Posts

Showing posts from July, 2013

Ku Lepaskan Bangkok... India... wait for Me yeah...

~ Dapat call dari KBS bahagian Antarabangsa... Mr.Lim ~
Kenangan 23 Jun lepas jadi batu asas untuk aku tidak menoleh ke belakang lagi. Apa tidaknya, senang-senang jak aku tolak pelawaan program pigi Bangkok, Thailand Apapun, thanks madam Aida sebab jemput Walaupun aku calon KIV.
Petang tadi... Tiba-tiba kena call guna number yang sama Yakin je ingatkan miss Aida call tapi tidak expect la untuk program apa2. Ke nak wish selamat mnyambut ramadhan ka raya ka apa2. Siap tanya masih belajar ke atau kerja.
Cakap panjang2 last cakap. Nak tak ikut program ke di India.... what...? Here's i come... sudah Bangkok aku tolak.. India tidak aku akan tolak Program... Asean Student Exchange Programe under KBS Antarabangsa

Susulan program pemilihan pertukaran belia antarabangsa, 10-13 Mei 2013 yang lepas. Yeah....

P/s:: Alhamdulillah... rezeki Ramadhan... semoga dipermudahkan segalanya esok...

Bermulanya Hidup sebagai Seorang Pesakit Tulang Belakang

Image
~ Medical Check uP... kena suruh buat fisioterapi di Hospital Queen Elizabeth...K.K ~


Kelmarin 30 Julai 2013 Aku pigi Hospital nak check sakit kakiku yang seminggu sakit Sekali la aku minta check tulang belakangku Last2... ini dia bagi

surat cinta utk jalani fisioterapi dan... dah buat temujanji esok jalani rawatan elktron karan2 ka tu ya... matiklah

P/s:: sayangi tulang anda... pelihara dan pastikan jangan injured... jangan jadi seperti saya

Selamat Hidupan Marin Kita

Image
~ kalau ikan bilis tidak akan pupus juga... makan banyak mana pun aku tidak kisah ~

Its all about Coconut Crab

Saya dengan team GREENS Semporna Memohon jasa baik orang Kampung ataupun sesiapa sahaja penggemar haiwan laut ini Untuk mengurangkan dan tidak sesekali memakan ketam ini Sudahlah semakin mahu PUPUS, di telan lagi sampai habis
Aku tidak kisah juga ko maw beli banyak2  Lagipun harganya Mahal.... Tapi semakin anda membeli semakin rancaklah mereka2 yang tidak punya sifat sayang Dan hanya memikirkan keuntungan semata-mata
Begitulah kaedahnya. Anda mahu mereka buru Anda makan ia akan habis Bila zuriat tiada... lesaplah haiwan ini di Bumi
Coconut Crab....

P/s:; walaupun aku tidak pernah nampak ni ketam... tapi di Indonesia di salah sebuah resort entah di mana... pernah masuk rancangan Astro... coconut crab menjadi hidangan utama di sana... sebabnya populasi ketam ini terlalu banyak di sana...

Menilai melalui Mata Hati anda... mengenai Pembangunan di Semporna

Image
~ Masih memerlukan dan mendahagakan nilai PEMBANGUNAN itu ~

Anda sendiri boleh melihatnya Walaupun hanya dengan sebelah mata mahupun tutup mata Itupun bila mana orang di sebelah anda tidak buta dan bisu Dia juga akan tetap cakap..."Kalaulah ada jambatan, penduduk kampung tidak akan susah2 dan mengorbankan nyawa sendiri untuk berbuat sedemikian

Mungkin yang duduk bandar tidak pernah tahu dan tidak akan ambil tahu Macama mana dan bagaimana penduduk kampung di pulau Mampu mengangkat dan memindahkan Kenderaan2 Berat ke Pulau Bum-Bum mana Jambatan yang menghubungkan untuk menghantar ke sana Feri pun tiada... inikan pula Jambatan
Pelik Bin Ajaib kan....?
Itulah dinamakan orang kampung... anak Pulau Menggunakan segala kudrat dan usaha Untuk memindahkan dan meletakkan kenderaan ke pulau Bum-Bum Untuk memudahkan mereka juga... besar pulau ni... jalan kaki pun sehari juga
Apapun. Saya bukan post benda ni sebab maw mengutuk atau memburuk-burukkan sesiapA Cuma Saya ingin menunjukkan betapa …

SALAM HARI PAHLAWAN 31 JULAI 2013

Image
~ Selamat hari Pahlawan untuk semua ~



Kepada pejuang-pejuang tanah air
Sebelum...semasa...dan selepas merdeka
Kita sedekahkan al-fatiha bagi yang muslim dan doakan kesejahteraan mereka
Semoga jasa dan pengorbanan mereka sentiasa diperingati selamanya

Ucapan juga kepa pejuang2 dalam Kes serangan di Sabah
Terutama Lahad Datu dan kampung saya Semporna
Semoga roh-roh mereka bersemadi dengan aman
Dan jasa masa akan terus kekal dalam ingatan

Peristiwa 2 Mac 2013 Semporna
Banyak yang kita perlu ambil tahu sebenarnya
Jangan hanya kita berharap kepada pihak-pihak keselamatan dalam memperjuangkan
Keamanan dan kemerdekaan negara agar terus terpelihara

Sama-samalah kita berganding bahu dan bekerjasama
Agar setiap keselamatan dan kebebasan yang kita lakukan
Akan terus kita pelihara agar tidak menjadi seperti negara-negara sedang bergolak sekarang...
Negara kita... milik kita... kekalkan untuk anak-anak bangsa kita sehingga ke akhirnya

Kepada yang mengenali diri ini
Terutama kepada Jurulatih-jurula…

Entry pertama update guna Samsung Note 1

Image
~ jakun plak aku kan ~

First time update guna my note selepas 3bulan beli. Apapun... nice try dan akan mengupdate blog dalam ni jak Baca jak entry sebelum ni ya pasal update di atas

P/s: maknanya ini update ke-2 guna note 1.... hahhhahahahaahhaahahaaaaa.... palui

Makanan orang Semporna (Tradisi Bajau dan Suluk)

Image
~ sudah sinonim dengan Ubi Kayu dan Hasil laut ~

Mungkin tidak ramai yang tahu orang Semporna terutama orang yang lebih dulu dari zaman sekarang ni wujud mengamalkan cara hidup yang lebih bersifat semulajadi dan traditional. Ubi kayu sebagai makanan ruji (sumber karbohidrat) bagi menggantikan beras dan ikan serta sumber-sumber laut sebagai sumber protein. Tetapi ia masih diamalkan sehingga ke hari ini sebab sudah menjadi rutin. Klu tiada semua tu tidak menjadi la selera makan.

Tidak ramai yang tahu mengenai ubi kayu dan apa yang boleh dihasilkan selain kerepek...ubi kayu goreng mahupun kuih ubi. Di Semporna. Ubi kayu akan diparut bagi menghasilkan sejenis tepung dalam bentuk kasar (tidak halus seperti tepung gandum). Orang sini akan panggil dengan nama "panggik"... biasanya ada banyak cara memasaknya sama ada kukus....mahupun goreng tanpa minyak.

Antara nama2 makanan yang boleh dihasilkan melalui tepung ubi "panggik" yang sudah diparut dan air ditos(dibuang dan di…

MENTARBIAH pelajar-pelajar STPM 2013

~ kepada calon-calon STPM 2013 ~
Salam ramadhan adik-adik...
Sekadar nasihat abg bekas senior2 STPM...

# janganlah selalu kita mengutuk MPM or sesiapa sahaja yang terlibat sebab ia menunjukkan bahawa adik-adik tidak pernah bersyukur dan berterima kasih sebab dapat diserap masuk tingkatan 6 berbanding kawan-kawan adik yang terumbang ambing sekarang mencari tempat untuk sambung belajar. 

# syukurlah, sebab adik2 dapat jimatkan masa dan wang ringgit untuk bayar yuran dan perbelanjaan adik2 berbanding kawan2 adik yang sambung belajar di Politeknik, Matriks, Diploma IPTA dan IPTS... kamu sudah kaji dan buat perbandingan dengan STPM punya student...?

# rata-rata dalam sebulan perbelajaan adik2 hanya rm50-rm200 termasuk makan minum tambang dan duit pergi sekolah berbanding adik2 diluar paling minimum rm500 sebulan perlu ditanggung oleh ibu bapa... lain lagi kalau kes repeat exam macam kes adik2 sekarang... hampir rm1000 paling minimun digunakan untuk 1 paper berbanding rm50 yang adik gunakan... …

Terima kasih ku UCAPkan PADAMU

Image
~ Atas peluang yang kau beri padaku ~
Mengimbau kembali (aku sudah lupa tarikh awal2 kami daftar sebagai PALAPES) cerita mula-mula tu daftar nak ikut DARAT... mesej dapat pun nak kena panggil untuk buat medical check up darat gak sms sampai2 jak kat Pusat Kesihatan UUM (PKU) adalah seorang senior (koprel) airforce datang memujuk kami kalau tidak silap kami 3 or 4 or 5 orang masa tu semua nak masuk darat, last2 kena pujuk masuk airforce... Tapikan, betul juga kata senior tu mula-mula... tapi apakan daya... TAULIAH dah pun as Leftenan Muda PSSTUDM
3 tahun... dalam training rasa memang sakit...sangat2 sakit... yala, dalam 3 tahun tu 4 or 5 kali jak dapat balik Semporna, Sabah (kampungku) sebab jadual pack dengan latihan walaupun aku ada skip latihan, termasuklah "Annual Camp" yang penting itu
3 tahun juga... aku tiada masa berkawan dan melepak dengan satu kos aku Pengurusan Awam UUM... tapi cukup jak la dapat kawan2 dorang di Kelas. ada juga masa lepak di hostel
3 tahun itu ju…

Tegur biar kena pada TEMPAT

~ antara sebab kebencian itu hadir ~
Kenapa juga perlu menegur orang depan-depan orang lain? walaupun  benda atau perkara yang ko tegur tu baik untuk semua. sedangkan diri pun buat benda sama...? tidak cukup ka lagi CERMIN di dunia ni untuk cermin diri sendir... OH..mY prend... silap sudah kaw
apapun, terima kasih juga untuk kebaikan bersama. tapi lagi bagus kalau terasa sama-sama bukan puas hati sebab dapat POINT untuk tegur orang

p/s :: aku taw aku bukan PERFECT macam kamurang, tapi teima kasih sebab dapat menutup lubang-lubang kelemahan diri ini sambil-sambil ko ludah ke muka sendiri... maaf, sekian

Kesian tengok wanita-wanita ISLAM yang mahu JOIN RATU CHANTEK

~ Oh, YA ALLAH ~
kurang didikan AGAMA atau terlalu YAKIN maw masuk NERAKA? jangan salahkan Ibu yang mengandung, juga bapa yang menjaganya...
kamu rasalahkan. siapa yang perlu disalahkan? laku dorang ni keluar akhbar dan blog2... mahupun tv3...
pleaselah wanita. kecantikan itu milik ALLAH dan hanya untuk diri kamu dan bakal suami kamu janganlah terlalu yakin sangat untuk jadi cantik
sudah juga dikasi keluar kenyataan ..." Fatwa mengharamkan penyertaan wanita Islam dalam pertandingan ratu cantik diwartakan pada 8 Feb 1996 mengikut Akta Pentadbiran Undang-undang Islam Wilayah Persekutuan 1993 yang memutuskan bahawa menyertai atau menganjurkan atau menyumbang apa-apa bentuk sumbangan untuk penganjuran apa-apa pertandingan ratu cantik adalah haram dan berdosa bagi orang Islam..." LINK
kenyataan tersebut harap-harap wanita2 cantik itu insaf atau sebaliknya mohonlah jangan kasi malu ISLAM ko maw cakap atlit renang dan gymnastik  tapi ko sudah cakap untuk diri ko sendiri... sama ja…

Apa yang anda tahu mengenai GREEN Semporna

Image
~ adakah Hijau atau hanya nama GREENS sahaja...? ~
Actually, GREEN's adalah singkatan nama bagi sebuah persatuan di bawah naungan WWF semporna yang membawa maksud "Go Re-sustainable Environment and Eco-Region for Nature in Semporna"
saya kurang hafal objektif  tapi tujuan penubuhan persatuan ini adalah untuk  mendokong dan sebagai sukarelawan dalam membantu WWF Semporna Sector  dalam menjalankan aktiviti-aktiviti berkenaan alam... termasuk laut dan darat cumanya ia lebih kepada hidupan marin (laut)
untuk sebarang pertanyaan dan ketidakpuasanhati masuk jak dalam facebook mereka klik ---> G.R.E.E.N's

p/s :: sebarang aktiviti dan cara untuk menyertai persatuan ini sila rujuk facebook pages mereka

Mana Jambatan Pulau Bum-Bum...?

Image
~ kisah sejak tahun bertahun ~
dengar khabar baru-baru ni sedang diperbincangkan semula proses untuk menerusan pembinaan jambatan Ke Pulau Bum-Bum. yerla... terima seadanya sedang dan terus dan sedang diperbincangkan

tulah serba sedikit perkongsian... harapan orang kampung dan seluruh warganya semoga jambatan ni teruslah dibina jangan ditangguh-tangguh, banyak kemungkinan yang akan berlaku in sha ALLAH

tengoklah betapa sukarnya penduduk kampung untuk menghantar kenderaan ke pulau bum-bum membahayakan nyawa sendiri lagipun, ada terbaca dalam web2 perbincangan mengutuk dan mengeji pembinaan jambatan ni yang dorang inginkan jambatan ke pulau Labuan sedangkan disana sudah ada perkhidmatan feri yang lebih memudahkan 

tengok, Badan Kerajaan sendiri juga amat susah untuk membawa kenderaan ke pulau terutama Kemneterian Kesihatan dan Pendidikan kesian sekolah-sekolah yang berada di pulau bum-bum dan juga proses pentadbiran Hospital di sana

p/s:: mohonlah untuk diteruskan dan dipercepatkan pem…

AKU MENULIS BUKAN KERANA NAMA

Image
~ cari-cari ilham daripada blogger lain ~
actually, aku suka cara abg Ben punya entry tiap kali keluar simple dan just ok idol juga tu...

penulisan ku hanya penulisan biasa2 jak hanya untuk melepas geram dan berkongsi2 apa yang patut.

p/s :: malas bah maw update... pemalas punya budak

Semporna view of 2013

Image
~ just a picture ~
~ Hotel Seafest, Semporna~
~view of SMK Abdullah II, Semporna ~
~Jambatan Pulau Bum-Bum, Kg. Balembang, Semporna~
~the boat... fisherman~
~village of Pelaut/ "Bajau Laut" Pulau Sibuun, Semporna~
~Sibuun/Sibuan Island~
~pantai pulau Sibuaun/Sibuan~
~view of sunset at kg. Sungai Buaya, Semporna~
~memorial of Semporna~
~mayuki/Tampi-Tampi/Semporna Holiday Resort~
~ little girl of Sempornarian ~
~ view of Semporna, Bodgaya area, behind is Pulau Bohey dulang ~
~Omadal island~
~Dragon Inn/Floating Semporna ~
aktiviti harian orang Semporna... menangkap ikan
~ sebahagian daripada view pekan Semporna~
~perahu + kapal = laut penemannya ~
~ the way how orang Pulau Bum_BUm carry their Vehicle to the Island~
~kg. Pakalangan Semporna~
~my best picture ever... around Pulau Bum-Bum dan Pulau Kulapuan~

p/s :: nanti admin cerita s

Pentauliahan DiRaja PALAPES ke-32 UMS

Image
~ Sekadar mukadimah ~

suka suki tauliah 2013 Universiti Malaysia Sabah kali ke-32
Banyak memori sepanjang 2minggu di Sini. syukur juga walaupun tidak study di UMS tapi dapat peluang untuk stay sini 2minggu sebagai Y.O datang untuk membantu junior yang ditauliahkan
UUM stau di kampung D blok E masa tauliah ni apa lagi atas Bukit La, macam bukit kachi, UUM sejibik...
Start flight paling awal pada 24hb (Sabtu) iaitu melibatkan jurulatih dan pegawai kadet fitik sahaja tidak dapat membantu di airport pada masa ketibaan ingatkan maw tapi teda kenderaan. last2, malam baru dapat melapor di UMS
dapat jumpa Koprel Rosliza. syukur selepas setahun tidak jumpa dan jurulatih2 lain
sedikit pencerahan Seramai 1300++ yang dijadualkan bakal ditauliahkan namun, disebabkan UiTM Shah Alam otw Exam maka ditolak jadilah 1254 orang pegawai kadet senior yang bakal ditauliahkan.
selang 2 minggu latihan dengan cuaca tidak menentu... Jerebu ---> Panas terik ---> tiba-tiba hujan ---> panas...hujan...pan…