Posts

Showing posts from January, 2012

Only available for a limited time is the Love Box from #DurexMY! Also take part in the Pose & Post contest!

SAJAK GURINDAM JIWA LARA

:: khas untuk semua, hasil nukilan BOLONG ::
Petir itu menyambar kilatnya, memancar mencakar langit dini sunyi, kelam kesam bingit berdentuman guruhnya, hujan menyirami dek tanah dan tumbuhan sang bumi... dan manusia, hanya menanti bila masanya ia berlalu pergi, menemani hati sang perindu insani, mengharap kasih yang belum pasti, hanya jawapan yang terus dinanti...
ku berbisik seketika, aku lemah dan tidak punya apa-apa, hanya ALLAH yang berhak dan maha kuasa, menjadikan aku HAmba yang Hina...
ku duduk sendiri, mengimbau kembali segala memori, Kecil dan kerdilnya diriku ini, Hanya mampu bersyukur insafi kekhilafan diri...
buka mata, buka hati, buka minda, kenaLi diri ~aKu budak kerDiL~
p/s :: cermin diri dan cerin peribasi, di mana kita disisi Ilahi

BAJU aku harga RM79.9191891 :: 20 euro

Image
:: special for me from MILAN, ITALY ::
ni la rupa baju saya tu kawan saya baru balik dari MILAn, ITALY rumah kawan dia...tettttttttt so, dia belikan la baju ni dan seledang...
bagus juga kan dapat kawan cam di.. naam dia AZWAN
harga baju tu 20EURO convert to RM = RM79.9191891 so, apa ble buat, aku minta just keychain ke apa tapi dia beli itu so, ambek jer la...
tanks mY prends... itulah susahnya nak bercuti kenegara orang... mahal sangat2...
p/s :: bercuti la ke indonesia... lagi murah... baju aku rm 79.9191891..KO ADA...?

memory Of NataChe [M.O.N] II...

Image
:: sebelum ni sudah aku kasi kenal kan dalam entry sebelum ni ::
entry sebelum ni ===> KLIK
M.O.N ataupun Memory of Natache kini keluar dengan album pertama mereka MONDUSIA means... MANUSIA... MANDUSIA tu dalam bahasa bajau : semporna
copy paste from on9fm.net

EP sulung mereka berjudul "Mondusia"Sekian lama pencarian kumpulan dari daerah terpencil barat sabah iaitu Semporna,akhirnya terjawab juga dimana kemunculan sebuah band INDIE yang dikenali sebagai Memory Of Natache a.k.a MON (http://www.facebook.com/MemoryOfNatache )telah tampil dengan EP sulung mereka berjudul MONDUSIA.Sebenarnya MONDUSIA ini adalah dialek tempatan Bajau Semporna yang membawa maksud MANUSIA.Memang sesuai sekali dan kata orang sabah,NGAM dengan penampilan mereka sebagai pendatang baru dalam scence underground ini.Beberapa hari lepas,kumpulan ini telah berjumpa dengan salah seorang pihak onlinefm untuk tujuan menyerahkan EP mereka untuk tujuan promosi di radio internet OnlineFM.Ep ini mengambil masa 7 bulan…

MANA JAMBATAN SEMPORNA

Image
: luahan hati banyak penduduk di semporna, sabah ::
~firstly, ini bukan nak tuduh sesape just nak luahkan hati jer dari rakyat semporna~
banyak sebenarnya mereka2 yag tidak puas hati terutama cuba baca facebook ni just click ===> AKU ANAK SEMPORNA
dan baca dalam page ini juga ==> MANA JAMBATAN BUM BU SEMPORNA
dan ini ===> KLIK
dan untuk pembacaan sedikit luahan mereka ===> KLIK SINI
bukan nak berdrama atau bertikam lidah cuma nak cari kemana janji2 mereka janji siapa? tepuk dada tanya IMAN
kalau nak lagi bukti seperti dalam akhbar UTUSAN MALAYSIA ONLINE ===>KLIK SINI
bukan nak bersandiwara cuma nak bertanya dimana janji-janji yang dilontarkan suatu masa dahulu..?
kita tengok jak la jambatana PULAU PINANG sudah ada dua dan skrg dalam pembinaan sedikit gambar dari seorang kawan


betapa meriahnya mereka dalam membina jambatan kedua NAMUN satu jambatan yang dijanjikan di SEMPoRNA masih belum ada
entah nak salahkan siapa...
p/s :: bukan ada unsur POLITIK, saya anak semporna, hanya inginkan kebenaran

SILAP WANITA

Image
:: 10 sebab yang dapat dirungkai ::
Kesilapan Perempuan tentang Aurat dan Tudungnya.Sebenarnya ini adalah perkongsian dari buku ustaz Zaharuddin Abd Rahman yang bertajuk Untukmu Wanita terbitan Galeri Ilmu Sdn Bhd.1) Kesilapan Pertama – Bagi Mereka Aurat itu hanya memakai tudung sahaja. – itu yang banyak terjadi atas bertutup bawah terdedah, sendat dan seksa.2) Kesilapan Kedua – Bertudung tetapi berkemeja T lengan pendek. – Ada yang bukan lengan sahaja pendek bajunya pun pendek. Bertudung tetapi pusat ternganga.. camna eak?3) Kesilapan KetigaBertudung tetapi kain baju kebarungnya terbelah tinggi. – Ada yang sampai ke atas peha, seksa.. seksa…4) Kesilapan KeempatBertudung tetapi bajunya sendat, sempit, dan nipis lalu memaparkan bentuk kawasan-kawasan mudah ‘menggoda’ – Banyak sangat yang macam ni.. mana-mana pun ada.. apa cerita?5) Kesilapan KelimaBertudung tetapi amat longgar dan menayangkan jambul dan hujung rambutnya – Maaf cakap, tapi stail macam ini nampak banyak masa perh…

Awak Sebagai Seorang Wanit di SISI ALLAH

Image
:: sedar dan tidak sedar ::

Pakaian itu mesti-lah menutup aurat , sebagaimana yang di-kehendaki syrari'at Islam [ tetapi kita iaitu kaum hawa , lebih ikut trend kan sekarang ? ]Tudung kepala, hendak-lah di-labuhkan sehingga ke-paras bawah dada . Bersarung kaki / berstokin untuk menutup aurat bahagian kaki [ tapi kalau kain atau seluar yang dipakai , dah labuh ! tak perlu kita pakai sarung kaki sebab ianya dah tertutup melainkan kain atau seluar tu atas buku lali , ianya akan nampak ! ]Pakaian tidak terlalu nipis, ketat dan sempit [ pakaian kaum hawa sekarang kebanyakkan nya nipis , ketat & sempit l macam baju adik 10 tahun yang kita pergi pinjam ]Warna pakaian suram atau gelap seperti kelabu, hitam, biru tua, hijau tua . Tidak boleh berwarna-warni, berbunga-bunga menarik dan tabarruj [ berkenaan warna , kenalah pandai suai kan dengan keadaan sebab trend sekarang warna nya amat pelbagai ] Pakaian tidak di-kenakan wangi-wangian , kecuali ketika bersama suami di-rumah [ kaum hawa…

SALAH SATU SEBAB :: MENGAPA SAYA ADA mY D5100...NIKON

Image
::: sudah lama ku impikan... alhamdulillah dapat juga ::
firstLy sebab ni...

dan saya memang suka kumpul gambar banyak2...
~mY first camera~ Kodak rm599 beli masa first sem kat UUM

~just copy from akak GOOGLE~
second... baru beli bulan 11 ari tu.. kat uum juga :: sem 5 sudah rm2300

syukur alhamdulillah rezeki ALLAH... selama ni simpan duit elaun PALAPES dapat juga beli walaupun lambat sebeb sem lepas akak pinjam duit rm1500 so, mampu beli sem ni jer la.. syukur rezeki mu ya ALLAh...
p/s :: so meaningfull ~why i have a camera~.. love to take picure..seriusLy...new hobby

EKONOMI yang memeningkan kepalaku :: tidak faham

Image
:: kenapa la aku jumpa paper ni taw ::

sebab, budak Degre pengurusan awam UUM wajib amek 3 paper ekonomi :: 1) ekonomi dalam pengurusan awam I 2) ekonomi dalam pengurusan awam II 3) international Political economy [IPE] (politik ekonomi a/bangsa)
mak ai... satu dah lepas... B+ jer... walaupun masa STPM dapat c+ alhamdulillah tunggu naseb untuk 2 paper tu lagi...
IPE dah lepas beberapa hari lepas (13hb Jan) esok paper seterusnya (17Hb JAn) eko II

apapun, sambil2 membaca nak juga jari ni menaip apa lagi blogging la luk selamat berexam untuk esok hari guys... wish me luck...
p/s :: supayalah dapat jawab dengan tenang esok..soalan esei kot 4 soalan esei panjang

Konsert Hijrah Jelajah SABAH bersama IMAM MUDA NAZRUL :: SEMPORNA

Image
:: Konsert Hijrah Di Sabah bersama Imam Muda NazruL ::
~selepas tawau, kini di semporna~
bergambar bersama hadirin yang turun memeriahkan majlis di masjid besar Semporna, Sabah
~turut hadir.. Tun Hj. Sakaran Dandai ~
~info daripada bernama dipetik dari ===>FBTAWAU ~
saja nak berkongsi, sangat minat dengan ustaz Nazrul walaupun tidak follow sangat Imam Muda II tapi saya minat dia hari tu 29Disember datang UUM sempena solat hajat Perdana... ada pada Entry sebelum ini
IMAM MUDA NAZRUL @ UUM
p/s :: melepas nak tengok dia datang semporna, takper janji sudah puas jumpa d UUM kan...?

DISEBALIK KALIMAH BISMILLAHIRAHMANNIRAHIM

Image
::Kisah Berkat di sebalik Membaca Bismillahirrahmanirrahim... ::

ada seorang perempuan tua yang taat beragama, tetapi suaminya seorang yang fasik dan tidak mahu mengerjakan kewajipan agama dan tidak mahu berbuat kebaikan. Perempuan itu sentiasa membaca Bismillah setiap kali hendak bercakap dan setiap kali dia hendak memulakan sesuatu sentiasa didahului dengan Bismillah. Suaminya tidak suka dengan sikap isterinya dan sentiasa memperolok-olokkan isterinya.
Suaminya berkata sambil mengejak, "Asyik Bismillah, Bismillah. Sekejap-sekejap Bismillah." Isterinya tidak berkata apa-apa sebaliknya dia berdoa kepada Allah S.W.T. supaya memberikan hidayah kepada suaminya.
Suatu hari suaminya berkata : "Suatu hari nanti akan aku buat kamu kecewa dengan bacaan-bacaanmu itu." Untuk membuat sesuatu yang memeranjatkan isterinya, dia memberikan wang yang banyak kepada isterinya dengan berkata, "Simpan duit ini." Isterinya mengambil duit itu dan menyimpan di tempat yang selama…

SAHABAT, KAWAN DAN TEMAN

Image
:: buat mereka yang mengisi kekosongan hidupku ::
hanya kamu dan untuk kamu... sayang korng semua.
p/s :: sayangku pada diriku ibarat sayagku pada teman-temanku

Lepok..mainan masa kecik2

Image
:: banyak nama lain juga, tapi kami tetap panggil lepok2 ::

kalau orang tawau/bugis terutama akan panggil ni benda dengan nama LEPOK... tapi bezanya bagi orang melayu/semenanjung akan panggil "CapLong" dalam bahasa inggeris plak "Chaplong- bambbo pump gun"...







cara buat, main dan guna sendiri maw ingat..sudah dikasi tengok tu diatas gambar2nya... apapun, ni antara mainan2 yg selalu kami main masa kecik2 sangat2 best walau sakit paling best kalau kena pelurunya yang diletakkan lada atau lada hitam... memang paling la..
bahan2... 1) bambu yang ada ruang kecik/rongga ditengah2... 2) batang tu buat sendiri guna bambu lain, pandai2 la bentukkan bulat 3) pelurunya, sama ada surat khabar atau kotak telur dan dibasahkan
main la trus... cara-cara main...: 1) basahkan surat khabar / kotak telur 2) amek la ikut sukatan sendiri agak2 boleh muat dan tidak memudaratkan bambu 3) masukkan dalam bambu dan cucuk perlahan2... kemudian agak2 la bagi dia ngam2 3) tekan kuat2 kalau rasa sudah boleh di pam.…

AL-QUR'AN andai bisa berkata

Image
:: saya pown jarang sudah pegang, jahilnya saya.. masya ALLAH ::

Andai al-quran bisa berkata2, ia akn berkata:
Waktu engkau masih kanak-kanak...kau laksana kawan sejatiku..Dengan wudhu', Aku kau sentuh dalam keadaan suci, Aku kau pegang..Aku, kau junjung dan kau pelajari..

Aku engkau baca dengan suara lirih atau pun keras setiap hari..Setelah selesai engkau menciumku mesra. Sekarang engkau telah dewasa...Nampaknya kau sudah tidak berminat lagi padaku...Apakah Aku bahan bacaan usang yang tinggal sejarah...??

Menurutmu, mungkin Aku bahan bacaan yang tidak menambah pengetahuanmu
Atau, menurutmu aku hanya untuk anak kecil yang belajar mengaji...Sekarang, Aku tersimpan rapi sekali, sehingga engkau lupa di mana..Aku tersimpan...

Aku sudah engkau anggap hanya sebagai pengisi stormu...Kadang kala Aku dijadikan 'mas kahwin' agar engkau dianggap bertaqwa...Atau Aku kau buat penangkal untuk menakuti iblis dan syaitan..Kini Aku lebih banyak tersingkir, dibiarkan dalam kesendirian, kesepian.…

Presiden Iran ke Venezuela

Image
:: lawatan rasmi ke Venezuela ::

bersama Presiden Venezuela, Hugo Chavez Istana Presiden Miraflores di Caracas, Venezuela. atas lawatan rasmi la tu atas isu ATOM + NUKLEAR kedua-dua negara bacaan lanjut ===> berita harian
Ahmadinejad adalah tokoh pemimpin ISLAM yang wajar dicontohi
p/s :: bangga dengan kepimpinan beliau

ADmin LAw punya PASAL

Image
:: demi exam, aku sanggup tidak tido ::

rupa sebenar buku LAW dalam english kot kalau kami guna di UUM ni biasa2 jak buku B.M la, kami idak seterer dak2 LAW...

banyak la bab maw dibaca... walaupun 5 bab jak tapi kes... fullamak... mantap... kering jak otak tidak ooo apa yang saya baca tadi pagi sampai skrg subuh 11hb Jan 2012 jam 5.20pagi 1) Tribunal Pentadbiran 2) Keadilan Asasi 3) kuasa Budi Bicara 4) Remedi (mendapat hak semula yg terjejas) 5) Ombudsman (pembela/wakil)
banyaknya kes... malas nak salin doaka jer la aku dapat jawab exam pagi jam 9 nanti today 11hb Jan 2012, jam 9-12.00 exam ADMIN LAW kat T.E UUM doakan erk
p/s :: biar hitam mata jangan jak dapat C- kan? hehheheeee

CERITA 2 :: BAyi

Image
:: siapa malaikat kita di BUMI ::

Baca dan hayati kisah di bawah ini. Fahami mesej yang cuba disampaikan. Dan paling penting, amalkan ilmu yang anda dapat.

Adalah dikisahkan….pada ketika seorang bayi akan dilahirkan ke dunia nyata.

Bayi itu bertanya kepada Tuhan : “Para malaikat di sini mengatakan bahawa besok Engkau akan mengirimkan saya ke dunia, tetapi bagaimana cara saya hidup di sana? Saya begitu kecil dan lemah.”
Tuhan menjawab: “Aku telah memilih satu malaikat untukmu. Dia akan menjaga dan mengasihimu dengan sepenuh hatinya.”

Bayi bertanya lagi: “Tetapi disini, didalam syurga ini, apa yang saya lakukan hanyalah bernyanyi, bermain dan tertawa…Inikan sudah cukup bagi saya untuk berbahagia.”
Tuhan menjawab: “Malaikat mu nanti akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lebih berbahagia di sana”

Bayi bertanya lagi: “Bagaimana mungkin saya dapat memahami orang-orang bercakap dengan saya sedangkan saya tidak memahami bahasa merek…

Baucer buku 1 Malaysia @ UUM [9/1/2012]

Image
:: penyerahan Baucer Buku bah ::

perlu diingatkan daripada KPT sendiri tarikh sah laku adalah seperti yang tertera k... pemberian kat uum simple2 jer takder perasmian apa segala sebab bulan exam kan.. so tak guna nak buat perasmian apa2 buang duit, tenaga dan karan jak

tengok ni, siap kena rasmi2 lagi meriahlah mereka kitaorang berperang dengan exam jak sini

ni rupa baucer kat dalam tenet aku jumpa/// yang asli ada kat bawah ni...
dari UUM punya...
untuk pengetahuan.. sebarang pertanyaan mengenai bauceer ni sila la rujuk laman ni k klik sini ===> KPT
saya sangka dak2 masuk IPT jak dapat rupanya budak2 tgktn 6 pown dapat untunglah jadi pra-U kan macam kami dulu2 tiada la macam ni apapown, gunalah untuk kebaikkan... selamat berbelanja...
p/s :: hanya kedai2 terpilih jer boleh guna, bukan semua

KAKIKU macam MUMIA sudah

Image
:: bukan kena simen, just balut jak "::
bukan patah atau apa, just sakit dan kebas terasa ngilu plak ndak taw la, semalam masa ambil exam jam 8.30-11.00 malam punyaLah sejuk tu dewan Mas... macam di gunung jak aku rasa amek exam

Kenapa kita cenderung untuk membahagi kepada dua?

Image
:: macam sudah jadi kebiasaan ::
perasan tak bila kita makan or nak kongsi makanan? ataupun sesuatu yang kita sedang guna or apa2 lah bila orang nak, kita kena bagi maksudnya, kita bagi dan bahagikan kepada 2
contohnya, kalau kita makan roti or biskut or apa2 jer bila orang minta, kita akan bagi sama sepotong or sedikit selain makanan, minuman juga camtu

macam gambar diatas, kita akan cenderung untk membagai kepada dua satu untuk kita satu untuk dia kan..kan..kan...?

saje, takde entry yang best just nak buat cerita camni jer la... mood:: lapar sebenarnya
tapi kekadang terfikir juga kenapa kita tercenderung untuk membahagi dua kalau ada orang nak...
p/s :: sedekah itu pahala...

EXAM ku SEM ni...

Image
:: sem 5 sudah bah... ::

6 Jan 2012 :: Hubungan Manusia Dalam Pentadbiran 7 jan 2012 :: kepimpinana dalam Pengurusan Awam 8 Jan 2012 :: Pembangunan Organisasi 11 Jan 2012 :: Undang-undang Pentadbiran 13 Jan 2012 :: International Political Economy 17 Jan 2012 :: Ekonomi dalam Pengurusan Awam II
~itu jadual aku~ sebenarnya UUM lama sudah start sejak tahun lepas lagi... 31 Disember 2011 lagi hinggalah 19 jan 2012 banyaknya aku buang masa, hari ni baru maw rushing sapa suruh tido, fb, tido, fb jak kerjaku kan
ndak pa, daripada kebosanan kan?
apapun, doakan kejayaanku dan rakan-rakanku... insya ALLAH AMIN...
p/s :: lepas exam annual camp... aku memang belum2 bersedia...

JAHIT KASUT RM12

Image
:: mak aiii... sangat-sangat MAHAL ::

mak aiii, bukan la tak bersyukur atau berkira sangat cuba kita buat perbandingan SEMPORNA dan CHANGLUN mana jauh beza sama jak pekan kecik cuma aku kecewa sikit jak la pasai pa harga jahit kasut tak sama?
CHANGLUN RM12 VS SEMPORNA RM3

kalau nak berkira sangat pown dengan benang berapa jak la harganya dengan panjang benang yg digunakan mak aiii, kenapa sudah aku marah petang2 ni hadoi...astagfirullahalazim..

naseb baek kerja pakcik tu murni sapat juga aku pakai kasut sukan aku semula syukur2 daripada beli baru rm55 lagi dasyat kan apa yang pasti lepas ni aku tak nak jahit kasut kat sana baek aku jahit kat semporna jak tapi tetap aku tidak puas hati...
p/s :: lain kali jahit kasut sendiri la lagi bagus... jimat kos

ISLAM DAN GANJIL

:: Beruntunglah Orang-Orang Yang Ganjil ::
Abu Hurairah r.a. meriwayatkan, bahawa Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam telah bersabda yang bermaksud:“Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing dan ganjil. Dan ia akan kembali sebagaimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka, beruntunglah orang-orang yang ganjil” [Hadith Muslim no. 145]
Beruntunglah manusia yang asing di akhir zaman. Terasing kerana Islam yang digenggam.Zaman berganti zaman, Islam asing (gharib) kali kedua, hati-hati jenih fikrahnya menjadi ghuraba’. Golongan ini sedikit sekali kerana golongan ini sering mendapat tapisan demi tapisan dari Ilahi sehingga yang tinggal hanyalah orang-orang yang benar-benar ikhlas denganNya.Pernahkah anda berasa sunyi dan terasing kerana memilih untuk berpegang dengan Islam?
Ketika ramai orang di sekeliling kita mula menonjolkan aurat masing-masing, tudung disingkat-singkatkan, baju semakin nipis, seluar semakin ketat, kain semakin sendat, fesyen moden semakin dahsyat, teta…

CERITA 1 :: POLIGAMI

Image
:: memang terbaek la cerita ni ::


Izinkan Abang Nikah Sorang Lagi…

“Sayang, Abang minta izin untuk nikah sorang lagi,” Aliyah yang sedang melipat kain, terdiam seketika.Mungkin terkedu.Dia menghela nafas panjang.Dia memandang sekali imbas wajah Asraf Mukmin, kemudian tersenyum.

Meletakkan kain yang telah siap dilipat di tepi, bangun lantas menuju ke dapur. Langkahnya diatur tenang.Segelas air sejuk diteguk perlahan. Kemudian dia ke bilik Balqis, Sumayyah, Fatimah. Rutin hariannya, mencium puteri-puterinya sebelum dia masuk tidur.Dahulu, semasa puterinya kecil lagi, rutin itu dilakukan dengan suaminya.

Kini, anak-anak kian beranjak remaja dan kemudian, dia menjenguk bilik putera bujangnya yang berdua, si kembar, Solehin dan Farihin, lalu pengabisannya dia kembali kepada suaminya.Asraf Mukmin hanya diam, membatu diri. Dia amat mengenali isterinya. Jodoh yang diatur keluarga hampir 16 tahun yang lepas menghadiahkan dia sebuah keluarga yang bahagia, Aliyah adalah ikon isteri solehah.

Namun, ke…