Monday, May 30, 2011

layak Ka ko Bergelar Y.B or Pemimpin

~Kisah sedih di petang Isnin~

begini ceritanya... petang ni saya bersemangat sangat nak mohon sponsor dengan Y.B (salah sorang Y.B kat Semporna)... adalah... tak baik nak sebut nama(aib taw)...

biasalah, kalau bukan pemimpin nak jumpa siapa lagi kan, aku punya program ni pown untuk budak-budak sekolah juga... untuk mereka yang memerlukan juga... petang tu, aku telefon la.. begini dialog kami :


saya : Assalamualaikum Datuk ******...
Datuk : Waalaikumsalam, yer saya... ni siapa?
saya : saya Fazlan Thomas MPP UUM, saya bekas pelajar SMK Datuk Panglima Abdullah. so, kami nak informkan yang kami akan buat program kat SMK Abdullah II pada 1-3 Julai 2011.
DAtuk : Heeeeemmmmm.... yer
Saya : so, saya nak tanya dengan Datuk, boleh tak kami minta Sponsor atau bantuan bagi pihak Datuk untuk Program kami. Program ni khas dari UUM kepada pelajar2 STPM dan SPM di daerah Semporna. so?
Datuk : Saya tak boleh bagi Sponsor sebab itu bukan bahagian aku.....
Saya : Tak Datuk, saya bukan melibatkan POLITIK..saya hanya nak pihak datuk sponsor demi kebajikan rakyat terutama pelajar-pelajar sekolah. kita nak sumbangan ikhlas jer.. tiada unsur2 politik ker apa...
Datuk : Teeeeeettttttttttttttttttttt..teeetttttttt...

Persoalannya disini...
  1. dia sebagai seorang Y.B dan sebagai seorang pemimpin, layakkah dia cakap begitu demi kebajikan bersama
  2. Patutkah dia matikan telefon padahal saya yang telefon bukan dia punya telefon...
  3. Betulkah tindakan dia sebagai "Yang Lebih Berpengalaman" untuk berbuat sedemikian
  4. dan, perlu ka mengira kedudukan dan kawasan pentadbiran hanya disebabkan kawasan tersebut bukan dibawah dia (DUN SENALLANG SMK ABDULLAH II, SEMPORNA)
demi ALLAH, kalau lah aku berpeluang dan ada peluang untuk bertanding... memang ndak lama... bukan banyak sangat pown nak minta... cukup untuk kebajikan dan kegunaan pelajar2 sekolah di Semporna juga, anak jati dan rakyat semporna juga, korang kan sama, dibawah BUMBUNG UMNO (BN), kenapa nak "BERKIRA" untuk kawasan2 korang... kita sama2 anak SEMPORNA juga, KENAPALAH menteliti MASYARAKAT kita macam nie... tolonglah berubah kepada something yang lebih baik... Sakit hati....

p/s :: kepada kengkawan yang nak buat program or nak datang Semporna, pandai2 lah layan segelintir Y.B bahagian semporna erk, bukan nak buruk-burukkan... tapi kenyataan aku sebagai ANAK SEMPORNA... sangat banyak KARENAH BIROKRSI..bila la baru nak berakhir ni...?

Friday, May 27, 2011

KeSungguhan sepanjang Cuti di UUM

~kerana Minat aku sanggup Lakukan~

ni Jadual aku sepanjang Cuti kat UUM ni sebelum balik ke Semporna, SABAH..

Jadual sepanjang cuti::

27-29 mei : Kursus Induksi AJKS minggu suai kenal

28-31 mei : Seminar Dasar Kebudayaan Kebangsaan MAKUM 2011

1-6 Jun : Baksis kat Besut, Terengganu

6-7 Jun : Perkampungan Seni, PBS UUM

9-11 Jun : Program kat S.k Telaga Mas, Jitra

12-15 Jun : Latihan Lanjutan Airforce UUM

15-25 Jun : Jaga Bilik MPP

26 JUN : Bertolak Terbang ke Semporna, Sabah



saya sering tetapkn dalam diri... "Biar penat, ItuLah NIKMAT"...

sebelum melayan cuti sem ni, nak jugalah berkorban masa sikit untuk program-program kat UUM sebelum pulng rumah.. untuk itulah jadual diatas wujud... memang banyak kan..? kalau boleh nak tambah lagi, tu pun kalau ada yang sudi nak jemput... heheheee..

Memandangkan jadual Full ketika tarikh2 tersebut, saya harap kamu semua faham jak la KONDISI aku skrg ya, bukan ndak mo melayan, tapi kena melayan Program2 aku..

Aku tak tahu nak cakap apa, aku memang aktif sebenarnya, tapi masih ada lagi segelintir manusia yang tidak senang dengan saya untuk jadi MULUT CELUPAR yang dah agak2 mulut berinsurans cakap aku ni banyak komplain la, banyak cakap la dn cakap yang bukan2 la... aku dah cakap, kalau aku minat benda tu, aku akn cakap aku akan ikut... tapi enTahlah...

p/s :: Jangan Ugut aku dengan kata-kata durjana korang, HEngat aku apa...? suka kacau kebahagiaa orang ka? sorry sikit... tak nak ganggu korang dah.. I'm fade sudah..sekian

Tuesday, May 24, 2011

Siapa Dia...

~itu aku dan Dia....~

nak cakap anak, saya belum kahwin... nak kata adik... bukan darah daging pown... nak kata "anak ikan"... pown dia aku lebih Sayang dari segalanya... dan nak cakap anak Emas... dia lebih bernilai dari segalanya.... Dia yang bernama Ardi...

First time jumpa dia masa tahun 2008 masa minggu ke-1 persekolahan... Biasalah budak Hostel..dia pown tinggal asrama sebab rumh dia jauh Kat pulau..so,, susah nak ulang alik, tinggal asrama jer la... Tengok budak ni masa pertama kali jumpa, CUte jer then masa tu Budak-budak form One, biasalah... kenik, kecik dan ketot jer budak tu, then... guna songkok... rindu masa tu..hehee

then... kenal dia, dengr ceritanya, Kuarga dia, pelajaran dia dan apa yang ada dengan dia semua saya nak tahu... Start masa tu saya jaga dia, perhatikan dia, ajar dia, tolong dia dan bantu dia apa jua bantuan..batin ka zahir ka..sama jer... macam adik aku dah... aku sedih juga first time dengar cerita dia...

Masa tu aku ingat lagi... dia minta tolong isikan borang (bukan tak tahu cuma tak faham...biaslah budak2 baru masuk sekolah menengah katnya)... tolong isikan jer la..then, bila sampai satu part tu... tanya la nk isi dan eja macam mana... dia dok diam dan muka dia berubah jer macam nak nangis... "Awak kenapa...? dia terus diam jer dan bagi copy I.C ayah dia.... then, cerita2 nak tahu juga kenapa..dia terus diam..........@#$%^&*&^%$#@#%^&*...

Sambung cerita lagi, sejak dari tingkatan 1 hingga 3... bila jer saya pegi kedai Buku... saya belikan dia semua buku untuk subjek yang ada... [ B.M, B.I,SEJ, GEO, K.H, P.I, MT,SAINS ]... suruh dia belajar, ajar dia apa yang dia nak minta jar..aku suka buat semua tu sebab aku nak jumpa Jadi seorang guru walaupun cita-cita maca terkubur jer...

Mak saya pernah tanya..." Ko belikan buku tu untuk siapa..."? .."Untuk seorang budak, mak..?... "aik, budak mana..? adik ko tidak la dibelikan..." :: bukan tak nak beli mak, dorang yang tak mintak, tu jer :: [ dalam masa sama, ada juga saya belikan untuk adik saya, bukan takda..... ] sehingga la kerap kali saya belikan, mak saya sentiasa tanya... "Ko belikan untuk siapa"... jawapan saya tetap sama... ( tu pown guna duit Biasiswa juga, nak harapkan duit parents... susah sikit nak dapat..kat asrama RM10 jer sebulan... kekadang tak minta langsung)

:: Sebenarnya, kenapa saya sayang Budak nie.... ~saya sayang dia sebab "DIA ANAK YATIM"... dan dia tiada abg hanya ada seorang akak, dua orang adik lelaki dan seorang mak Tunggal..~
tue jer la reason kenapa saya SAYANG dia dan seakan-akan saya terasa bila first dia cakap "ayah dah lama meninggal"... fuhh... luluh jer rasa hati, seorang budak kecik yang tak sempat melihat ayah dia sehinggalah dia berjaya kelak... Sedih sangat-sangat..::

TAkper lah ARDY... ingatLah, sayaLah Abang awak... saya Juga Bapak bagi awak... jangan risau... Kau adalah Segalanya bagi Aku... Sayang awak sangat-sangat... biar kita jauh..tapi awak tetap di hati... Duit bukan segalanya... Kasih Sayang tiada Tolok bandingnYa... MAHAL NA MAHAL kita...

p/s :: tiada yang lebih berharga di dunia ini melainkan kita berkongsi kemewahan dan kesenangan kita di dunia ini dengan mereka yang lebih memerlukan... SayangiLah mereka yang Sayang kita..bukan mereka yang kita sayang...::

Sunday, May 22, 2011

Aku Anak Indonesia

~Kg halaman kuarga Kami~
(kisah sebelah mak jer la...i'm MALAYSIAN ok... shut up jer la)

lama plak ndak menulis benda yang bukan-bukan kan...? ni kisah mak saya jer la... Arwah atuk dan nenek kitaorang asal indonesia la... dengar cerita masa arwah atuk nenek saya kahwin, umur arwah nenek saya 16 tahun... begitulah ceritanya...hehhehee dan, nenek saya pown melahirkan 9 orang anak dan mak saya anak ke-3 daripada 9 org anak... 4lelaki 5 pompuan... mak saya anak perempuan pertama...akak la katanya...

dengar-dengar cerita lagi... last time arwah nenek dan atuk kami paling last pown pulang kampung kat Sulawesi masa makcik saya umur belasan tahun (around 11-15 tahu..entahlah... lupa cerita dah)...

tapi, sangat miss kenangan dengan atuk dan nenek.. masa arwah atuk meninggal... saya masa tu baru jer tahun 2.... walaupun masih kecik, tapi hati dan perasaan ni masik ingat masa tu... dah seminggu nazak... akhirnya... menghembuskan nafas selepas jer azan asar (masih ingat masa tu, sedihnya mengalir air mata)...

dan, masa arwah nenek kami meninggal pown... masa tingkatan 6 Rendah dulu (2007)... sempat lagi lawat masa nenek nazak kat hospital.. sempat duduk bacakan yassin lagi... then, bila jer masa kat asrama.... akak2 saya semua datang asrama jemput pulang balik uma... malam itu... bila jer nenek saya hembus nafas terakhir..... (sempat gi makcik saya pengsan...kesiannyer)...

apapun..tak nak cerita kisah sedih-sedih nie... nak tanya jer... Sape sini boleh bawa saya balik kg kat Sulawesi... (padahal Kg ayah pown belah Tambunan Sabah tak pernah pegi... inikan Sulawesi Indonesia....hahhahaa

p/s :: Aku anak MALAYSIA ok... aku ada Kad Pengenalan juga ya... 881222-12-**** k...sorry sikit

Tuesday, May 17, 2011

~SedeTik Lebih~

:: orang sering berkata, "kalaulah saya belajar... kalaulah saya tak tak buat... kalaulah saya tak degil... bla..bla..bla..." ::

Terlewat la dear, please la... jangan menyesal yang tak sudah. kalau dah berlaku tu berlaku la janji perkara tu ko yang buat dan ko sendiri yang cari nahas kan... tak perlu fikir lagi tapi terima seadanya apa yang sudah ko buat untuk memutuskannya...[ a.k.a keputusan awak itu ]...

ya, saya mengaku saya sendiri tak lari dari perkara2 tersebut namun apakan daya... itulah pilihan yang terbaik buat aku... HELLO, DO I CARE??? ada aku kesah, janji aku tak melanggar hukum ALLAh dan aku masih di jalan yang benar... takder saper nak dengar cakap aku, YA IYALAH... aku bukan pown penting bagi kamu... EMAK aku juga yang beranak kan aku, bukan kO..!!! so, shut the mouth Ok... QUITEly , supaya aku boleh tenang sikit... ko mo HUMPAT ka... mo HINA ka.. Mo ejek ka..janji aku bahagia... ko cakap la apapun janji PAHALA ko semua terbang berterbangan merata tempat ya...

ingat jak la, kita ni perlu beringat...kita diberi kesempatan nak hidup sekejap jer... jangan nak mengada-gada... ko orang kaya ker, orang berada ker... orang berduit ker... ada kereta, rumah besar, terkenal sana sini atau ko petik jari hajat ko datang begitu jak ka...YANG PASTI ajal tu datang bila-bila jak, so... jangan nak mengada-ngada... kena beringat itu... so, hayatilah hidupmu selagi ko ada nyawa... ya..!!!

p/s :: jangan la sibuk-sibuk hal aku k... aku buruk ka, aku jellek ka, aku BODOH ka, aku hanjing ka... aku CANTEK ka... the word is... DO i CARE..!!!! SIAL...

Sunday, May 15, 2011

WhY i Love ShaheiZy Sam...

~Hari Pertama sudah KumpuL RM1.08 Juta~

"Jumlah itu adalah rekod terbesar menyaksikan filem Melayu buat pertama kalinya melepasi kutipan lebih RM1 juta pada hari pembukaan tayangannya, selain muncul kali pertama filem tempatan ditayangkan menerusi 100 pawagam."

Kongsi muncul sebagai filem kedua paling tinggi kutipan pada hari pembukaannya dalam tempoh 15 tahun di negara ini selepas Transformers 2 – Revenge of The Fallen yang meraih catatan kutipan hari pertama sebanyak RM1.2 juta.

Mengulas pencapaian di luar jangkaan itu, produser Kongsi, David Teo, berkata tayangan pembukaan dan sepanjang hari pertama tayangan Khamis lalu saja mencapai kutipan kasar RM1,085,064 juta menerusi tayangan membabitkan 100 pawagam di seluruh negara.

:: Sumber Berita Harian 15/05/2011 ::

  • memang gempak La, GOOD LUCK dan Syabas DAVID TEO dengan pencapaian filem KONGSI dengan pelakon yang semenangNya sangat-sangat berbakat... lepas ni buat filem "PATAK-PATAK" plak... hahhaaahaaa

" NANTI AKU TIRU RAMBUT mu CUTI SEM nanti "

p/s :: ANUGERAH BINTANG POPULAR 2011 nanti ko sapu lagi ya ShaheiZy Sam...hahhaaaa... Kasi JEMPOL sama ko... Terbaek dari Ladang la ::


Saturday, May 14, 2011

AsiD ohhh ASID

~kes Simbah Menymbah semakin Kritikal~
ingai asid ni mainan ker...? kesian muka dan badan orang tu kena simbah... kalau mati ndak pa la, ini bikin sakit menderita jak menahan sakit selama berbulan-bulan dan selepas itu, jellek sudah mukanya ndak macam dulu... kasik na..!!!

kes terbaru :: seorang wanita mangsa ke-23 daripada Kuala Lumpur [ Sila tekan untuk baca ] ::

Emma (kiri) dan suspek.

Mangsa dikenali sebagi EMMA (kiri) dan lakaran gambar muka suspek

kes kedua :: Mangsa Muhamad Hanif Sunaid @ Shuib, 24 yang berasal daripada Kangar PERLIS

MUHAMAD Hanif yang melecur disimbah asid dirawat Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar.
MUHAMAD Hanif yang melecur disimbah asid dirawat Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar.

Di mana sudah pertimbangan warga masyarakat MALAYSIA kini... dengan KEs buang anakNya yang belum selesai, isu SIMBAH ASID pulak semakin menular... diharap pihak berkuasa agar lebih ketat lagi dan mengambil serius bagi menangani masalah ini...

p/s:: kepada yang suka berjalan dan merayau dibandar tu, sila pakai helmet dan baju besi bagi mengurangkan kesakitan dan tahap hakisan akibat simbahan asid jika berlaku... hahahaaa
[palis-palis la, jangan syak di Semporna ada kes-kes ni]

Friday, May 13, 2011

Exam ohhh Exam [ parT II ]

~Ada Juga rupanyA part tu erk..!!!!~

entaLah... sejarah janganLah berulang..cukup yang cukup tu CUKUPLAH..!!! k.P oh K.P, kenapalah ko wujud dalam BPM nie ya... Sabo jer La [Katanya]... boLeh kata, mo Termuntah aku menjawapnya NAMUN...ndak da juga yang kosong tadi kan, saLah biarLah saLah janji ada jawapan...HAHHAHA [gila sudah ketawa Sendiri2... adoi

BTW, harap Prof tidak lah lokek markah sangat kan, satu or dua markah tu kira ok jak janji jangan REPEAT ya...hheeeeee

Exam aku tadi :: 12/05/2011 :: Kaedah Penyelidikan Sains Sosial 8.30-11.00 mlm DTSO ::

nombor mejaku 409 [biarlah jadi bukti buat pertama kali aku enjawab PALING MERAPU di dunia] dan kumpulan aku "H".... bY prof Sugi

tapi best juga sebenarnya paper tu kalau lecture tu ajar bagus-bagus..NAMUN...

p/s :: untuk junior-junior, kena ikhlas tapi berpada-pada... k.p ohhh k.p

Selami Isi HatiKu baru Kamu MeniLai DiriKu

~ToLong jauh dari HidupkU~

cerita ni ndak sudah bah tertahan..ndak pa La BeLog ku, sini jak La aku lepaskan isi hatiku ya...sorry sebab ndak da Sudah kawanku untuk Menangis nie... ko jak...sebab Katil dan bantaLku sudah bosan diSirami dengan air MaTa... eheheheee [ sedihnya ]

seJak sem 1 hingga 3 di UUm nie, aku sangka apa yang aku buat dan lakukan orang semua senang dan terima seadaanya...Namun, kenapa sem 4 baru kamu lepaskan segaLanya dan baru sekarang kamu mengaku aku S.A.L.A.H... [ Ya ALLAH, kenapaLah ]

bukan juga aku anggap diri aku baik... diri aku perfect dan diri aku segala-galanya tapi iniLah sebenar si BOLONG... korang tak faham tiak apa...lupakan jak jangan MENYEKSA... please la...please... aku adalah aku dan aku tidak pernah berubah walau sedikit [ tolong lah ]

NAMUN, segala-galanya berubah selepas aku jadi M.P.P... kenapa ya....?

aku tahu silapku dan aku tahu apa hak aku...bila kamu rasa aku dah tak seperti dahulu itulah sifatku yang tiada pendirian tapi masih sama dan masih BERMARUAH... Tolonglah.. Don't Be Plastic Ok..!!! OMG... siAl punya orang... [ tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang mati ]....By da Way, siapa macam lada dia rasa MANIS...

apa2 jak la kamu semua diluar sana... aku ndak kesah Sudah dan aku semakin tawar hati dan kental walaupun masih Mengalir air mata ni [ ndak menahan sudah ], kamu ingat jak la... kamu kawanku kini dan selamanya...

satu jak Impianku....aku maw kita masih seperti dulu... ketawa sama-sama... makan sama-sama... baring sama-sama... Prank besday sama-sama dan berGumbira sama-sama sampai GRADE nanti dan sampai MATI... [ kalau la kita Sehaluan kan...? ]

dan, kenangan kita aku tetap simpan sampai bila-bila uolsss... [ ya ALLAH, mengalir jak air mata ni kenang ] kalau pun kamu BENCI aku dengan apa yang diriku KINI... ndak pa La... biar jak La gambar-gambar kita masa sama-sama jadi Kenangan dan BiaR lah TEDDY BEAR tu kenangan ABADI kANnnnnn...?

HOPE FULLY, korang kalau benci SEKALI pun, jangan la sampai nak jeling-jeling dan tidak mampu Untuk melihat diriku di HADAPAN kalian.. aku tahu la aku JIJIK, HINA dan tidak SEMULIA korang sudah... aku memang jijik, aku mimang Hina dan aku memeng tidak SUCI tapi aku masih Ada pertimbangan DIRI...

p/s :: aku sayang korang lebih dari aku sayang diri aku ini... ndak pa la kalau sudah termaktub dalam kamu hidup kAmu aku budak JAHAT, budak Ndak KENANG BUDI dan budak SIAL sekaliPun.. anggap jak La BOLONG yang dulu masih wujud di FRIENDS LIST korang dan FAZLAN THOMAS yang sekarag sudah MATI... sekian...LOVE u FriEndSssss...

Thursday, May 12, 2011

5 jam TerkemUdiaN

~masIh sempat ka?~

sebenanrnya, 5 jam terakhir ni adalah masa aku untuk baca 1 buku Penyelidikan Sains Sosial untuk exam malam ni di DTSO, UUM..so, memandangkan lecture ndak pernah mengajar mengenai satu pun dalam buku ni, so, aku terpaksalah mengulang semula pembacaan kesemua bab dalam buku ni dalam masa 5jam ni jer...

EXAM :: 12/05/2011 :: penyelidikan Sains Sosial.... jam 8.30-11.00 malaam di DTSO, UUM ::

ha... uolllzsss nak tahu... itulah jadual aku malam ni exam dan pasal paper ni dan ilmu mengenai subjek ni... i got 0 [Zero]...Nothing...!!!! banyangkanlah macam mana nak menjawab malam ni kan...?


( T. E. N. S. I. O. N )

Namun..Ya ALLAH, bantulah hambamu ini untuk menjawab exam malam ni...AMIN...

p/s :: untuk junior-junior or uolss kat luar sana yang belum amek paper ni, selamat maju jaya jer la yer... dan jangan amek lecture Foreigner... entah apa entah...
:: Good Luck Exam ::

Tuesday, May 10, 2011

Exam ohhh Exam

~entry paling mengecutkan baH~

start esok exm aku dah mula untuk sem 4 KALI NI.... namun... 100% aku tiada persediaan.... entah kenapalah...inikah MPP...sabo jer la... ndak boleh buat yang terbaik untuk diri sendiri...sedih la...

takperlah, janji korang yang lain boleh dapatkan dekan... aku ni calon2 terpinggir bah... namun,,, examku punya jadual untuk sem ni macam nie...tenggok ya....


:: JADUAL EXAM ::

11/05/2011 : PLO - jam 9.00 -11.30 pagi

12/05/2011 : Penyelidikan Sains Sosial - jam 8.30-11.00 mlm

14/05/2011 : Dinamika Kumpulan - jam 2.30-5.00 ptg

19/05/2011 : Dasar dan Analisis Fiskal - jam 8.30-11.00 mlm

20/05/2011 : P. Writing - 3.30-5.30 ptg

25/05/2011 : Dasar Awam - 9.00-11.30 pagi

25/05/2011 : Etika Pentadbiran - 8.30-11.00 mlm

doakan jer la aku dapat menjawab walau sepatah ayat kat exam start esok ni... NAMUN... caiyok2 bolong...buktikan ko pun boleh bah dapat DEKAN...

yesss.... I can Do IT... DEKAN for me..yess... DU.!!!! nak study for my first paper esok pagi jam 9.00 kat DTSO...

Tuesday, May 3, 2011

~ Di seBaLik cerita RUMPAI LAUT, Semporna Pengeluar TErbesar MALAYSIA ~

~ JusT read :: Semporna :: ~

Projek Penanaman Rumpai Laut.

Daerah Semporna berada pada kedudukan strategik 'ladang' penanaman terbaik rumpai laut di dunia. Ia berkongsi plat lautan dengan Selatan Filipina dan Utara Sulawesi. Kawasan ini sejak dahulu lagi merupakan tempat pembiakan pelbagai spesis karang-laut, rumpai laut, plakton dan pelbagai jenis ikan yang berwarna-warni. Secara semulajadi, ikan-ikan dan makanan laut disini bersaiz besar, segar dan tidak pernah berkurangan. Kunci kepada semua ini adalah kejernihan air laut yang mempunyai nutrien yang tinggi. Atas sebab-sebab ini, maka tidak hairanlah Semporna merupakan pusat penanaman rumpai laut terbesar di Malaysia.

Penanaman rumpai laut di Semporna dimulakan sejak 1970-an lagi. Ladang demonstrasi telah diwujudkan di Pulau Sebangkat pada tahun 1980. Penanaman rumpai laut merupakan alternatif kepada indusrtri perikanan di Semporna. Ramai nelayan dan pengusaha telah mula beralih kepada projek ini. Kini terdapat lebih 10 ladang besar di perairan Semporna.

Rumpai laut yang diusahakan adalah dari jenis 'Euchema cottonii' dan ia memberikan pulangan yang lumayan. Selain disokong oleh pihak berkuasa perikanan Sabah, kerajaan Malaysia juga telah mengisytiharkan yang industri rumpai laut sebagai 'berimpak tinggi' dalam Rancangan Malaysia Ke-Sembilan. Jesteru Daerah Semporna dikehendaki untuk menghasilkan 250,000 tan metrik rumpai laut pada tahun 2010.

Rumpai laut merupakan bahan asas untuk pembuatan sabun, kosmetik, syampoo, makanan dan gelatin. Ia juga boleh dijadikan snek, pembalut sushi, bahan asas ubat gigi dan lain-lain. Bahan utama yang diekstrak keluar dari rumpai laut adalah 'carrageenan'. Inilah bahan yang menjadi penstabil makanan dan kosmetik. Snek rumpai-laut merupakan makanan yang lazat, berprotein tinggi dan penuh dengan khasiat iodin, fosforus, kalsium, zat besi dan vitamin. Selain itu terdapat juga makanan tempatan yang berasaskan rumpai laut seperti 'acar rumpai laut' dan ' isi udang rumpai laut' yang mudah dinikmati di restoran-restoran tempatan.

Anda boleh melihat sendiri kawasan penanaman rumpai laut di perairan Semporna. Kebanyakkan pengendali pelancongan ada menyediakan pakej lawatan di ladang-ladang ini. Sebagai alternatif, jika anda berjalan melawat sekitar pasar ikan Semporna, anda mungkin terjumpa rumpai laut yang dijual oleh orang-orang tempatan.

Projek penanaman rumpai laut merupakan usaha yang berimpak tinggi, lumayan dan meningkatkan ekonomi penduduk Semporna. Banyak pihak dari dalam dan luar negeri melabur dalam industri ini. Apa yang kurang hanyalah kilang memproses rumpai laut yang setakat ini hanya ada 2 buah sahaja di Semporna. Kedua-dua kilang ini hanya memproses secara asas terhadap bahan mentah tadi. Tiada satupun kilang yang benar-benar wujud untuk memproses rumpai laut menjadi produk akhir, produk katalis atau produk makanan komersil di Semporna. Memandangkan potensi dan permintaan tinggi dari negara Jepun, Korea, Amerika Syarikat dan China, maka pihak berkuasa tempatan Semporna sangat mengalu-alukan bakal pelabur untuk menjayakan industri ini supaya target pengeluaran yang diwartakan oleh kerajaan Malaysia pada tahun 2010 berjaya.


~puLau-Pulau Di Semporna, SABAH~

Daerah Semporna, Sabah dianugerahkan dengan 5 tapak menyelam bertaraf antarabangsa. Tapak-tapak menyelam ini bakal memuaskan hati para pencinta samudera, penyelam skuba dan malahan kepada pasangan yang mencari tempat untuk berbulan madu. Sila skrol ke bawah untuk mendapatkan maklumat mengenai Pulau Sipadan, Pulau Mabul, Pulau Kappalai, Pulau Mataking and Pulau Sibuan.

Semporna is blessed with 5 top diving sites. These sites will entertain scubas, divers, oceanographers and even couples seeking for a honeymoon vacation. Feel free to scroll-down this page for the information of Pulau Sipadan, Pulau Mabul, Pulau Kappalai, Pulau Mataking and Pulau Sibuan.

Situated in the middle of the Celebes Sea, the island itself is 40 acres and was once described as looking like a mushroom shooting upwards. Just 30km from mainland Semporna lays this tiny island.

Sipadan is the most famous of Semporna's islands. Rated as one of the world's top ten dive destinations, many come here to indulge in the island's opulence. For the true diving enthusiast, the island nees no introduction. Sipadan is unique as the only oceanic island in Malaysia. Its geographical position in the heart of the Indo-Pacific basin, places Sipadan in the centre of the richest marine habitat in the world.

More than 3,000 species of fish and hundreds of coral species have been classified in this rich ecosystem. Trigger fish, moray eels and anemone fish mingle copiously. Sipadan was internationally recognized as a native reserved in 1919. In 1933 it was pronounced as a bird sanctuary. Large flights of Imperial pigeons, swallows and sea eagles often crowds the sky in spectacular swirls.

This ravishing island is protected by regulations imposed on islanders and visitors alike, in an effort to preserve its natural life. No one is allowed to collect turtle eggs here, even the natives. This island is also renowned for its spectacular large population of the ever graceful green and hawksbill turtle, which gather to mate and nest. Another unique find is the turtle tomb where many skeletal remains of turtles are found.

Rising 600 meters from the seabed, this island provides fantastic wall dives and features hundreds of underwater gardens. Unusually large schools of barracuda and big-eye trevally invade the water, placing themselves in whirlpool-like formations. Mantas, eagle-rays and whale sharks are aplenty. The creatures of the sea here incredibly varied.

SIPADANS' SECRETS

The natural treasures of this island are its greatest assets. Here, you can still find wild deer in secluded coves. Dugongs, a cousin of the American manatees were known to swim the tides. Now they are hardly ever seen but are still held as one of Semporna's secrets.

Diving Sipadan's reefs, Jacques Cousteau was spellbound. "Go to Sipadan to see the schooling barracuda, to Mabul to see the seahorses and the erodes reefs of Kapalai to marvel at the detrius-like leaf fish" divers were told. Still today you will find turtles nesting under your beach hut on stilts and giant coconut crabs climbing the branches of a coconut palm. It has been said that the number of creatures on these reef surpass that of the tropical rainforest.

The coconut palm which grows in abundance here is precious to the people. The flesh and juice of a young fruit quenches the thirst. Sugar is made from the palm nectar and its wood is excellent for construction. Palms are thatched for roofing and leaves are weaved into baskets.

The natural glory of Sipadan remains. An arising awareness of the frailty of its natural wonders has rallied the defence of the island.

___________________________________________________________________________________________

ATTRACTIONS

Sipadan jetty / drop-off: Steep wall with overhangs. If you stay at Sipadan you can jump right off the jetty and there is one of the nicest dive sites right there. You always encounter large schools of fish like mackerels or barracudas or groups of batfish. On one dive here we were lucky to see a large leopard shark.

Turtle Cavern: Some meter to the right of the jetty is also the entrance to a large cave. Without a certificate in cave diving (most dive operators offer cave diving courses) you can't go inside. I have seen photos, and there are skeletons of turtles inside the cave, that haven't found their way out anymore and died there. If you make a nightdive, be cautious not to dive down to the level of the cave (18m), you might enter it by mistake like a dive buddy of mine did. She said it was the scariest dive ever, because she didn't realize she was inside the cave until she already was well in the back of it. Luckily she didn't panic and managed to get out again!

Sipadan South Point: Steep wall, ledge and then drop-off. Divers liked this site a lot, because they had seen a group of hammerhead sharks there at about 55m depth. I went down as well, but actually you have to swim out first to the ledge and then go down, otherwise you don't have enough bottom time.

Sipadan Barracuda point: Wall, then flat valley on about 20m. The dive site has suffered some though, and there are a lot of broken corals because it is the dive site everybody wants to go. Large schools of barracuda consisting of several hundreds animals nearly always hover there, forming huge spirals, which become vortices and form high walls. If you don't make any abrupt movements and keep level in the water you might end up in the middle of a circular wall of huge adult barracudas. An exhilarating feeling! Currents can be strong here at times with down currents possible.

___________________________________________________________________________________________

A Brief History of Pulau Sipadan

1800s - On Dinawan Island, the tribal leaders celebrate (in 19th century Borneo style) the fact that they have just received from the Sultan of Sulu exclusive rights to collect and trade in sea-turtle eggs from nearby Sipadan Island.

1933 - Sipadan is declared by the British as a bird sanctuary, being an important stopover for migratory birds like the greater sand plover, common sandpiper and wood sandpiper.

1964 - Pulau Sipadan becomes part of the turtle egg native reserve of Sabah - an important step in protecting the very species that would make Sipadan famous. Although dive trips to the island were being run by Borneo Divers as early as 1983, Jacques Cousteau's film, 'Ghost of the Sea Turtles' brought international fame to Malaysia's only truly oceanic island. When the charismatic Frenchman announced, "I have seen other places like Sipadan, 45 years ago, but now no more. Now we have found an untouched piece of art", marketing bods all over the world took note and have duly been repeating the mantra ad nauseum ever since.

1990 - Now world-famous Sipadan Island, a mere half km in length and 200 metres in width has five resorts rubbing shoulders on its northern beaches. Sipadan's fame is bringing divers in their droves to its reefs every day, lusting to gorge themselves on the underwater smorgasbord of marine excess that are Sipadan's waters. But would this greed come at some expense?

1992 - Dr Elizabeth Wood, a coral reef conservation officer with Britain's Marine Conservation Society begins her constant watch and monitoring of the state of Sipadan and notes an obvious deterioration of the quality of the reefs over the years. While pronouncing the reefs generally healthy, she does sound a note of caution that they are not exactly pristine. Careless diving and snorkelling activity is causing increasingly obvious coral damage and, where there is a lot of boat and diver traffic, silt and sediment have been stirred up, choking and suffocating coral polyps.

1996 - Sipadan is lashed by the vicious tropical storm Greg which demolishes some shallower parts of its reefs. This rubble can still be seen today - unable to recover due to further abuse by global warming and increased water temperatures (leading to the great coral bleaching phenomenon of 1998). Another sign that the writing was on the wall for Sipadan's dive resorts was the sight of nutrient-indicator algae on this rubble, proof of untreated wastes filtering into the sea from the island's sanitation activities.

1997 - Pulau Sipadan is now well recognised as not only a major tourist draw for Malaysia but also a place of outstanding natural beauty under threat. The Malaysian government announced restrictions on the number of tourists visiting the island but fail to follow up on this with any sort of enforcement or master plan and no-one takes much notice.

2000 - Quite a lot of people take notice of Sipadan for the wrong reasons when Abu Sayaff guerrillas raid the island and kidnap 21 dive tourists and resort staff. Most are held for a year, and then slowly ransomed off for millions of dollars. Divers stayed away in the aftermath of this event, slowly regaining confidence that they are becoming increasingly well protected by a reassuring Malaysian army and navy presence.

2002 - "Sipadan is part of Malaysia!" declares the International Court of Justice. The court awarded territorial ownership to Malaysia rather than Indonesia, based on "effective occupation".

2004 - The Government of Malaysia orders all on-site dive and resort operators of Sipadan to move their structures off the island by the 31st of December 2004, and this time they mean it! The move is declared as a victory for conservation over greed. However some operators with no alternatives are left with very little in the way of compensation. Others hurry to improve their resorts on nearby islands realising that these would now become the places to stay and from which to dive Sipadan. Many express doubts that Sipadan will remain free of resorts for long and fear that someone with 'connections' might come from nowhere to be awarded rights to operate a dive resort on the island.

2007+ - What does the future hold in store for Sipadan Island? Will someone suddenly arrive and start building a resort on the island despite all the assurances to the contrary? What other measures will be put into place to protect the environment and will they be enforced?

No-one really knows, or at least, no-one is saying. What is sure is that there will be more ups and downs for this incredible little island and the countless sea creatures that call it home. Through it all: violent weather, thousands of visitors and several acts of human lunacy, it remains an exceptionally rich and fascinating spot which should continue to be protected and enjoyed for generations to come.
The Long Term

The long term goal is twofold:

  1. To have Sipadan recognised as a UNESCO World Heritage Site. This bid, supported by PADI and driven by a number of groups within the Malaysian government and the tourism industry, would guarantee more funding and protection for the island should it succeed.
  2. To have Sipadan gazetted as a national or state marine protected area/marine park under the management of Sabah Parks.

So it seems that the twin issues of recreational diving and marine conservation have combined to bring this tiny, remote island well and truly into the modern world in the hope that its future could turn out to be a little less turbulent than its past.

Most people go to Mabul to dive Sipadan, that great pelagic sea mount made famous by Jacques Cousteau, home to the turtle tomb, thousands of live turtles and millions of schooling pelagics.

The island of Mabul is a 20 minute boat ride from Sipadan. Closer to the mainland, it houses a military base, large sea gypsy village and a few dive resorts. Uniquely, the undawater setting here is different from that of Sipadan. Mabul is recognized as one of the world's best muck-diving sites, with one of the riches seas in exotic small marine life. Here you will see an intriguing array of reefs and more unusual creatures like mimic octopus, mandarin fish, snake eels, juvenile batfish, frog fish and razor fish.

Sipadan is no discovery, it's been around for a while now, but the real discovery is the diving around Mabul itself, home to the world's best "muck diving". "Muck diving" is an expression that was coined in Papua New Guinea to describe the diving to be had under a liveboard boat while it is on safe anchor for the night. Usually a protected inlet somewhere, the water underneath the boat is shallow and the bottom is either silt, sand, dead coral or clumps of dirty coral on a silty bottom. The visibility is almost always limited.

Mabul is the esteemed spot for macro photographers who came here to take in the bizarre sea life. Mabul is a definate magical macro site!

For non-divers, couples and newly-weds - Pulau Mabul of Semporna, Sabah is one of the top 'honeymoon destination' in Malaysia.

____________________________________________________________________________________________

ATTRACTIONS

Mabul, Crocodile Avenue: Flat sandy area from 5m to 20m. Remains of some palmtrees. Some divers hate this dive site, I love it. It is a sandy area, so there are empty stretches of sand with oases of life. Our diveguide found some seahorses there every time. The absolute record were 8 seahorses found by Ben. Then there are sand eels, double-ended pipefish, crocodilefish, special tube anemones, ghostpipefish (Harlekin- and Seagrass-), cowfish etc. I even saw some turtles, humpback parrotfish, barracudas, mackerels and a small eagle ray there. Night dives are also very good here. We found lots of sepias, cuttlefish and special nudibranchs (for example the Spanish Dancer, Asteronotus c.) and lots of crabs. One of the highlights was a small boxer crab, that Alex found on some rubble.

Mabul, Seaventure Platform: Flat sandy area on about 17m. Some coral blocks, pillars of concrete, piles of metal rods. This is a old oil platform that has been converted into a hotel owned by Seaventures Dive Resort. It stands on huge pillars. You dive underneath in 17m of water (Deco after more than 60min dive!). An amazing dive site! There are several piles of metal rods, look close, and there are always several frogfish (yellow to red, black and gray) sitting on them. Inside the largest pile there is a huge moray eel. His head must have a diameter of about 15cm! I couldn't make out the tail, but it must be several meter long. Then we also found: ghostpipefish (Harlekin and seagrass), waspfish, nudibranchs (Halgerda, Cromodoris etc.), stonefish, flying gunard and close to the pillars always lots of batfish and flutefish.

Mabul, Lobster Wall: Wall, some small caverns. Lot's of hydroids. The place is not that nice to look at, but it is again a place for many nudibranchs, anemones, shrimps and in a small cave I even found a babycowfish. Great nightdives.


A few minutes by boat from the island of Sipadan and Mabul but a full world away from it lays the exhilarating Sipadan-Kapalai Dive Resort, sitting on its sturdy stilts on the shallow sandbanks of the Ligitan Reefs. Planned and built in full style as an airy, comfortable, sunny water village with no land in sught, it boasts a mile-long sandbank of powdery white sand where one can suntan at complete leisure while gazing out to the miles of brilliant turquoise stretching into the horizon offering the purest image of natural serenity.

Dive spots are extremely close and can be reached in just a few minutes by speedboat and some of them, actually, just by swimming from the dive center pier. For those who are ready to venture more and aside from the tiny marvels of the macro life of Kapalai can, in just a few minutes, dive in Sipadan (where big fish and turtles abound) or in Mabul (where silky and muddy bottoms offer different and equally pleasant experience and opportunities to the lovers of "muck diving").

If you've never tried macro diving before, then you're in for a treat - what a place to start! Shore diving at Kapalai is free of charge, as is the wonderful snorkeling, where you can watch the spectacularly colourful mating mandarin fish, right under the resort jetty. It's easy to fall in love with macro diving when it's this simple!

With a combination of sun and water in a unique and serene setting, Kapalai is an ideal destination for diver and non-diver alike seeking a great holiday experience!

____________________________________________________________________________________________

ATTRACTIONS

Kapalai is similar to Mabul, but there is no actual island, only a large sandbank. The most well known dive site here is Manadrin valley, but several of the other dives sites are well worth a visit.

Kapalai, Mandarin Valley: Slope to about 20m. Hard corals, then sand. Small underwater mound. This dive site has its name from a dragonet that can be found there and that has a beautiful color like the clothes of the Chinese mandarins. It lives during the day under the spines of sea urchins. Also very interesting were the that I found there. Go out to the small underwater mound - there were several leaf fish there last time. Leaf fish can shed their skin and in such a way adjust to the surrounding reef. I saw one, where some yellow ascidians were growing on his skin right over the eye. There is also a mushroom coral (Heliofungia a.) on the sand with some white anemone pipefish (Siokunichthys n.) living inside. Check it out.

Kapalai, Ray Channel: This is a sandy channel with the reef on one side. The special fish, you find here and nowhere else in Mabul is the dragonfish (Pegasus). This small animal lives in pairs on sand and feeds on invertebrates. Actually, I have spent half an hour at just one coral block here. There are some leaffish here, a spiny devilfish lives close by, and there is a small baby-anglerfish here. I observed, how it changed from gray to red in only 4 days.

Mataking Island sits an hour and a half from Sipadan Island. East of Semporna, this island is about 40 acres in size. Lying on the edge of the continental shelf, Mataking is surrounded by fringing reef of hard and soft corals. Sharing the same Alice Channel as Sipadan Island, it offers just as much magical and tropical underwater treasure.

The waters here are inhabited by exclusive species of corals such as staghorn, brain and many more. Rainbow runners, leaf fish, sweetlips, gobies and the occasional whale shark on their migration route roam the water here.

The island is sheltered by exotic trees. This sanctuary is where birds and butterflies choose to rest. Coconut crabs scurry around busily on the white sands. The barracuda point, turtle playground and picturesque reef make every veteran diver's list.

Famed for its beauty even before the days of Sipadan, Sibuan Island is incomparable where underworld splendor is concerned. This small island situated 30 minutes away from Semporna mainland is best known for its untouched magnificence. Regal coconut trees border the island and entice you from afar.

This snorkeling heaven is second to none when sought after by sun bathers and leisure seekers. Bestowed with abundant water attractions above and below, the isle's crystal blue waters are a sight for sore eyes. The water is crystal clear and its visibility will stretch your gaze into its lively depths. Corals and fishes will glimmer and flicker at you as you watch from above.

~ Just copY paste from :: Pejabat daerah Semporna :: ~

FaKtA mengenai BUKIT TENGKORAK, SEMPORNA

Once a major pottery producing site, Bukit Tengkorak or Skull Hill sits in down town Semporna. This archeological magnificence is a 30 minute track from the centre of town.

Walking up the wooden stairs on the upper forested area will lead you to the cave system. Here a museum welcomes visitors to view its historical finds. Archeological research uncovered pottery shards in layers of ash which were probably remnants of open kilns used for firing pottery. Excavations discovered clay for pottery making. Historical studies point to trading between the people of Bukit Tengkorak and other prehistoric communities along the southeastern coast of Sabah.

Archaeologists believed that long-distance sea trade and migration of people in insular SEA and the Pacific moved east from Melanesia (near Papua New Guinea) to Polynesia, leaving behind what is known as the “Lapita culture” of pottery, stone tools and ornaments.

“Our research at Bukit Tengkorak shows that 3,000 years ago, people were not only moving east towards New Britain in Melanesia but also westwards towards Sabah,” explains Dr Stephen Chia of USM’s Centre for Archaeological Research Malaysia, who based his PhD thesis on the site.

“This is one of the longest trading routes in the world during the Neolithic period,” says the archeochemist who found obsidian (a volcanic glass used to make tools) at the site and traced it chemically to Talasea in New Britain, 3500 kilometres away. His fieldwork in Southeast Asia also found stone tools and pottery similar to Bukit Tengkorak in the Zamboanga Peninsula, the Sulu Archipelago and Sulawesi.

Earmarked as one of the major attractions for the district, this place will be further developed and will eventually feature heritage trails based on the Bajau theme.

~ copy by :: Semporna :: ~