Sunday, January 30, 2011

KAwAn aku KaTa MenGenai erTi KAWAN@ perSahabaTAn...

Kau sahabat, kau teman seJati...









Sesekali jadilah kawan yang mendengar
dari yang hanya bercerita.
Ambillah masa untuk memahami hati dan
perasaan kawan,kerana dia juga seorang manusia,
dia juga ada rasa takut,
ada rasa bimbang, sedih dan kecewa.

Dia juga ada kelemahan,
dan dia juga perlukan kawan sebagai kekuatan.
Jadilah kita kawannya itu.
Kita selalu melihat dia ketawa,
tetapi mungkin sebenarnya dia
tidak setabah yang kita sangkakan.

Disebalik senyumnya itu,
mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan.
Disebalik ketenangannya,
mungkin tersimpan seribu kekalutan.
Kita tidak tahu,
tetapi jika kita cuba jadi sehabat seperti dia
mungkin kita akan tahu.






jika hidup ini,
kita tiada teman tiada sahabat,
ibarat hidup ini sebatang pokok mati yang hanya hidup menunggul,
tidak bisa berbuat apa-apa melainkan hidup bersama keluarga,
hidup menyendiri dengan kisah-kisahnya,
hidup sendiri dengan bayanganNya...





sahabaT,
kau ibarat keBahagiaan,
yang kita miliki sekarang hanya kegembiraan,
jika kedua-duanya bersatu,
itulah yang ku inginkan dalam hidup selama ini.
hanya kau yang mampu membuat hari-hari untuk Tersenyum.

postBy: http:boLonganakSemporna.logSpot.com

kemBaLi menUlis seMula...

~sekembaLinya Aku MenuLis beLOGku~




hai korang semua...bukan ape, cuma sejak dua menjak nie, line kat tempat aku ni UUM susah sangat nak Masuk Gmail...entah lah kenapa...sehingga ke hari ni baru aku dapat menuLis BELOG aku semula...

memandangkan aku dah start menulis semuLa, banyak idea yang aku nak tulis jeka mask UUM nie, tapi takperlah , yang lalu biarlah berlalu dan yang mendatang nie, biarlah aku jadikan sebagai idea untuk menulis Belog aku....


memandangkan hari ini hari ahad, aku terpaksa ponteng kelas sebab aku tk seberapa sihat+ masih mengantuk sebab semlm baru jer habis daripada kem kepimpinan mahasiswa/i UUm yang di buat kat kem Naka, padang terap, KEDAh....2 jam perjalanan ke UUm...

apapun, sorry l korang, aku bukan senyap untuk beberapa hari yang lepas, aku just nak buat BELOG aku tapi tak dapat nak access/nak masuk..so.. tunggu kehadiran tulisan2 aku selepas ini...

apapun...terima kaseh kepada yang mengADD BELOG aku nie, harap kita tak bukan hanya kenalan kat siber...tapi dunia nyata kita tetap kawan...tanks u'olsss


Sunday, January 16, 2011

Sem 4 ...

~New Sem...New HOpe... aku masIh terumbanG ambing..~







nak cerita mengenai pelajaran risau pLak..biLa fikir-fikir... dah masuk Sem 4 rupanya aku di
UUM nie.... best tue ada juga cuma seperti cepat jak masa berlalu...

17/01/2011... tarikh permuLaan aku sem 4 bagi tahun Kedua aku di UUm nie..daLam kos... BPM= bachelor of PubliC manageMent wiTh hoNouR... bangga juGa jadi peLajar IPTA cuma kita kena faham la tanggunjawab dan rutin kehidupan seorang MAHASISWA/I... apa lagi macam kes saya ni..anak perantau dari kepulauan BORNEO...SABAH The Land Below The Wind... ahaksss... like to say it,,, suke sangat... tapi, apa bLe buat..kena berTahan jer la... setahun lebiH jer Lagi... pasni tak daTang semenanjung la agaknya....

berMula minggu ni, faham2 la..kena pasang niaT beTul2 agar dapaT belaJar dengan tenang dan Buat yang terbaek untuk sem Nie...


esok..ISNIN 17 Jan... kelas satu jer... kena pandai susun JaduaL sendiRi la... keLaas DasaR awaM... mudah-MudaHAn jer Lecture best... harap2 sem ni dapaT naiKkan poInter yang teruK di Sem 3 yang Lepas... harap-harap dapat buat yang sehabiS baik La untuk sem nie... dah 3 sem kaT UUM takkan takder cara yang terbaek nak naikkan pointer kan?
dah 2 sem naik, tapi kali ke -3 terook ar siKit... akan ku pastikan ko kembaLi naiK semuLa... amin...

Bah.. ndak Da apa juga nak diKongsiKan laGi... waaa Caw Luk k.. aSsaLamuaLaiKum

poStbY: http://boLonganakSempoRna.bLogSpoT.com... 16/01/2011.... 10.20 mLm...=)

Tuesday, January 11, 2011

KapaL terBang TerhemPas ...AIRASIA

~keS ni Yang waT aku tak Mo baLIk SemenanJung @ UUM, KEdah~



... dengar tak Berita WilaYah jam 5ptg tadi.... kat SaraWak la...nak saLahkan Hujan takk Boleh juga nanti ALLAH S.W.T murka plak... kejadian yag berLaku kaT Lapangan Tebang Kuching Sarawak menyaksikan kapaL terbang AK5*** ( tak berapa dengar pemberita tue cakap... laju sangat dia cakap) terhempas kaT Lapangan Terbang Kuching.... berdiri bulu roma dengar khabar tue taw..pasni, giliran aku pLak berlePAs ke LCCT kuaLa Lumpur...

~wa, harapakan aGar semUa penumPang seLamat dan Tiada kecederaan yang Berlaku... dan berdoa aGar kaPaL terbang yang BakaL ku nain pas Nie... AK5253 TAWAU-LCCT tidak berlaku apa-apa masalah sepanJang perjaLanan..AMIN YA ALLAH...~

tuE jer yang nak I bagi TAw... Selamat puLang ke DEstinasi anda Dengan Selamat.... sebenarnYA aku tengah boSan..tak TAw apa Nak di TuLis... so, ada berita yang aku dengar... posT jer La...k..seLamat Petang... ASSALAMUALAIKUM...

p/s... sebenarnYa aku miNat tuk jadi PemberiTa... tapi tak pernah Cuba... kat Sini pown oK lah kan.... poStbY: boLongAnaksemPorNa.bLogspoT.com.... 5.52p.m 11.1.11

Monday, January 10, 2011

B.o.S.A.N...

~tiAda aPa meLainkaN boSan yanG aku Rasa sekarang~



~iTulaH ungKapan yanG aku mo caKap sekaranG... kata oranG, pada masa cuTi sem macam nie, mesTi besT sebab bebas dariPada buKu yang BerlambAk unTuk di TelaaH...taPi, apakan daya... maCam saMa juGa...BOSANNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN...



~maSa kuLiah, juga boSan...apa yang aku buat...coRet-contEng paPer yang ada dan SegaLa kerTas-keRtas haBs di Lukis yang bukan-buKan.... tapi ni buKan karYa aku Lah...aku Punya laGi cantek..maLAs naK upLoad kitaorang PunYa hasiL tanGAn... tapi, akU masiH raSa boSan....BOrinG + boSan = giLakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk....=(




~MaSa kuLiah, juGa bosan.... maSa di Universiti juGa boSan....maTilah.... boSannya..... tapikan, kaLau boSan aku suKa ONLINE, MAKAN, TIDUR, NONTON dan what ever la Aku mampu buaT....naMun..... ndak da felliNg sudah aku... yang ada hanYa BOSAN...BORED... BORING....



~tengah On9 gak sekarang...namun masih aku bosan...ndak taw mo Buat apa.. nonton pun ndak taw apa yang aku mo nonton... nak tido pun tak le nak tido... aku nak buat someThing pun aku tak taw mo buat apa....mo makan plak susah...kegemukan sudah... MatiLah juga kan... keciwa nie...beRat badan Naik la Pulak...maTiLah....

p/s... kalau anda Bosan...janGan Syak samPai BunuH diRi laK.... buat la Kerja yanG berfaeDah sikiT yer... pegi basuh kain ker...jangan baSuh muLut a.k.a GOSIP sudah.... hahhahaaa...

k .la.... takder nak cakap apa laGi...yang pasTi sekaRang ni... Aku B.O.S.A.N....nnNNNNnNnn
poStbY: boLongAnakSempoRna.bLogSpot.com

JUARA LAGU 25....

~AnuGeraH juaRa Lagu Ke-25...meManG gemPak...kepuTusan HamPeh~

menamPilkan 14 Buah Lagu dari kumPulan laGu yanG berlainan GenRe... Yuna... A.P.I... Shahir...Hafiz...Meet UncLe Hussein...BlaCk...Ana rafaLi...StacY...AdiRa...bunKfaCe...Hujan...FaiZal TaHir...Tomok...

dan...YanG beSt nyer kaLi nie... ada Kak Pah@ Dato' sharifah aini... Ziana Zain dan Dato' Siti NurhaLiza... memang manTap la VocaL kak ziana...

KaLau diIkutKan hati... sepaTutnya... kak Pah juara... kak Ziana VokaL terbaIk dan Kak Siti @ dato' Siti perSembaHan terBaik..hahahaa... takder La.... main2 jer...sowie..

taPi, menGikuT jangKaan akU...sepaTutnYa... SOFEA JANE- BlaCk yang menang AJL kaLi nie... dan VOkaL sepAtutNya BlaCk juga..apa Ble buAt...AJL nak bagi orang Lain menang dan merasakan troFi itu... Hhhaaa....

TahNiah.... I LOVE u HAfiZ... syabas... loVe your Performance...






~Juara AJL 25.... arTis YouTube a.ka Justin BieBer...~


~Naib JuarA... DraMa King...kepada Black, walauPun tidak Menang...cukupLah dapaT tempat ke-2~



~temPat ke-3....seLaku pemenanG VokaL teerBaik...caYaLah haFiz...LOVE U SOoo MUCCCCccchHHHHH~



~PemenanG peRsemBahan Terbaek denGan GimiK terBaek...caYaLah...~

dah reZeki mereKa..reLakan Jer La kemeNangan Mereka seBab Juri PROFFFFFFFffesioNaL yang adiLi KANnnnnnn!!!!???... tapi, klu ikuTkan haTi... memanG tidak LayaK sanGat2 laGu tue Menang... tiMe nyanYi jer BerBAJU KURUNG..tengoK biLa seLepas PersemBahan...tuKAr juGa...adaKah PATUT...?eksen Jer Lebih...padaHaLLL....whaT eVer..

P/s... kiTa tungGu AJL 26 tahUn dePan... poStbY: boLonganAkSempoRna.bLogspoT.com

Sunday, January 9, 2011

PanTau-Pantau... panTai RekreaSi, semPorna, SABAH

~ CERITERA kamI 11 Orang Bersaudara ke Kg. PanTau-panTau, semPorNa, SABAH~

nak muLakan cerita... sebenarnYa pLan nie tak menJadi..tetApi kerNa keBosaNan duk Uma, so kami berSaudaRa ni ( kawan Jer tapi TEMAN MESRA)... nak Juga waT picNic al-MakLUmlah sebahagIan kami ni dUk jauH diPeranTauan... ada yang doK Sarawak sebaga Cikgu kaT MIrI..dan ada yang BelaJAr kaT IPTA/IPTS di SEMENANJUNG sana... dan selebiHnya budaK2 Lepasan SPM dan STPM....

sehari seMaLam jer kiTaorang dOk siNi...maKlumLah kawasan ni sebeNarnya terpenciL dan KERAS ( bukan Batu taPi "berPenunggu" sebenarNYa).. kiRanYa IMAN kitA oranG masiH gak Kuat... diSebabKn keinGinan nak Juga perGi...so, kami pegi Gak la...

beSt tempaT nie, tePi panTai yanG terbenTang Luas... dan, pada masa tUe, anGin sanGat kuAt dan seSuai unTuk diJadikan temPat beriadah dan menenanGkan fiKiran.... tamBahan, sesUai gaK tuk diJadikan Tempat berGambAr... like gamBar penGantin or else....

namun, kisah maLam itu memang menakuTkan.. tapi... BIARLAH RAHSIA... alHamduLiLLAh kitaOrang seLamat samPai dan seLamat PuLang ke Uma maSing2 seLepas berSanTai seHari sunTuk di Kg. TerseBut...

~kitaOrang Just berbelanJa sebanYak RM7.00 jer TermasUk tambanG bas dan makan Minum ( masak sendiri ler)... sanGat jiMat dan memuasKan Hati... seLamat meLancong...~

P/S... KaLau nak menUmpang kaT tempaT oraNg tue buaTlaH cara menuMpanG... janGan terLalu oVer sanGat erkk.... enJoy your Vacation and SELAMAT DATANG ke SEMPORNA, SABAH.. kami menGalu-aluKan kedaTangan anda...

poSt bY: BolongAnakSempoRna.bLogspot.com




~hanYa tinGgaL kenanGan... ceRitera Kita bersama... ouR trip...loVe u ouLsss~



~yanG teRtinGgaL hanYaLah kaMi berLima.. nak puLang Uma daH niE, taPi Kena NaiK peRahu gie~



~sunRise, tangKap kaT tenGah-tenGah laUt di Atas peRahu semasa menuJu ke PuLau BUM-BUM~



~indahnYa ciPtaan ALLAH S.W.T~



~kisaH kasIh di tepi panTai..adek dan AbanGnya...hehehhee~



~seSuai unTuk kaWasan penGgambaRan...liKe gamBAr PenGanTin or coVer maJaLAh koT2~



~niCe sHooT... liKe tHis picTurE~



~peRcuBaan tangKap gamBar guNa kameraa DigiTaL.... paS nie... nak BeLi gak Tu DLSR~



~ wakTu senJA... aiR muLa surUt~



~panTai yang indaH...~



~panTai itu...cantek la bah aiRnya... waLaupun panTaiNya penuH denGan daun keRing, namun ia tetaP indah..ndak da samaNya di Tempat Lain... Check...!!!~



~saBArLah... mesTi juGa muka Aku ndaK ada~



~kegemBiraaN genK piknik nie...



~budak kamPung panTau-panTau~



~sunSet... pemandanGan senjaKaLa...memang SYiokkkkk!!!!!!~



~pesiSiran panTai yang Indah...sesuAi unTuk berSantai~



~kaWasan taPak perKhemaHan yanG sesuai~



~sunRise yang Tak menJadi..menDung LAk~




~pemandanGan di awaL suBuh... menDung laK..tak Nakpak SunRise~



~10 dariPada 11 oraNg genK picnic...~

reSuLt...oh...ResuLtsssss....

~kepuTusan PeperikSaan Tuk Sem 3~




ituLah ungkapan Yang terPahat daLam impian seiap peLajar kan... tapi, kalau kiTa dah Berusaha theN reSuLt yang Kita daPat bukan seperti Yang kita nak...apa BoLeh buaT kan... kena TawakkaL la kan... ituLah namanYa reZeki...





aPa yanG naK diKata, hari Nie 09/01/2011 adaLah penentu baGi kepuTusan sem 3 aku... wiSauLah bah sanGat... apaLah nasiB reSulT aku kaLi nie..dah Dua sem yanG laLu poinTer aku ataS 3 juGa la...tapi kuRang meMuaskan haTi... haRap-haRap reSult kaLi ni idak Begitu mengHampakaN aku... KATANYA.... buKan apa, aku Jawab exam entaH aPa enTah...terSerah paDa rezeKi Lah...






~apaLah naSib reSulT aku ... daLam beberaPa jaM laGi reSult itu mEnamPakkan kePuTusannYA... maTiLAh juGa...~




STRESS... wow...sapa LAh maNusia yanG tidak stress biLA resuLt dah Nak kuar... apaTAh laGi biLa dah Kuar... dan dapaT reSuLt yang SanGat teruk... mamPos Lah jawaPnyA..~=)



seMemangYa... reSulTs memang tiDak sama Dengan Masa...namun.... resuLt adaLah peNentu masa Depan kiTa uolsss...

BTW... saya berDoa agAr diRi ini dan kengKawan UUM.... baTch 2009 sem 3... haRap uolss dapat ResuLt yang Gempak-GempaK dan terseNarai daLam DL...or Dean LIst...
ok lah...tido luK.... poSt By: BolongAnakSemPorna.BlogSpot.com...(12.47 a.m....9/01/2011)