Thursday, April 28, 2011

2 MINGGU sebeLum exam..

~Tips Menghadapi Peperiksaan~

SEBELUM PEPERIKSAAN :

• Pastikan semua nota dikemaskini dan disusun rapi mengikut aturan sinopsis
kursus
• Ulangkaji nota secara konsisten secara individu
• Bina dan jawab soalan daripada nota kuliah
• Semak soalan-soalan yang lepas
• Jumpa dan berbincang dengan pensyarah/guru bagi mengenalpasti teknik
menjawab soalan yang dikenalpasti
• Adakan perbincangan dalam kumpulan kecil bersama-sama rakan secara
konsisten
• Jadi guru dan ajar kepada rakan-rakan anda berkaitan dengan sesuatu topik
• Dapatkan jadual peperiksaan, semak dengan rakan bagi memastikan tarikh, masa dan kursus tepat
• Buat satu jadual yang dapat dilihat jelas

HARI PEPERIKSAAN :

• Bersarapan sebelum ke dewan peperiksaan
• Datang awal ke dewan peperiksaan
• Tenangkan fikiran dan elakkan membuat perbincangan di saat akhir bersama-
sama dengan rakan
• Fokuskan pemikiran anda terhadap apa yang anda ketahui
• Bercakap dengan rakan anda sekiranya ia dapat memberi ketenangan kepada anda

SEMASA PEPERIKSAAN :

• Baca arahan dengan teliti.
• Pastikan apa yang perlu anda lakukan dan bagaimana hendak melakukannya
• Baca setiap soalan dengan teliti.
• Gariskan perkataan yang penting dalam soalan
• Uruskan masa bagi menjawab setiap soalan.
• Lakarkan jawapan dengan menggunakan teknik peta minda dan pastikan dapat
memenuhi kehendak soalan.
• Tulis jawapan mengikut urutan isi dengan tulisan yang jelas dengan menggunakan
pen berdakwat terang (hitam)
• Jawab soalan yang mudah terlebih dahulu sebelum memberi perhatian pada
soalan yang sukar
• Susun kertas jawapan mengikut urutan nombor soalan
• Pastikan nombor angkagiliran ditulis dengan jelas pada setiap helaian kertas
jawapan
• Ikat kertas jawapan dengan kemas dan pastikan semua arahan dituruti
• Letakan kertas jawapan di atas meja sehinggalah dipungut oleh pengawas
peperiksaan

SELEPAS PEPERIKSAAN :

• Elakkan daripada membuat ‘post mortem’ bersama-sama dengan rakan selepas
waktu peperiksaan.
• Tenangkan fikiran anda dan cuba memberi tumpuan terhadap kertas peperiksaan
yang lain
• Yakin diri anda yang anda telah membuat habis baik dalam peperiksaan
• Rileks dan lakukan aktiviti riadah sebelum menghadapi kertas peperiksaan yang
lain.

SELAMAT MENDUDUKI PEPERIKSAAN. ~BEST OF LUCK U all~

Sunday, April 17, 2011

KOIR malam Konsert Simfoni DiRaja sempena hari PEngasasan UUM kali ke-27 tahun...

~kami budak KOIR....:: kumpulan koir NADA UTAMA UUM::...~


~bersama JurulaTih kami.. kak SUE... Artis BUdaya Pusat BUdaya dan Seni UUM~


~selepas selesai membuat persembahan~

  • latihan yang diadakan sejak hari ahad 10 April lagi..
  • kami bawak lagu ALLAH SELAMAT SULTAN.. lagu negeri KEDAH... dan BIRU WARNA korporat versi OLkestRa.. memang mampus lambat gilak... tapi best oooo...
  • Rehersal full kat dewan mas dari malam Rabu 13 April sehingga pagi 15 April sebelum malam Kejadian...
  • antara artis yang datang... Najib (penyayi veteran dengan lagu... Delilah yang paling best pada malam tersebut)... SUHAII MEOR HASSAN... (penyanyi, broery Marantika Malaysia) feat dengan Ana Raffali dan penyanyi peveret FAIZAL TAHIR... memang gempak la malam tu... antara konsert yang paling best aku pernah join.
  • tidak lupa juga Olkestra dari UKM dan penari UKM...memang best tgk dorang perform..
  • tahniah tuk bebudak KOIR... konsert yang lain2 kita join agi k... good luck korang...

p/s :: kami masih mencari peserta terutama lelaki untuk join group kami.. sapa berminat sila2 k.. di alu-alukan...

Friday, April 15, 2011

SEMUA serab saLah jak Ari nie...

~kenapa ya...~

  • pagi tadi terlewat bangun... so, lewat p rehersal kat DEWAN MAS untuk koir konsert SIMFONI di raja...
  • pastu,, bila sampai..takder orng pulak.. so, tanya la kawan2 koir..."kita seharusnya turun jam berapa juga"..dorang cakap apa.... "JAM 11 la, tue la tak turun latihan"... HELLO,pleaseeee... i've MIDTERM ok last night... so, nak grade ker nak KOIR..i tellllzzz you..
  • then, latihan pown start jam 2... adoi, ruginyer masa aku pagi ini..kan best kalau sambung tido...
  • sebenanrnya hari khamis pagi tue nak plan pegi jumpa PENGARAH PKU untuk beramah mesra dan kenal-kenalan la.. biasalah selaku EXCO kesihatan kan...kena kenal juga PENGARAh... namun, semuanya terbatal..RUGHIENyer...

  • PETANG itu pula, start koir pown dalam jam 2.30 ke jam 3... lepas jak habis part koir..terus latihan habis...SAKIT hati..jam 3.30 petang latihan HABIS...rugi sudah ndak p KELAS tadi jam 3.30petang..kurang HASAM.. kalau aku tahu..dah la aku datang guna baju biasa jak...CHILAKAK...
  • PETANg meeting plak... nyesal juga rasa atie buat... kalau aku tahu... ndak aku buat progrm ooo... sakitnya hati..kata PEMIMPIN, tapi ndak tunjuk sikap baek..

  • MALAM punya cerita pulak...
  • latihan biasa2 jak..sudah la lewat sampai, nasib baik sempat tunjuk muka kasi denagr suara... THEN, ada plak "KAWAN" ni tegur aku BUKAN2...aku tahu la suara aku ndak sesedap SUARA EMAS kamu, tapi aku syukur sebab ALLAH masih bagi aku suara... bukan macam kamu, ada suara tapi TEMBIRANG...
  • then, masa nak pulang pulak... bas lewat..ok fine its oK jak..
  • sampai jak depan EMZEK PERWAJA..terkejut pulak aku tinguk PEREMPUAN amangak PEREMPUAN berGARIS bersama PENGETUA..nah, kenapa saitu sudah... apa ka he...?
  • pastu, dapat taw sebenarnya ada ROLLCALL untuk latihan KEBAKARAN, so, itu motif sebenanrnya..tapi lain jadinya...
  • sudah la aku penat... save2 sudah bajet mo tidur awal, tinguk skrg mo JAM 3 sudah blom lagi tido...
  • THEn, bila pengetua bagi ceramah... ada la pULAK MULUT macam LONGKANG kata aku MPP takut dengan PENGETUA...
  • HELLO, hingat kami ada kuasa ka jika PENGETUA sudah bagi WARNING... ini bagus juga untuk keselamatan kita, tapi diSALAH anggap dan lain sudah jadinya... ndak taw la apa sudah berlaku di PERWAJA Ni malam...

  • LASTly, kasi la aku tido paling cukupnya bah... ngantok gilak ni skrg..please la... keat sudah ni mata..macam mo TAKALUAR joe..sakit BANGET...

  • lasTly... good LUck korang yang terlibat dalam konsert simfoni esok... harap korang buat sehabis baik... i wanna sleep right now...very tired here... please don't disturbing me OK...!!!
p/s...jom p konsert esok... dan, malam khamis rupanya... LAMA dah koT aku tak baca YAssIn... ruginyer HIDUP.kejar DuniaWI jer kot hdup ne... BODOH kan AKU...

Wednesday, April 13, 2011

RangkinG terKini IPT di MalaYsia...

~dan, kita powN ranking ke 11 dah~

Senarai Top Ranking Universiti Terbaik di Malaysia bagi tahun 2011.

  1. Universiti Sains Malaysia
  2. Universiti Teknologi Malaysia
  3. Universiti Kebangsaan Malaysia
  4. Universiti Putra Malaysia
  5. University of Malaya
  6. Universiti Malaysia Perlis
  7. Multimedia University
  8. Universiti Teknologi Mara
  9. Universiti Malaysia Pahang
  10. International Islamic University of Malaysia
  11. Universiti Utara Malaysia
  12. Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
  13. Universiti Tenaga Nasional
  14. Universiti Malaysia Sabah
  15. Open University Malaysia
  16. University of Nottingham Malaysia
  17. Universiti Teknologi Petronas
  18. Universiti Sains Islam Malaysia
  19. Universiti Pendidikan Sultan Idris
  20. Taylor’s University College
  21. Universiti Teknikal Malaysia Melaka
  22. Universiti Tunku Abdul Rahman
  23. Universiti Malaysia Terengganu
  24. Universiti Malaysia Sarawak
  25. Universiti Tun Abdul Razak
  26. Monash University Malaysia
  27. Universiti Industri Selangor
  28. Wawasan Open University
  29. UCSI University
  30. Curtin University of Technology Sarawak Campus
  31. Asia Pacific Institute of Information Technology
  32. International Medical University
  33. Help University College
  34. Tunku Abdul Rahman College
  35. Al Madinah International University
  36. Universiti Kuala Lumpur
  37. National Defence University of Malaysia
  38. Segi College
  39. Universiti Sultan Zainal Abidin
  40. Universiti Malaysia Kelantan
  41. Limkokwing University of Creative Technology
  42. KDU College
  43. Selangor International Islamic University College
  44. Sunway University College
  45. Malaysia Theological Seminary
  46. Malaysia University of Science & Technology
  47. Olympia College Malaysia
  48. Swinburne University of Technology Sarawak Campus
  49. Malaysian Institute of Management
  50. University of Malaya Medical Center & Faculty of Medicine
  51. INSANIAH University College
  52. Taman Pertanian University
  53. Kuala Lumpur Infrastructure University College
  54. International Centre for Education in Islamic Finance
  55. Majlis Peperiksaan Malaysia
  56. Cyberjaya University College of Medical Sciences
  57. Disted-Stamford College
  58. Berjaya University College of Hospitality
  59. Asia e University
  60. KBU International College
  61. New INTI College
  62. TATI University College
  63. Nilai International College
  64. Asia Pacific University College of Technology & Innovation
  65. AIMST University
INFO: The ranking main factors are Size, Visibility, Research papers and scholars.

Sumber : topstudylinks.com (copy aT...

Tuesday, April 5, 2011

biLa maLam ku jadi tak keruan...

~entah kenapa, sejak dari pagi isnin hingga ke subuh Selasa nie... hatiku masih tak tenteram... nak buat semua benda jadi tak keruan, tak tentu arah... nak buat asignment berat jari nak menaip... bila nak menaip banyak Typing error plak... tension2... padahal rabu dah nak hantar dah... adoyai...~

~pada masa yang sama, aku asyik tertido memanjang jer setiap masa, lepas kelas pagi tadi aku balik terus tido sampai la maghrib... sedih nie nak kata penat tak juga penat... pastu, bila bangun ada juga la sikit peluang nak buat asignment... then, bila lama sikit nak menaip... damm..!!!! typing erorr semakin menjadi-jadi... aku berhenti kejap, solat dan buat apa yang patut... buat air jap... pastu, p beli makanan sikit...~

~sempat gak p beli nasi kerabu, lama dah tak makan... sebelum bangun tadi... sempat lagi lawat tandas... untuk hari nie... maybe dah 3 kali buang air besar... perut aku sentiasa meragam... sakit-sakit.....~

~malam ni plak... sambil baca-basa tentang HPA... produk HPA tue... nak buat asignment bah... line plak putus2 dan buat masalahnya... ada line problem lagi ka? sejak pagi tadi susah nak masuk nie... nak layan FACEBOOK pun susah... dah la bosan tak taw nak buat apa...~

~bangun jer dari tido petang tadi... badan panas dan tak selesa... SINTOK panas lagi ker... dah kipas number 5 dah aku pasang... macam maw terbang sudah nie...~

~then, lepas makan dan habiskan satu JUG air anlene... perut kenyang plak... tapi, aku rasa pelik la... dan sama macam malam-malam yang sudah... ada apa juga yang berlaku nie... kenapa macamm something jak... nak buat kerja tak keruan, tak menentu, nak mandi pown susah, nak tido pun susah... nak study pown susah...(rabu malam ada midterm)... mak aiii... kenapa jiwaku hari nie tak tenteram nie...~

~namun, aku merindu mak aku pulak... matilah juga... aku try nak call tapi berat hati nak kacau mak tido jam 12 tgh malam... sedihnyer... kesian mak... mak saya la antara orang yang paling susah aku nak kejutkan...kesian tengok muka mak yang penat nak saya kejutkan... LOVE U MOM... very MUCH ever and EVER...~

~tapi, ada sorang abg tu, tapi dia junior aku, tapi umur tetap aku panggil juga dia abg... walau bukan abg aku, aku tetap sayang dan anggap dia macam ABG KANDUNG aku juga.. sayang ABE LONG... banyak berikan aku MORAL support walaupun jam dah 12 tgh malam ataupun kekadang dia layan gak sampai jam 1 atau jam 2 karenah AKU yang suka menggangu tido orang malam-malam nie... SMS jer dia, mesti dia balas kecuali dia tido awal... banyak-banyak orang yang aku sms... dia jer yang aku paling suka mesej sebab dia PALING RAJIN nak balas mesej aku... makaseh ABE... sayang AWAK JUGA..~

~tetiba pLak, datang kawa aku sorang nie... ketuk pintu macam nak roboh plak... matilah la juga... rupanya mo amek hitter jak... KELAPARAN konon... RUSDY..RUSDY... jam 2 subuh masih kelaparan...~

~masa aku tidur tadi pown, banyak la miss call aku dapat, entah kenapa... malas nak sambut... sorry bukan sengaja cuma aku asih MAMAI melayan tidurku, terdengar bunyi deringan tepon yang bising itu... tidurku pown jadi tak tentu arah juga sudah... kejap bangun kejap gerak sana sini...~

~akhirnya, aku amek peluang nak buka FACEBOOK dan entah kenapa, aku nak ber BELOG subuh2 buta nie... ni jer la aku nak tulis... harap uollsss sudi jer la membaca...~

p/s :: luahan hati di pagi-pagi subuh arab nie... baca jer la... selamat membaca... chiLL yeah..!!!


Sunday, April 3, 2011

menguLas mengenai ABPBH 2010...

~coret-coret sekitar ABPBH 2010~



  • untuk kali ke-24 ulangtahun ABPBH dianjurkan, sememangya meriah wah...wah...
  • tiada apa kekurangan sebab kita tahu semua undian 100% daripada undian peminat...
  • kali ini, banyak anugerah yang dimenangi oleh artis yang sememangnya layak mereka dapat...
  • dan, nak cerita mengenai pengacara, ZIZAN, RAJA AZURA dan SYARIFAH SHAHIRA... memang mantap, terbaek dari ladang... ahakssss...
  • dan, yang pasti.... penutup yang memang gempak...!!!... datuk SITI menari wonder malaywomen... like2...
  • tahniah TV3 dan BERITA HARIAN sebab dapat menganjurkan anugerah yang gilang gemilang ini... walaupun Datuk siti dah tak masuk bertanding...
  • namun, FAIZAL TAHIR dan SHAHEIZY SAM tetap yang terbaek...


~kemenanga berganda SHAHEIZY SAM sebab menang anugerah BINTANG POPULAR ABPBH 2010 buat kali ni, tahniah..!!!!... kami tetap sokong kerjaya SAM.... (ceh, ayat tak boleh bal).. atas usaha SAM juga.. teruskan usaha... saya antara peminat SAM... good Luck...~

  • dengan undian terbanyak selaku BINTANG POPULAR 2010... terbaek la SAM


~walaupun tak menang besar, cukup bawa semua trofi yang fafau tercalon cukup puas lah... tiada pencalonan lain kecuali fafau yang dapat 2 anugerah malam tersebut... (SHAHEIZY SAM lain kes la, dia tetap terbaik)... apapun, kami pendengar setia FAFAU...HOT FM... lebih hangat daripada biasa..~


~walaupun sudah menarik diri dalam pencalonan pada tahun lepas... dapat dan sempat juga tengok Datuk Siti buat persembahan penutup... menari ala2 Wonder girls la pulak... jadi WONDER MALAYWOMEN ok aper... tahniah Datuk Siti... bila baaru dapat anak nie..?
(oppssss, sorry to say)...~

~walaupun takde pencalonan... Usooppp memang terbaik malam tu, "sape sokong sila angkat tangan macam saya".... hahahhahaa... like2...

p/s :: bila la ak dapat tengok secara LIve anugerah tu erk...? te jer... sekian