Makanan orang Semporna (Tradisi Bajau dan Suluk)
~ sudah sinonim dengan Ubi Kayu dan Hasil laut ~
Tidak ramai yang tahu mengenai ubi kayu dan apa yang boleh dihasilkan selain kerepek...ubi kayu goreng mahupun kuih ubi. Di Semporna. Ubi kayu akan diparut bagi menghasilkan sejenis tepung dalam bentuk kasar (tidak halus seperti tepung gandum). Orang sini akan panggil dengan nama "panggik"... biasanya ada banyak cara memasaknya sama ada kukus....mahupun goreng tanpa minyak.
Antara nama2 makanan yang boleh dihasilkan melalui tepung ubi "panggik" yang sudah diparut dan air ditos(dibuang dan dikeringkan)... antaranya "putu" masak melalui kaedah stim dan kukus... "bamban" seperti dalam gambar sama ada menggunakan daun pisang...kelapa ataupun daun yg sama waktu dengannya.... "anggang/sianglag/tompek" masak melalui kaedah menggoreng tanpa minyak.
Nak tunjuk demo susah sebab saya bukan bajau dan jarang buat yang putu kalau anggang taw la... just ambil panggik tu dan letak atas kuali kemudian kacau sampailah naik bau hangus sikit dan bertukar menjadi ketulan2 kecil dan berubah warna seakan akan digoreng.
Dan paling manang... ikan bakar. Ada banyak versi mengikut citarasa pemasaknya. Cumanya kalau beli dikedai menjual ikan panggang sama jak kan cara panggang. Membezakan ramuan yang diguna untuk rendaman sebelum memanggang mahupun perasa tambahan yang diletakkan semasa memanggang... biasanya sos+minyak+perasa ataupun kicap+minyak+perasa tambahan. Yang penting...serai digunakan sebagai pengganti berus untuk meratakan adunan tersebut. Jangan tidak diambil penting iaitu cecahan lada dan sambal yang dicampurkan semasa makan.... itu paling penting sebagai penambah selera.... hehheeeee...
P/s : selamat menjamu selera. Maw datang Semporna inform saya jak k 0132127513
Ulasan
Catat Ulasan