh saya ambil pesanan anda..." Lepas tu buat muka bodoh, sambil berkata "Eh, kau rupanya..."

10. Kata kat roommate "Ada pesanan penting untuk kau". Lepas tu buat2 pengsan. Lepas 2-3 jam, bangun dan cakap yagn anda dah lupa pesanan tu. Kemudian, cakap "Eh...aku dah ingat". Lepas tu pengsan balik.

11. Bila roommate anda balik, berpura2 tengah telefon. Caci maki dan menjerit dengan kuat kat telefon tu. Lepas tu letak telefon dan cakap kat roommate bhw yg telefon tadi adalah mak dia. Cakap mak dia akan telefon balik.

12. Kalau roommate suka gosok gigi kat sinki, perhatikan sampai habis. Lepas dia habis, cakap dengan dia bhw anda kena ajar dia cara mengosok gigi dengan betul.

13. Edarkan risalah ke kawasan kedai/rumah kedai berdekatan rumah/kampus. Dalam risalah tu, nyatakan bahawa roommate anda hilang. Letak sekali gambar dia dlm risalah tu. Tawarkan hadiah kepada sesiapa yg menjumpai roommate anda.

14. Bila roommate anda tutup lampu pd sebelah malam, nyanyi lagu opera sekuat hati. Bila dia buka balik lampu, buat2 muka bodoh dan confused.

15. Duduk & renung roommate dlm 2-3 jam. Kalau boleh, bawa member2 sekali sambil makan kacang & popcorn. Buat macam tengah tengok wayang.

16. Masa roommate tiada, ambil deodoran dan sapukan pada seluruh dinding bilik. Bila dia balik, puji bahawa bilik berbau wangi. Lakukan selalu sampai deodoran tu habis.

17. Kalau roommate ada binatang peliharaan, spt kucing, offer utk beri makan kpd binatang tsbt. Cepat2 keluarkan botol gam atau minyak rambut sebelum dia beri persetujuan kpd kau.

18. Pegang & gosok-gosok rambut roommate anda sambil berkata "Rambut kau hitam, lurus dan berkilat la...Macam teknik rebonding...". Sekali-sekala buat masa dia tengah tidur.

19. Mase roommate tido, bungkus dia macam kafan mayat (siap ikat), pastu panggil member dlm 10 bace yasin ramai2.
bile rumet jage pakat2 buat mcm x nmpk apa2.

20. Sebelum roommate balik dari kelas, bungkus diri sendiri macam kafan (siap ikat jugak) pastu baring senyap-senyap atas katil dia. Mesti dia terkujat sampai pengsan bila masuk bilik tengok2 ada mayat.

p/s :: pandai-pandai la bawak berbincang dengan rumate erk...

EGO dan MANUSIA

:: ego ka kita... cer tengok dan nilai diri ::


Berikut merupakan 15 sifat EGO yang perlu disemak dan dihindarkan dari diri ini.

1. Diberi jawatan rasa terhibur.

2. Tidak dilantik, rasa tidak tenang.

3. Kalau dia sorang pemimpin, arahannya selalu kasar.

4. Kalau dia pengikut, payah mahu taat.

5. Emosional dan mudah tersinggung.

6. Suka berkawan dengan orang bawahan supaya dirinya nampak lebih tertonjol daripada orang lain.

7. Mudah marah, cepat melenting.

8. Payah menerima pandangan orang lain.

9. Dalam majlis, tidak senang bila orang lain memberi pandangan.

10. Dalam majlis, mudah memotong cakap orang lain.

11. Suka memperkenalkan diri sendiri daripada memperkenalkan pemimpin dan organisasi yang dipimpin.

12. Suka pandangannya sahaja diterima.

13. Lebih berminat berkawan rapat dengan orang lain daripada anggota organisasinya agar terserlah kesempurnaan dirinya.

14. Tidak senang kemajuan tercetus di tangan orang lain.

15. Bercakap selalu dengan suara tinggi dan tidak boleh dicabar pasti tercabar.

Kita hisab & muhasabah diri masing2, ingatkan aku kalau aku salah. Peace =)

p/s :: just copy paste... untuk tatapan semua...

Sunday, February 26, 2012

Result for My3s... kamu sudah isi...?

:: baru jer isi dalam 25minit yang lepas ... sebelum jam 12.25 selepas 12.50 ::



itulah result yang keluar
aku memang lemah bahagian komunikasi bahasa inggeris
cuma, aku try juga untuk bercakap dalam bahasa inggeris walau aku lemah
sekurang-kurangnya aku tidaklah senyap kalau orang bertanya kan...?

secara keseluruhannya
aku puas hati sebab untuk ::
1) kemahiran komunikasi
2) kemahiran kerja berpasukan
3) kemahiran kepimpinan
dapat full markh sebab aku dah biasa dengan 3 kemahiran

untuk yang lain2 bukan tidak pakar cuma perlu ada penambahbaikkan
BTW... purata keseluruhan saya dapat 9.2 camtu la...
puas hati juga sebab atas dari 9 kan..

laman web my3s ===> my3s

p/s :: aku dah... korang bila lagi nak berMy3s...? wajib untuk sem last... isi la

kami, durian dan Gunung KinaBaLu...

:: Vacation with mY famiLy ke keningau untuk berubat sebelum baLik ke Kedah ::

:: perjalanan yang agak2 jauh dan scarY... kan... ::

~ini area2 jalan ranau tambunan... sempat lagi singgah dulu beli durian..lapar bah ~

~hujung kinabaLu... tengok dari jauh... sangat2 indah ciptaan ALLAH ~


~ni la kedai2 tepi jalan tu... banyak buah-buahan dorang juaL... fresh2 lagi..saddap~
area2 jalan ranau tambunan

~mY mom, sister, adik bongsu dan anak buah... ~

~adik aku minum air dari kulit buah durian... takut badan panas konon ~

~ni area2 jalan ranau sebelum sampai ke pekan ranau... ada kemalangan, syukur juga bukan kami yang kena.. alhamdulillah~


~hujung-hujung kinabaLu... bila aku maw twan puncakmu ya...? ~

~tengok dari jauh... hati saya rindu.... ~

apa tidaknya scary...
subuh perjalanan tu agak2 jam 12.30 start, dari semporna mendung dan hujan kuat angin lagi
sampai kunak tenang sikit
bila dekat2 lahad datu... hujan lebat dan di segama banjir
"jem" lagi jalan sampai 30minit menunggu sebab air naik ke paras bukuk lali
jalan raya ndak nampak sudah
air jak semua

sampai2 sandakan tenang sikit...
sempat beli buah salak....
area2 telupid dan ranau gerimis...
sampai di ranau sebelum ke pekan...
ada kemalangan dalam 30 minit lagi stuck...
tunggu supaya ada ruang utuk bergerak...
sampai di jalan ranau tambunan...
sempat lagi makan nasi lemak dan durian sebelum jalan

sampai di keningau dalam jam 3 dan terus ke rumah "anti" untuk berubat
menunggu sampai jam 6 baru dapat masuk p berubat...
adalah... macam tidak percaya jak badan keluar ulat, kayu dan batu
just guna "batu ajaib" makcik tu letak di atas kulit

sempat singgah di bandar keningau untuk makan malam
then, terpaksa ikut jalan potong di tambunan untuk ke k.k
sampai k.k jam 10.30 trus check in hotel

jam 5.30 pagi trus p airport...
sikit lagi kena tinggal flight
naseb baek mas ni tutup 10minit sebelum berlepas
terima kasih MAS... dapat sarapan lagi..sedap2

p/s :: syukur pada ALLAH... percutian yang mengasyikkan bersama keluarga...
alhamdulillah


Ketam ooo Ketam (mY peveret Eva)

:: untunglah balik cuti ari tu dapat makan Ketam... thanks fb@nash Chiek ) ::


~ no wonder La Sabah... The Land beLow the Wind ~


~ 2 kilo only for rm12 jak... sekilo maknanya rm 6 jer... dulu rm5... sekarng susah nak cari ketam murh dah... tapi tetap syukur sebab lebih murah berbanding di tempat2 lain... dan lebih penting... lebih fresh dan isinya sedap ~


~makan camni je sedap daripada nak masak2 sambal or kari... tapi terpulang la kan ikut selera~

cara mudah nak masak ketam...
just guna kuali, minyak, dapur gas dan ketam
senang jak

firstLy...
letak kuali atas dapur dan hidupkan api

second...
masukkan sedikit minyak dan masukkan ketam kat dalam kuali dan tutup

third...
pastikan ketam tu dah benar2 masak dan kulit dah bertukar dari biru or hijau ke warna oren/jingga...
jangan sampai minyak tu kering plak, letak minyak lebih sikit

bila masak, hidang dan makan... nyummy...

ni cara masak paling mudah sekali...
dapat rasa isi ketam yang fresh dan banyak
petua masakan orang kampung... hehehee
mudah dan senang dan jimat.... rasa tetap sama

p/s :: jom La datang semporna.... kat kg. gelam-gelam bayak ketam dan murah lagi fresh...
(mem "promote" lagi bah Semporna, Sabah)

Kawan saya Kawen... saya...? tunggulah reZeki, beLum masanya kan...

:: terkadang jeles juga tengok kawan2 kawen kan... NAMUN... masih belom ada rezeki bah~



semua ni kengkawan ex~SMKDPA la...


~ni pown kawan2 ex-SMKDPA juga... rindu plak nak kumpul2 kan...? ~

~ so sweet... lelaki (kawan saya merangkap sepupu)... pompuan... kawan se"TARIAN" saya masa sekolah menengah.. semoga kekal sehingga akhirnya.. insya ALLAH ~

semoga ALLAH memberkati perkahwinan korang..
pesanan... buat anak cepat2... aku maw jaga dorang...
biar lambat kawen janji dapat tengok kebahagiaan orang... cukupLah...

p/s :: sampai biLa nak jadi Single...?
::

Tampi-tampi a.k.a MayuKi.... Semporna Holiday Resort ~~just

:: lama sudah tidak update... ~~ saje-saje nak promote... ~

biasanya
kami nak p mandi setiap hari sabtu dan ahad
memang ramai la orang..tapi lagi ramai lagi best
sangat2 siokkk...
kan... sangat2 best...


~it's me... gemok kan...? ~

~~korang ADa...? kalau la bakat2 ni di asah, mesti ramai penerjun malaysia yang berbakat~~
siapa berani terjun dari tingkat 3 tu?...?


~Semporna Holiday Resort~

infront side... just walking

just copy from fb friend...

sangat2 best tempat ni... banyak benda boleh buat
tapi, kena ada bayaran setiap yang kita baut
contohnya... memancing, mandi or nak BBQ kat sini

p/s :: tempat ni memang best kalau maw mandi2 with family or nak memancing pada waktu malam
sangat2 siokkkkkk.... try la datang semporna (saja nak promote)


Wednesday, February 15, 2012

Saya Memang LOSER

:: MakLumlah, aku tidak layak sebenarnya jadi seorang askar ::

aku taw la aku kurang layak
dan aku selalu sakit
dan aku tidak kuat

tapi sekurang-kurangnya
jangan la jatuhkan moral aku
aku bukan begayak, aku bukan hanya taw cakap
just hanya doa jak kuberikan

memanglah masa eco challenge UPNM ari tu aku nak ikut
dah jurulatih yang suruh aku balik
atas urusan kesihatan dan masalah keluarga
so,aku balik lah lagipun kebetulan aku dah beli tiket bah

hanya mampu berdoa untuk genk2 UUM
alhamdulillah dapat tempat ke-4

1 :: PALAPES UPNM
2 :: KADET UPNM
3:: PALAPE UIAM
4 :: PALAPES UUM
5 :: PALAPES UMT

tahniah kepada PALAPES UUM
korang memang terbaek antara yang terbaek...
terbaek jugalah...
wa salut uols... tahniah2

p/s :: tahun depan ada lagi, doaku terus bersama kalian.

Tuesday, February 14, 2012

Hujan Oh Hujan

:: kuat hujan kuat juga ombak ::


tidak henti-henti taw hujan di semporna
adakal malam adakala siang
adakala juga subuh
so, terpaksa tercontrol nak p mana2

apapun, sepanjang cuti beberapa hari ni
dapat juga jalan2 semua tempat
cuma, misi ke bukit tengkorak tidak kesampaian
masih belum dapat didaki

apapun,
kelmarin dah p pulau
hari ni nak p pulau lagi
nak stay uma kawan
then sebelah malam tu nak memancing
heheheee... macam best

bila mana hujan, ombak puan kuat ooo
so, syukur juga la tiada apa2 berlaku
selamat pulang dan selamat sampai

picture....nantilah di upload
sekarang just nak jalan2 jak selagi ada cuti

p/s :: semporna is the best place ever

Saturday, February 11, 2012

It's ALL about meeting...

:: cuti-cuti pown ada meeting juga ::

hari ni pepagi buta dah merempat di bilik Kelab rakan Muda Semporna
sebab ari ni ada agenda besar untuk kelab kitaorang
Annual Grand Meeting bah...
untuk pencalonan dan pemilihan MT terkini KRM semporna.

harap-harap semoga berjalan lancar
sebabnya, pegawai KBS turun padang
maklumlah benda ni bila ada pegawai
kena la tunjukkan organisasi kita ni terbaek
walaupun ada sedikit kepincangan
tunjukkan kita ni boleh buat kerja...

go For Rakan Muda, go for Malaysia...

p/s :: Yakin Boleh Gemilang...

I LoSt mY feeLing~~

:: dah agak dah sebelum balik semporna lagi ::


kalau ikutkan hati
memang tidak maw balik ooo,
naseb baek dah beli tiket ari tu
kegedian berlaku kan gatal sangat maw pulang semporna

kalau bukan pasal praktikum
memang aku ndak baLik juga
tapi apa ble buat, sudah sampai semporna
terima la seadanya...
itu Qada' dan Qadar ALLAH

BTW,
kalik ni rasa macam aku tiada rumah
apa orang kata
" tidak selamat walau berada di rumah sendiri"
huuuuhhhhh...... oh mY

p/s :: baLik salah ndak baLik saLah, KENAPALAH

Thursday, February 9, 2012

Seperti bukan dirancang ~

:: macam sedih jer baLik Semporna... ::

firstLy
aku macam maw baLik rumah jak biLa malam tu sampai rumah
adalah... tengah makan pown nak tegur2...
takper, aku sabar sebab akak aku
engkau jugalah abg iparku bah... ndak pa
aku hormat kamu sebagai yang tua dari aku

ALLAH masih ada untuk aku
tenang jak...
kita just nak buat baik untuk akak kita
nak dia jadi isteri terbaek untuk suami dan anak2 dia
tapi disalah ertikan
apapun, semoga kekal jer La sampai selamanya

cuma,
macam apa yang aku plan sebelum2 ini
sebelum balik Semporna
semuanya lari dari plan
keciwa sangat2
seriusLy...

ndak Pa La...
sedih ada
gembira jer takda
dapat juga mengubat rindu dengan famiLy...
dengan Dia...
macam peLik la
macam tak nak dan tidak mencari pown
biasanya dia yang mencari2
tapi skrg... sudah tidak sama
susah juga kalau orang dah bahagia
kita dilupa..

apapun...
tolongLah cepatkan masa berlalu
nak habiskan semuanya dengan cepat
dan selesaikan apa yang masih belum selesai..
semoga semuanya dipermudahkan... AMIN YA RABBAL ALAMIN..

p/s :: aku diam bukan bererti aku lemah... sekian

Result gempak Sepanjang aku di UUM

:: AlhamduLiLLah... semuanya seperti tidak apa yang dirancang ::

seperti sediakaLa
tekezut Lagi buat kesekian kalinya
ni result aku yer...

Politik ekonomi antarabangsa ~ B-
Ekonomi Dalam Pentadbiran Awam II ~ B+
Hubungan Manusia ~ B
Kepimpinan ~ A-
Pembangunan Organisasi ~ A-
Undang-Undang Pentadbiran ~ A-

alhamdulillah, paper LAw dapat A- juga
aku paling takut aku akan repeat...
takut sangat2
syukur Ya ALLAh...

so, fight for the last Sem
2 paper to go
and for thesis and praktikum

p/s :: tengah menunggu maklumbalas praktikum... semoga semuanya dipermudahkan

Wednesday, February 8, 2012

Santapan tengah hari di Semporna...

:: sepetang with mY besprend ::


ni aku la, si HITAm
lepas terbakar , baru pulang dari latihan annual camp kat USM dan Hutan Lipur Tupah...
baju... no komen, semalam kat K.L dah pakai hari ni pakai gi
dan, aku tengah picit jerawat... ehheee... hobby ketika boHsan


~ni La santapan tengah hari~
ikan bakar rm 7
sayur rm 1
nasi putih rm1
putu rm 1 (satu) x 4batang
kilau (ikan mentah peram limau) rm 1
sagoL (buntal masak lemak) rm 1
semuanya rm 15 jer

daripada p makan McD dan KFC
tak kenyang tapi bikin lemak naik jak... hadoi
tu jak la, ndak da yang best sangat
cumanya... Kenyang.. melepas hajat

Ko ADA...?

p/s :: jom La datang semporna

Tuesday, February 7, 2012

Hari ni BaLiK Semporna, Sabah...

:: selepas 8 bulan di semenanjung ::

sepatutnya awal lagi pulang tapi terpaksa berjuang di medan perang lagi
annual camp ROTU AIRORCE 2012...
so, baru dapat jejak kaki p Semporna, mY hometown...

skrg sedang berada di LCCT
kejap lagi maw terbang sudah p Tawau then naik keta p semporna
harap2 semua selamat hendaknya.
AMIN


bawalah daku pergi....
ke negeri sabah di bawah bayu
semporna tanah airku


melepak 3jam sebelum berlepas di LCCT
tadi di K.L sentral 2 jam..
takut ketinggalan lagi macam yg lalu2
lucu juga kalau difikir
hahahaa... sabo jer la

apapun, semporna... I'm coming... LOVE u...

p/s :: yeah... akhirnya... NAMUN, maw urus praktikal punya tempat lagi... hadoi

Saturday, February 4, 2012

disebaLik maLam itu...

:: yang aku tak pernah lalui... ::

malam 1hb Feb sekitar jam 9-10 malam di tgh2 jalan raya...
malam tu macam biasalah masih camping
dan malam tu kena sedikit PT...
dalam masa kena guling-guling "Side RoLL"
dan buat pertama kalinya aku dapat bertahan....
(aku nak taw juga sebab apa aku tak muntah...?)

Dan, oleh kerana masa tu hujan.. sejuk..basah...
aku Krem... kejang seluruh badan...
nak dengar cerita tak disebalik kejadian kejang seluruh badan tu...?

tangan aku dah macam harimau nak cakar orang..
mata aku tak bleh buka... kaki aku keras...
dan mulut aku ternganga besar2...
dan, aku menangis sebab kesakitan malam itu...

aku tak tahu kenapa semua orang cakap aku kena Histeria a/k/a rasuk
padahal malam itu aku separa sedar..
tapi aku dapat rasakan badan aku macam ada orang kawal...
aku tak boleh nak kawal badan aku terutama tangan yg mengeras,
mulut ternganga dan mata yang pejam
serta... menangis tiba2...

malam tu, ada sorang budak UiTM nampak..
aku tak taw la sama ada betul ka tidak...
tapi dia Sixth sense boleh nampak benda tu
katanya... benda tu ada kat atas aku
dan cuba nak masuk...

dan sorang lagi nampak "P" kat hujung pokok
dan masa tu la dia kena juga

patutlah... dalam masa yang sama..
badan aku keras semacam jer... aku nangis sebab aku lawan sakit tu...
syukur dapat gerak kaki so badan pown dapat gerak...
tapi aku pelik la... ada lagi kata itu salah aku sebab mulut celupar..
kalau benda tu memang sebab aku mulut celupar
dah sah2 hari pertama masuk hutan lagi aku dan kena lanyak oleh benda tu...

so, maknanya 2 org pompuan tu yg kena tak celupar la...?
kena fikir juga la...
bukan sebab mulut celupar jer boleh kena...
korang kencing kat merata2 tempat...
pompuan haid yg tak jaga kebersihan
dan masuk jalan langgar kacau rumah dia...
meme arr kena... kena fikir juga lah benda2 tu semua..

jangan sebab aku krem @ kejang malam tu
trus korang nak tuduh2 aku bukan2
kata aku ada SAKA la
kata aku ada pelindung segala la..

takper la... aku dah kena sekurang-kurangnya bagi lah moral support ka
semangat ka... ini tidak...
cakap bukan2... pandang aku semacam jer...
"Kadet... dah sihat ke? lain kali jangan celupar"...
haiyooo..... makaseh sebab cakap macam tu...
kalau tidak taw cerita jangan cakap bukan2 k...
aku terima seadanya malam tu
dan sebab tu sampai skrg aku asyk Krem/kejang bila rasa sejuk...

apapun, malas nak cerita...
just luahan hati jer...
dah kena... tapi tak nampak... macam takder beza...
bukan mintak tapi nak....
takderla... just joking... harap2 jangan la aku nampak...

p/s :: kalau aku kejang... tolong urut2kan erk.. takut jadi yg lain plak

LATIHAN KHEMAH TAHUNAN PALAPES UDARA IPTA 2012

:: LAWAN TETAP LAWAN ::


Latihan Khemah Tahunan Palapes Udara IPTA 2012 yang diadakan pada setiap 21 Jan- 04 feb
adalah merupakan khemah gabungan yang melibatkan IPTA2 di MALAYSIA
yang melibatkan UUM, USM, UiTM (Shah Alam), UIAM dan UNISZA.
Kali ini, annual camp ini tidak dapat dijalankan bersama 2 lagi IPTA iaitu
UMS-KAL dan UNIMAS... atas sebab kekangan...

Khemah tahunan kali ke-3 ini diadakan selama 2 minggu melibatkan 2 fasa iaitu
1) Fasa Kem, dan
2) Fasa Medan....

Fasa kem yang diadakan di USM, Pulau pinang melibatkan aktiviti-aktiviti pertandingan sukan dan ketenteraan... antara sukan Bola Tampar, Sepak Takraw dan Bola Jaring
manakala bagi ketenteraan melibatkan
Kawad kaki, Merentas halangan dan Jalan Laju
Disamping, latihan menembak yg juga mempertandingankan
menembak pistol individu dan berkumpulan...

Bagi fasa Medan pula,
iaitu 28Jan - 04 Feb 2012 yang diadakan di kem PGA, Hutan Lipur Tupah, Sungai Petani Kedah.
pada fasa ini ia melibatkan latihan2 praktikal yang dijalankan mengikut peringkat
iaitu Senior Cadet, Intermediate dan Junior Cadet's...
latihan seminggu yang banyak memberikan kefahaman dan ilmu berkaitan ketenteraan kepada para kadet dan pelajar.
bagi kadet junior, ia merupakan pengalaman pertama
dalam melibatkan diri dalam latihan perkhemahan...

dan bagi senior... ia merupakan latihan khemah tahunan yang terakhir
dan selepas ini dah tiada latihan... just follower as pemerhati sudah...

apapun.. memang gempak
sebab kita orang dapat junior PALAPES UDARA baru dari UNISZA...
first intake dan juga dapat jumpa kawan baru
iaitu dari UIAM sebab PALAPES UDARA UIAM juga merupakan ambilan yg baru
yg mana baru sahaja intake ke-3
sebelum2 ini, mereka latihan sendiri2....

tuan rumah ::
2009 ~ UUM
2010 ~ UiTm
2012 ~ Usm
2013.... ???? ___ tunggu...

secara kesimpulannya...
Johan keseluruhan bagi tahun 2012 adalah milik Universiti Utara Malaysia...
SELAMAT KETEMU DITAHUN 2013....

P/S :: insya ALLAH kejuaraan kami akan kekalkan... UUM.."Auuuuwwwaaa"