Posts

Showing posts from February, 2012

Jambatan Bum-Bum :: menantikan kebenarannYa

Image
:: seperti dalam keratan akhbar Utusan dan berita TV3 ~ Selasa 28 Feb 2012 ::
sama ada penantian selama beberapa tahun untuk mendapatkan jambatan tersebut berhasil atau tidak...? kita tunggu janji2 yang diberikan oleh Menteri kerja Raya

so, ini merupakan berita gembira untuk warga Semporna terutama warga pulau Bum-Bum sebab sudah lama menanti janji-janji manis pemimpin2 yang berjanji melaksanakan tapi, sehingga kini masih belum kelihatan
sama-sama kita doakan semuanya berjalan lancar...
amin
p/s :: jangan sebab nak dekat2 PRU semua isu diutarakan semula... bukan itu yang kami mahu

APA yang PerLu korang Lakukan Jika Bengang dengan RUmate...?

Image
:: hanya sekadar lawak jenaka k... ::

Bengang dengan roommate? Tak tahu apa nak buat? GEt ready for the payback time...

1. Setiap hari Jumaat, pack segala barang anda dan bagitau kat roommate anda nak balik kampung. Selepas sejam, balik ke bilik & terangkan bhw takde org kat rumah. Unpack segala brg anda & pegi tidor.

2. Setiap kali roommate anda balik, jerit sekuat hati" horee...kau dah balik". Lepas tu menari dlm 5 minit. Lepas tu, tenung jam lama2 dan tanya dia "Sepatutnya kau dah blah dah skrg"

3. Buat2 terjaga pd tengah malam, jerit kuat2 " Tolong, kat mana aku berada ni?" dan lari keliling bilik tu. Kalau bilik kecil, cukuplah sekadar melompat 2-3 kali. Kemudian, sambung tidor. Esoknya, kalo dia tanya, pura2 tak tahu apa yg dia cakap.

4. Ambil marker, buat bulatan kecil kat lengan anda. Besarkan bulatan tu setiap hari sambil berkata "Dah merebak... dah merebak!"

5. Beli pepokok bonsai. Bercakap & tidor dengan pokok tu setiap hari. Se…

EGO dan MANUSIA

Image
:: ego ka kita... cer tengok dan nilai diri ::

Berikut merupakan 15 sifat EGO yang perlu disemak dan dihindarkan dari diri ini.

1. Diberi jawatan rasa terhibur.
2. Tidak dilantik, rasa tidak tenang.
3. Kalau dia sorang pemimpin, arahannya selalu kasar.
4. Kalau dia pengikut, payah mahu taat.
5. Emosional dan mudah tersinggung.
6. Suka berkawan dengan orang bawahan supaya dirinya nampak lebih tertonjol daripada orang lain.
7. Mudah marah, cepat melenting.
8. Payah menerima pandangan orang lain.
9. Dalam majlis, tidak senang bila orang lain memberi pandangan.
10. Dalam majlis, mudah memotong cakap orang lain.
11. Suka memperkenalkan diri sendiri daripada memperkenalkan pemimpin dan organisasi yang dipimpin.
12. Suka pandangannya sahaja diterima.
13. Lebih berminat berkawan rapat dengan orang lain daripada anggota organisasinya agar terserlah kesempurnaan dirinya.
14. Tidak senang kemajuan tercetus di tangan orang lain.
15. Bercakap selalu dengan suara tinggi dan tidak boleh dicabar pasti tercabar.

Kita…

Result for My3s... kamu sudah isi...?

Image
:: baru jer isi dalam 25minit yang lepas ... sebelum jam 12.25 selepas 12.50 ::


itulah result yang keluar aku memang lemah bahagian komunikasi bahasa inggeris cuma, aku try juga untuk bercakap dalam bahasa inggeris walau aku lemah sekurang-kurangnya aku tidaklah senyap kalau orang bertanya kan...?
secara keseluruhannya aku puas hati sebab untuk :: 1) kemahiran komunikasi 2) kemahiran kerja berpasukan 3) kemahiran kepimpinan dapat full markh sebab aku dah biasa dengan 3 kemahiran
untuk yang lain2 bukan tidak pakar cuma perlu ada penambahbaikkan BTW... purata keseluruhan saya dapat 9.2 camtu la... puas hati juga sebab atas dari 9 kan..
laman web my3s ===> my3s
p/s :: aku dah... korang bila lagi nak berMy3s...? wajib untuk sem last... isi la

kami, durian dan Gunung KinaBaLu...

Image
:: Vacation with mY famiLy ke keningau untuk berubat sebelum baLik ke Kedah ::
:: perjalanan yang agak2 jauh dan scarY... kan... ::
~ini area2 jalan ranau tambunan... sempat lagi singgah dulu beli durian..lapar bah ~
~hujung kinabaLu... tengok dari jauh... sangat2 indah ciptaan ALLAH ~

~ni la kedai2 tepi jalan tu... banyak buah-buahan dorang juaL... fresh2 lagi..saddap~ area2 jalan ranau tambunan
~mY mom, sister, adik bongsu dan anak buah... ~
~adik aku minum air dari kulit buah durian... takut badan panas konon ~
~ni area2 jalan ranau sebelum sampai ke pekan ranau... ada kemalangan, syukur juga bukan kami yang kena.. alhamdulillah~
~ni la tempat kami bertiga baring.. kakak aku, aku dan adik aku... panas, hujan... ndak kami kesah janji ikut... ~

~lepak sekejap tepi jalan ranau ~
~hujung-hujung kinabaLu... bila aku maw twan puncakmu ya...? ~
~tengok dari jauh... hati saya rindu.... ~
apa tidaknya scary... subuh perjalanan tu agak2 jam 12.30 start, dari semporna mendung dan hujan kuat angin lagi sampa…

Ketam ooo Ketam (mY peveret Eva)

Image
:: untunglah balik cuti ari tu dapat makan Ketam... thanks fb@nash Chiek ) ::

~ no wonder La Sabah... The Land beLow the Wind ~

~ 2 kilo only for rm12 jak... sekilo maknanya rm 6 jer... dulu rm5... sekarng susah nak cari ketam murh dah... tapi tetap syukur sebab lebih murah berbanding di tempat2 lain... dan lebih penting... lebih fresh dan isinya sedap ~

~makan camni je sedap daripada nak masak2 sambal or kari... tapi terpulang la kan ikut selera~
cara mudah nak masak ketam... just guna kuali, minyak, dapur gas dan ketam senang jak
firstLy... letak kuali atas dapur dan hidupkan api
second... masukkan sedikit minyak dan masukkan ketam kat dalam kuali dan tutup
third... pastikan ketam tu dah benar2 masak dan kulit dah bertukar dari biru or hijau ke warna oren/jingga... jangan sampai minyak tu kering plak, letak minyak lebih sikit
bila masak, hidang dan makan... nyummy...
ni cara masak paling mudah sekali... dapat rasa isi ketam yang fresh dan banyak petua masakan orang kampung... hehehee mudah dan sena…

Kawan saya Kawen... saya...? tunggulah reZeki, beLum masanya kan...

Image
:: terkadang jeles juga tengok kawan2 kawen kan... NAMUN... masih belom ada rezeki bah~


semua ni kengkawan ex~SMKDPA la...

~ni pown kawan2 ex-SMKDPA juga... rindu plak nak kumpul2 kan...? ~
~ so sweet... lelaki (kawan saya merangkap sepupu)... pompuan... kawan se"TARIAN" saya masa sekolah menengah.. semoga kekal sehingga akhirnya.. insya ALLAH ~
semoga ALLAH memberkati perkahwinan korang..
pesanan... buat anak cepat2... aku maw jaga dorang... biar lambat kawen janji dapat tengok kebahagiaan orang... cukupLah...
p/s :: sampai biLa nak jadi Single...? ::

Tampi-tampi a.k.a MayuKi.... Semporna Holiday Resort ~~just

Image
:: lama sudah tidak update... ~~ saje-saje nak promote... ~
biasanya kami nak p mandi setiap hari sabtu dan ahad memang ramai la orang..tapi lagi ramai lagi best sangat2 siokkk... kan... sangat2 best...

~it's me... gemok kan...? ~
~~korang ADa...? kalau la bakat2 ni di asah, mesti ramai penerjun malaysia yang berbakat~~ siapa berani terjun dari tingkat 3 tu?...?

~Semporna Holiday Resort~
infront side... just walking
just copy from fb friend...
sangat2 best tempat ni... banyak benda boleh buat tapi, kena ada bayaran setiap yang kita baut contohnya... memancing, mandi or nak BBQ kat sini
p/s :: tempat ni memang best kalau maw mandi2 with family or nak memancing pada waktu malam sangat2 siokkkkkk.... try la datang semporna (saja nak promote)

Saya Memang LOSER

:: MakLumlah, aku tidak layak sebenarnya jadi seorang askar ::
aku taw la aku kurang layak dan aku selalu sakit dan aku tidak kuat
tapi sekurang-kurangnya jangan la jatuhkan moral aku aku bukan begayak, aku bukan hanya taw cakap just hanya doa jak kuberikan
memanglah masa eco challenge UPNM ari tu aku nak ikut dah jurulatih yang suruh aku balik atas urusan kesihatan dan masalah keluarga so,aku balik lah lagipun kebetulan aku dah beli tiket bah
hanya mampu berdoa untuk genk2 UUM alhamdulillah dapat tempat ke-4
1 :: PALAPES UPNM 2 :: KADET UPNM 3:: PALAPE UIAM 4 :: PALAPES UUM 5 :: PALAPES UMT
tahniah kepada PALAPES UUM korang memang terbaek antara yang terbaek... terbaek jugalah... wa salut uols... tahniah2
p/s :: tahun depan ada lagi, doaku terus bersama kalian.

Hujan Oh Hujan

Image
:: kuat hujan kuat juga ombak ::

tidak henti-henti taw hujan di semporna adakal malam adakala siang adakala juga subuh so, terpaksa tercontrol nak p mana2
apapun, sepanjang cuti beberapa hari ni dapat juga jalan2 semua tempat cuma, misi ke bukit tengkorak tidak kesampaian masih belum dapat didaki
apapun, kelmarin dah p pulau hari ni nak p pulau lagi nak stay uma kawan then sebelah malam tu nak memancing heheheee... macam best
bila mana hujan, ombak puan kuat ooo so, syukur juga la tiada apa2 berlaku selamat pulang dan selamat sampai
picture....nantilah di upload sekarang just nak jalan2 jak selagi ada cuti
p/s :: semporna is the best place ever

It's ALL about meeting...

:: cuti-cuti pown ada meeting juga ::
hari ni pepagi buta dah merempat di bilik Kelab rakan Muda Semporna sebab ari ni ada agenda besar untuk kelab kitaorang Annual Grand Meeting bah... untuk pencalonan dan pemilihan MT terkini KRM semporna.
harap-harap semoga berjalan lancar sebabnya, pegawai KBS turun padang maklumlah benda ni bila ada pegawai kena la tunjukkan organisasi kita ni terbaek walaupun ada sedikit kepincangan tunjukkan kita ni boleh buat kerja...
go For Rakan Muda, go for Malaysia...
p/s :: Yakin Boleh Gemilang...

I LoSt mY feeLing~~

Image
:: dah agak dah sebelum balik semporna lagi ::

kalau ikutkan hati memang tidak maw balik ooo, naseb baek dah beli tiket ari tu kegedian berlaku kan gatal sangat maw pulang semporna
kalau bukan pasal praktikum memang aku ndak baLik juga tapi apa ble buat, sudah sampai semporna terima la seadanya... itu Qada' dan Qadar ALLAH
BTW, kalik ni rasa macam aku tiada rumah apa orang kata " tidak selamat walau berada di rumah sendiri" huuuuhhhhh...... oh mY
p/s :: baLik salah ndak baLik saLah, KENAPALAH

Seperti bukan dirancang ~

:: macam sedih jer baLik Semporna... ::
firstLy aku macam maw baLik rumah jak biLa malam tu sampai rumah adalah... tengah makan pown nak tegur2... takper, aku sabar sebab akak aku engkau jugalah abg iparku bah... ndak pa aku hormat kamu sebagai yang tua dari aku
ALLAH masih ada untuk aku tenang jak... kita just nak buat baik untuk akak kita nak dia jadi isteri terbaek untuk suami dan anak2 dia tapi disalah ertikan apapun, semoga kekal jer La sampai selamanya
cuma, macam apa yang aku plan sebelum2 ini sebelum balik Semporna semuanya lari dari plan keciwa sangat2 seriusLy...
ndak Pa La... sedih ada gembira jer takda dapat juga mengubat rindu dengan famiLy... dengan Dia... macam peLik la macam tak nak dan tidak mencari pown biasanya dia yang mencari2 tapi skrg... sudah tidak sama susah juga kalau orang dah bahagia kita dilupa..
apapun... tolongLah cepatkan masa berlalu nak habiskan semuanya dengan cepat dan selesaikan apa yang masih belum selesai.. semoga semuanya dipermudahkan... AMIN YA RABBAL ALAMIN..
p/s :: aku di…

Result gempak Sepanjang aku di UUM

:: AlhamduLiLLah... semuanya seperti tidak apa yang dirancang ::
seperti sediakaLa tekezut Lagi buat kesekian kalinya ni result aku yer...
Politik ekonomi antarabangsa ~ B- Ekonomi Dalam Pentadbiran Awam II ~ B+ Hubungan Manusia ~ B Kepimpinan ~ A- Pembangunan Organisasi ~ A- Undang-Undang Pentadbiran ~ A-
alhamdulillah, paper LAw dapat A- juga aku paling takut aku akan repeat... takut sangat2 syukur Ya ALLAh...
so, fight for the last Sem 2 paper to go and for thesis and praktikum
p/s :: tengah menunggu maklumbalas praktikum... semoga semuanya dipermudahkan

Santapan tengah hari di Semporna...

Image
:: sepetang with mY besprend ::

ni aku la, si HITAm lepas terbakar , baru pulang dari latihan annual camp kat USM dan Hutan Lipur Tupah... baju... no komen, semalam kat K.L dah pakai hari ni pakai gi dan, aku tengah picit jerawat... ehheee... hobby ketika boHsan

~ni La santapan tengah hari~ ikan bakar rm 7 sayur rm 1 nasi putih rm1 putu rm 1 (satu) x 4batang kilau (ikan mentah peram limau) rm 1 sagoL (buntal masak lemak) rm 1 semuanya rm 15 jer
daripada p makan McD dan KFC tak kenyang tapi bikin lemak naik jak... hadoi tu jak la, ndak da yang best sangat cumanya... Kenyang.. melepas hajat
Ko ADA...?
p/s :: jom La datang semporna

Hari ni BaLiK Semporna, Sabah...

Image
:: selepas 8 bulan di semenanjung ::
sepatutnya awal lagi pulang tapi terpaksa berjuang di medan perang lagi annual camp ROTU AIRORCE 2012... so, baru dapat jejak kaki p Semporna, mY hometown...
skrg sedang berada di LCCT kejap lagi maw terbang sudah p Tawau then naik keta p semporna harap2 semua selamat hendaknya. AMIN

bawalah daku pergi.... ke negeri sabah di bawah bayu semporna tanah airku

disebaLik maLam itu...

:: yang aku tak pernah lalui... ::
malam 1hb Feb sekitar jam 9-10 malam di tgh2 jalan raya... malam tu macam biasalah masih camping dan malam tu kena sedikit PT... dalam masa kena guling-guling "Side RoLL" dan buat pertama kalinya aku dapat bertahan.... (aku nak taw juga sebab apa aku tak muntah...?)
Dan, oleh kerana masa tu hujan.. sejuk..basah... aku Krem... kejang seluruh badan... nak dengar cerita tak disebalik kejadian kejang seluruh badan tu...?
tangan aku dah macam harimau nak cakar orang..
mata aku tak bleh buka... kaki aku keras... dan mulut aku ternganga besar2... dan, aku menangis sebab kesakitan malam itu...
aku tak tahu kenapa semua orang cakap aku kena Histeria a/k/a rasuk padahal malam itu aku separa sedar.. tapi aku dapat rasakan badan aku macam ada orang kawal... aku tak boleh nak kawal badan aku terutama tangan yg mengeras, mulut ternganga dan mata yang pejam serta... menangis tiba2...
malam tu, ada sorang budak UiTM nampak.. aku tak taw la sama ada betul ka tidak... tapi dia …

LATIHAN KHEMAH TAHUNAN PALAPES UDARA IPTA 2012

Image
:: LAWAN TETAP LAWAN ::

Latihan Khemah Tahunan Palapes Udara IPTA 2012 yang diadakan pada setiap 21 Jan- 04 feb adalah merupakan khemah gabungan yang melibatkan IPTA2 di MALAYSIA yang melibatkan UUM, USM, UiTM (Shah Alam), UIAM dan UNISZA. Kali ini, annual camp ini tidak dapat dijalankan bersama 2 lagi IPTA iaitu UMS-KAL dan UNIMAS... atas sebab kekangan...
Khemah tahunan kali ke-3 ini diadakan selama 2 minggu melibatkan 2 fasa iaitu 1) Fasa Kem, dan 2) Fasa Medan....
Fasa kem yang diadakan di USM, Pulau pinang melibatkan aktiviti-aktiviti pertandingan sukan dan ketenteraan... antara sukan Bola Tampar, Sepak Takraw dan Bola Jaring manakala bagi ketenteraan melibatkan Kawad kaki, Merentas halangan dan Jalan Laju Disamping, latihan menembak yg juga mempertandingankan menembak pistol individu dan berkumpulan...
Bagi fasa Medan pula, iaitu 28Jan - 04 Feb 2012 yang diadakan di kem PGA, Hutan Lipur Tupah, Sungai Petani Kedah. pada fasa ini ia melibatkan latihan2 praktikal yang dijalankan mengikut pering…