Posts

Showing posts from May, 2011

layak Ka ko Bergelar Y.B or Pemimpin

~Kisah sedih di petang Isnin~
begini ceritanya... petang ni saya bersemangat sangat nak mohon sponsor dengan Y.B (salah sorang Y.B kat Semporna)... adalah... tak baik nak sebut nama(aib taw)...
biasalah, kalau bukan pemimpin nak jumpa siapa lagi kan, aku punya program ni pown untuk budak-budak sekolah juga... untuk mereka yang memerlukan juga... petang tu, aku telefon la.. begini dialog kami :

saya : Assalamualaikum Datuk ******... Datuk : Waalaikumsalam, yer saya... ni siapa? saya : saya Fazlan Thomas MPP UUM, saya bekas pelajar SMK Datuk Panglima Abdullah. so, kami nak informkan yang kami akan buat program kat SMK Abdullah II pada 1-3 Julai 2011. DAtuk : Heeeeemmmmm.... yer Saya : so, saya nak tanya dengan Datuk, boleh tak kami minta Sponsor atau bantuan bagi pihak Datuk untuk Program kami. Program ni khas dari UUM kepada pelajar2 STPM dan SPM di daerah Semporna. so? Datuk : Saya tak boleh bagi S…

KeSungguhan sepanjang Cuti di UUM

~kerana Minat aku sanggup Lakukan~
ni Jadual aku sepanjang Cuti kat UUM ni sebelum balik ke Semporna, SABAH..
Jadual sepanjang cuti::
27-29 mei : Kursus Induksi AJKS minggu suai kenal
28-31 mei : Seminar Dasar Kebudayaan Kebangsaan MAKUM 2011
1-6 Jun : Baksis kat Besut, Terengganu
6-7 Jun : Perkampungan Seni, PBS UUM
9-11 Jun : Program kat S.k Telaga Mas, Jitra
12-15 Jun : Latihan Lanjutan Airforce UUM
15-25 Jun : Jaga Bilik MPP
26 JUN : Bertolak Terbang ke Semporna, Sabah


saya sering tetapkn dalam diri... "Biar penat, ItuLah NIKMAT"...
sebelum melayan cuti sem ni, nak jugalah berkorban masa sikit untuk program-program kat UUM sebelum pulng rumah.. untuk itulah jadual diatas wujud... memang banyak kan..? kalau boleh nak tambah lagi, tu pun kalau ada yang sudi nak jemput... heheheee..
Memandangkan jadual Full ketika tarikh2 tersebut, saya harap kamu semua faham jak la KONDISI aku skrg ya, bukan ndak mo melayan, tapi kena melayan Program2 aku..
Aku tak tahu nak cakap apa, aku memang aktif s…

Siapa Dia...

Image
~itu aku dan Dia....~
nak cakap anak, saya belum kahwin... nak kata adik... bukan darah daging pown... nak kata "anak ikan"... pown dia aku lebih Sayang dari segalanya... dan nak cakap anak Emas... dia lebih bernilai dari segalanya.... Dia yang bernama Ardi...
First time jumpa dia masa tahun 2008 masa minggu ke-1 persekolahan... Biasalah budak Hostel..dia pown tinggal asrama sebab rumh dia jauh Kat pulau..so,, susah nak ulang alik, tinggal asrama jer la... Tengok budak ni masa pertama kali jumpa, CUte jer then masa tu Budak-budak form One, biasalah... kenik, kecik dan ketot jer budak tu, then... guna songkok... rindu masa tu..hehee
then... kenal dia, dengr ceritanya, Kuarga dia, pelajaran dia dan apa yang ada dengan dia semua saya nak tahu... Start masa tu saya jaga dia, perhatikan dia, ajar dia, tolong dia dan bantu dia apa jua bantuan..batin ka zahir ka..sama jer... macam adik aku dah... aku sedih juga first time dengar cerita dia...
Masa tu aku ingat lagi... dia minta tolong …

Aku Anak Indonesia

Image
~Kg halaman kuarga Kami~ (kisah sebelah mak jer la...i'm MALAYSIAN ok... shut up jer la)
lama plak ndak menulis benda yang bukan-bukan kan...? ni kisah mak saya jer la... Arwah atuk dan nenek kitaorang asal indonesia la... dengar cerita masa arwah atuk nenek saya kahwin, umur arwah nenek saya 16 tahun... begitulah ceritanya...hehhehee dan, nenek saya pown melahirkan 9 orang anak dan mak saya anak ke-3 daripada 9 org anak... 4lelaki 5 pompuan... mak saya anak perempuan pertama...akak la katanya...
dengar-dengar cerita lagi... last time arwah nenek dan atuk kami paling last pown pulang kampung kat Sulawesi masa makcik saya umur belasan tahun (around 11-15 tahu..entahlah... lupa cerita dah)...
tapi, sangat miss kenangan dengan atuk dan nenek.. masa arwah atuk meninggal... saya masa tu baru jer tahun 2.... walaupun masih kecik, tapi hati dan perasaan ni masik ingat masa tu... dah seminggu nazak... akhirnya... menghembuskan nafas selepas jer azan asar (masih ingat masa tu, sedihnya mengali…

~SedeTik Lebih~

:: orang sering berkata, "kalaulah saya belajar... kalaulah saya tak tak buat... kalaulah saya tak degil... bla..bla..bla..." ::
Terlewat la dear, please la... jangan menyesal yang tak sudah. kalau dah berlaku tu berlaku la janji perkara tu ko yang buat dan ko sendiri yang cari nahas kan... tak perlu fikir lagi tapi terima seadanya apa yang sudah ko buat untuk memutuskannya...[ a.k.a keputusan awak itu ]...
ya, saya mengaku saya sendiri tak lari dari perkara2 tersebut namun apakan daya... itulah pilihan yang terbaik buat aku... HELLO, DO I CARE??? ada aku kesah, janji aku tak melanggar hukum ALLAh dan aku masih di jalan yang benar... takder saper nak dengar cakap aku, YA IYALAH... aku bukan pown penting bagi kamu... EMAK aku juga yang beranak kan aku, bukan kO..!!! so, shut the mouth Ok... QUITEly , supaya aku boleh tenang sikit... ko mo HUMPAT ka... mo HINA ka.. Mo ejek ka..janji aku bahagia... ko cakap la apapun janji PAHALA ko semua terbang berterbangan merata tempat ya..…

WhY i Love ShaheiZy Sam...

Image
~Hari Pertama sudah KumpuL RM1.08 Juta~
"Jumlah itu adalah rekod terbesar menyaksikan filem Melayu buat pertama kalinya melepasi kutipan lebih RM1 juta pada hari pembukaan tayangannya, selain muncul kali pertama filem tempatan ditayangkan menerusi 100 pawagam."
Kongsi muncul sebagai filem kedua paling tinggi kutipan pada hari pembukaannya dalam tempoh 15 tahun di negara ini selepas Transformers 2 – Revenge of The Fallen yang meraih catatan kutipan hari pertama sebanyak RM1.2 juta.

Mengulas pencapaian di luar jangkaan itu, produser Kongsi, David Teo, berkata tayangan pembukaan dan sepanjang hari pertama tayangan Khamis lalu saja mencapai kutipan kasar RM1,085,064 juta menerusi tayangan membabitkan 100 pawagam di seluruh negara.
:: Sumber Berita Harian 15/05/2011 :: [ Sila Tekan untuk Baca ]
memang gempak La, GOOD LUCK dan Syabas DAVID TEO dengan pencapaian filem KONGSI dengan pelakon yang semenangNya sangat-sangat berbakat... lepas ni buat filem "PATAK-PATAK" plak... ha…

AsiD ohhh ASID

Image
~kes Simbah Menymbah semakin Kritikal~ ingai asid ni mainan ker...? kesian muka dan badan orang tu kena simbah... kalau mati ndak pa la, ini bikin sakit menderita jak menahan sakit selama berbulan-bulan dan selepas itu, jellek sudah mukanya ndak macam dulu... kasik na..!!!
kes terbaru :: seorang wanita mangsa ke-23 daripada Kuala Lumpur [ Sila tekan untuk baca ] ::

Mangsa dikenali sebagi EMMA (kiri) dan lakaran gambar muka suspek
kes kedua :: Mangsa Muhamad Hanif Sunaid @ Shuib, 24 yang berasal daripada Kangar PERLIS [ sila tekan untuk baca ]

MUHAMAD Hanif yang melecur disimbah asid dirawat Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar.
Di mana sudah pertimbangan warga masyarakat MALAYSIA kini... dengan KEs buang anakNya yang belum selesai, isu SIMBAH ASID pulak semakin menular... diharap pihak berkuasa agar lebih ketat lagi dan mengambil serius bagi menangani masalah ini...
p/s:: kepada yang suka berjalan dan merayau dibandar tu, sila pakai helmet dan baju besi bagi mengurangkan kesakitan dan tahap …

Exam ohhh Exam [ parT II ]

~Ada Juga rupanyA part tu erk..!!!!~
entaLah... sejarah janganLah berulang..cukup yang cukup tu CUKUPLAH..!!! k.P oh K.P, kenapalah ko wujud dalam BPM nie ya... Sabo jer La [Katanya]... boLeh kata, mo Termuntah aku menjawapnya NAMUN...ndak da juga yang kosong tadi kan, saLah biarLah saLah janji ada jawapan...HAHHAHA [gila sudah ketawa Sendiri2... adoi
BTW, harap Prof tidak lah lokek markah sangat kan, satu or dua markah tu kira ok jak janji jangan REPEAT ya...hheeeeee
Exam aku tadi :: 12/05/2011 :: Kaedah Penyelidikan Sains Sosial 8.30-11.00 mlm DTSO ::
nombor mejaku 409 [biarlah jadi bukti buat pertama kali aku enjawab PALING MERAPU di dunia] dan kumpulan aku "H".... bY prof Sugi
tapi best juga sebenarnya paper tu kalau lecture tu ajar bagus-bagus..NAMUN...
p/s :: untuk junior-junior, kena ikhlas tapi berpada-pada... k.p ohhh k.p

Selami Isi HatiKu baru Kamu MeniLai DiriKu

~ToLong jauh dari HidupkU~
cerita ni ndak sudah bah tertahan..ndak pa La BeLog ku, sini jak La aku lepaskan isi hatiku ya...sorry sebab ndak da Sudah kawanku untuk Menangis nie... ko jak...sebab Katil dan bantaLku sudah bosan diSirami dengan air MaTa... eheheheee [ sedihnya ]
seJak sem 1 hingga 3 di UUm nie, aku sangka apa yang aku buat dan lakukan orang semua senang dan terima seadaanya...Namun, kenapa sem 4 baru kamu lepaskan segaLanya dan baru sekarang kamu mengaku aku S.A.L.A.H... [ Ya ALLAH, kenapaLah ]
bukan juga aku anggap diri aku baik... diri aku perfect dan diri aku segala-galanya tapi iniLah sebenar si BOLONG... korang tak faham tiak apa...lupakan jak jangan MENYEKSA... please la...please... aku adalah aku dan aku tidak pernah berubah walau sedikit [ tolong lah ]
NAMUN, segala-galanya berubah selepas aku jadi M.P.P... kenapa ya....?
aku tahu silapku dan aku tahu apa hak aku...bila kamu rasa aku dah tak seperti dahulu itulah sifatku yang tiada pendirian tapi masih sama dan masih …

5 jam TerkemUdiaN

Image
~masIh sempat ka?~
sebenanrnya, 5 jam terakhir ni adalah masa aku untuk baca 1 buku Penyelidikan Sains Sosial untuk exam malam ni di DTSO, UUM..so, memandangkan lecture ndak pernah mengajar mengenai satu pun dalam buku ni, so, aku terpaksalah mengulang semula pembacaan kesemua bab dalam buku ni dalam masa 5jam ni jer...
EXAM :: 12/05/2011 :: penyelidikan Sains Sosial.... jam 8.30-11.00 malaam di DTSO, UUM ::
ha... uolllzsss nak tahu... itulah jadual aku malam ni exam dan pasal paper ni dan ilmu mengenai subjek ni... i got 0 [Zero]...Nothing...!!!! banyangkanlah macam mana nak menjawab malam ni kan...?

( T. E. N. S. I. O. N )
Namun..Ya ALLAH, bantulah hambamu ini untuk menjawab exam malam ni...AMIN...
p/s :: untuk junior-junior or uolss kat luar sana yang belum amek paper ni, selamat maju jaya jer la yer... dan jangan amek lecture Foreigner... entah apa entah... :: Good Luck Exam ::

Exam ohhh Exam

~entry paling mengecutkan baH~
start esok exm aku dah mula untuk sem 4 KALI NI.... namun... 100% aku tiada persediaan.... entah kenapalah...inikah MPP...sabo jer la... ndak boleh buat yang terbaik untuk diri sendiri...sedih la...
takperlah, janji korang yang lain boleh dapatkan dekan... aku ni calon2 terpinggir bah... namun,,, examku punya jadual untuk sem ni macam nie...tenggok ya....

:: JADUAL EXAM ::

11/05/2011 : PLO - jam 9.00 -11.30 pagi

12/05/2011 : Penyelidikan Sains Sosial - jam 8.30-11.00 mlm

14/05/2011 : Dinamika Kumpulan - jam 2.30-5.00 ptg

19/05/2011 : Dasar dan Analisis Fiskal - jam 8.30-11.00 mlm
20/05/2011 : P. Writing - 3.30-5.30 ptg

25/05/2011 : Dasar Awam - 9.00-11.30 pagi

25/05/2011 : Etika Pentadbiran - 8.30-11.00 mlm

doakan jer la aku dapat menjawab walau sepatah ayat kat exam start esok ni... NAMUN... caiyok2 bolong...buktikan ko pun boleh bah dapat DEKAN...
yesss.... I can Do IT... DEKAN for me..yess... DU.!!!! nak study for my first paper esok pagi jam 9.00 kat DTSO...

~ Di seBaLik cerita RUMPAI LAUT, Semporna Pengeluar TErbesar MALAYSIA ~

Image
~ JusT read :: Semporna :: ~Projek Penanaman Rumpai Laut.Daerah Semporna berada pada kedudukan strategik 'ladang' penanaman terbaik rumpai laut di dunia. Ia berkongsi plat lautan dengan Selatan Filipina dan Utara Sulawesi. Kawasan ini sejak dahulu lagi merupakan tempat pembiakan pelbagai spesis karang-laut, rumpai laut, plakton dan pelbagai jenis ikan yang berwarna-warni. Secara semulajadi, ikan-ikan dan makanan laut disini bersaiz besar, segar dan tidak pernah berkurangan. Kunci kepada semua ini adalah kejernihan air laut yang mempunyai nutrien yang tinggi. Atas sebab-sebab ini, maka tidak hairanlah Semporna merupakan pusat penanaman rumpai laut terbesar di Malaysia.Penanaman rumpai laut di Semporna dimulakan sejak 1970-an lagi. Ladang demonstrasi telah diwujudkan di Pulau Sebangkat pada tahun 1980. Penanaman rumpai laut merupakan alternatif kepada indusrtri perikanan di Semporna. Ramai nelayan dan pengusaha telah mu…

~puLau-Pulau Di Semporna, SABAH~

Image
Daerah Semporna, Sabah dianugerahkan dengan 5 tapak menyelam bertaraf antarabangsa. Tapak-tapak menyelam ini bakal memuaskan hati para pencinta samudera, penyelam skuba dan malahan kepada pasangan yang mencari tempat untuk berbulan madu. Sila skrol ke bawah untuk mendapatkan maklumat mengenai Pulau Sipadan, Pulau Mabul, Pulau Kappalai, Pulau Mataking and Pulau Sibuan.Semporna is blessed with 5 top diving sites. These sites will entertain scubas, divers, oceanographers and even couples seeking for a honeymoon vacation. Feel free to scroll-down this page for the information ofPulau Sipadan, Pulau Mabul, Pulau Kappalai, Pulau Mataking and Pulau Sibuan.Situated in the middle of the Celebes Sea, the island itself is 40 acres and was once described as looking like a mushroom shooting upwards. Just 30km from mainland Semporna lays this tiny island.Sipadan is the most famous of Semporna's islands. Rated as one of the world's top…

FaKtA mengenai BUKIT TENGKORAK, SEMPORNA

Image
Once a major pottery producing site, Bukit Tengkorak or Skull Hill sits in down town Semporna. This archeological magnificence is a 30 minute track from the centre of town.Walking up the wooden stairs on the upper forested area will lead you to the cave system. Here a museum welcomes visitors to view its historical finds. Archeological research uncovered pottery shards in layers of ash which were probably remnants of open kilns used for firing pottery. Excavations discovered clay for pottery making. Historical studies point to trading between the people of Bukit Tengkorak and other prehistoric communities along the southeastern coast of Sabah.Archaeologists believed that long-distance sea trade and migration of people in insular SEA and the Pacific moved east from Melanesia (near Papua New Guinea) to Polynesia, leaving behind what is known as the “Lapita culture” of pottery, stone tools and ornaments.“Our research at Bukit Tengko…