Siapa Dia...

~itu aku dan Dia....~

nak cakap anak, saya belum kahwin... nak kata adik... bukan darah daging pown... nak kata "anak ikan"... pown dia aku lebih Sayang dari segalanya... dan nak cakap anak Emas... dia lebih bernilai dari segalanya.... Dia yang bernama Ardi...

First time jumpa dia masa tahun 2008 masa minggu ke-1 persekolahan... Biasalah budak Hostel..dia pown tinggal asrama sebab rumh dia jauh Kat pulau..so,, susah nak ulang alik, tinggal asrama jer la... Tengok budak ni masa pertama kali jumpa, CUte jer then masa tu Budak-budak form One, biasalah... kenik, kecik dan ketot jer budak tu, then... guna songkok... rindu masa tu..hehee

then... kenal dia, dengr ceritanya, Kuarga dia, pelajaran dia dan apa yang ada dengan dia semua saya nak tahu... Start masa tu saya jaga dia, perhatikan dia, ajar dia, tolong dia dan bantu dia apa jua bantuan..batin ka zahir ka..sama jer... macam adik aku dah... aku sedih juga first time dengar cerita dia...

Masa tu aku ingat lagi... dia minta tolong isikan borang (bukan tak tahu cuma tak faham...biaslah budak2 baru masuk sekolah menengah katnya)... tolong isikan jer la..then, bila sampai satu part tu... tanya la nk isi dan eja macam mana... dia dok diam dan muka dia berubah jer macam nak nangis... "Awak kenapa...? dia terus diam jer dan bagi copy I.C ayah dia.... then, cerita2 nak tahu juga kenapa..dia terus diam..........@#$%^&*&^%$#@#%^&*...

Sambung cerita lagi, sejak dari tingkatan 1 hingga 3... bila jer saya pegi kedai Buku... saya belikan dia semua buku untuk subjek yang ada... [ B.M, B.I,SEJ, GEO, K.H, P.I, MT,SAINS ]... suruh dia belajar, ajar dia apa yang dia nak minta jar..aku suka buat semua tu sebab aku nak jumpa Jadi seorang guru walaupun cita-cita maca terkubur jer...

Mak saya pernah tanya..." Ko belikan buku tu untuk siapa..."? .."Untuk seorang budak, mak..?... "aik, budak mana..? adik ko tidak la dibelikan..." :: bukan tak nak beli mak, dorang yang tak mintak, tu jer :: [ dalam masa sama, ada juga saya belikan untuk adik saya, bukan takda..... ] sehingga la kerap kali saya belikan, mak saya sentiasa tanya... "Ko belikan untuk siapa"... jawapan saya tetap sama... ( tu pown guna duit Biasiswa juga, nak harapkan duit parents... susah sikit nak dapat..kat asrama RM10 jer sebulan... kekadang tak minta langsung)

:: Sebenarnya, kenapa saya sayang Budak nie.... ~saya sayang dia sebab "DIA ANAK YATIM"... dan dia tiada abg hanya ada seorang akak, dua orang adik lelaki dan seorang mak Tunggal..~
tue jer la reason kenapa saya SAYANG dia dan seakan-akan saya terasa bila first dia cakap "ayah dah lama meninggal"... fuhh... luluh jer rasa hati, seorang budak kecik yang tak sempat melihat ayah dia sehinggalah dia berjaya kelak... Sedih sangat-sangat..::

TAkper lah ARDY... ingatLah, sayaLah Abang awak... saya Juga Bapak bagi awak... jangan risau... Kau adalah Segalanya bagi Aku... Sayang awak sangat-sangat... biar kita jauh..tapi awak tetap di hati... Duit bukan segalanya... Kasih Sayang tiada Tolok bandingnYa... MAHAL NA MAHAL kita...

p/s :: tiada yang lebih berharga di dunia ini melainkan kita berkongsi kemewahan dan kesenangan kita di dunia ini dengan mereka yang lebih memerlukan... SayangiLah mereka yang Sayang kita..bukan mereka yang kita sayang...::

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

~puLau-Pulau Di Semporna, SABAH~

Pejabat Taman-Taman Sabah- Taman Marin Tun Sakaran dan Taman Marin Sipadan Semporna (Sabah Parks)

KILAU makanan tradisi SABAH