aPa yang BesT menGEnai OGOS 2011

:: mengenai hidup saya sepanjang OGOS bah ::

apa yang best mengenai OGOS 2011 dalam hidup saya... ahaksss


1) puasa kali ni start sama2 dengan kalendar OGOS
~
best kot sebab dapat ingat tarikh puasa dan menghitung bilangan hari-hari terakhir cuti untuk sem ini...KONONLAH... best ker..??? boLeh la juga best sebab tak perlu nak congak2 tarkh sebab dah sedia ada dengan tarikh semasa just pose jer...

2)
aku dapat cuti yang puasa sepanjang puasa
~
yerla, tahun tahun lepas aku dok UUM sintok kedha jer sepanjang cuti OGOS>... di buLan merdeka ini... takperLah, kali ni dapat juga dok semporna tapi bukan ka Uma la... kat Uma kawan katanya... sehinggakan puasa pertama pown aku sahur ka uma kawan juga dan berbuka pose pun kat uma kawan juga... ahaks...Suke2.... bukan apa, aku takder kawan kat uma...

3)
setiap malam aku dapat solat tarawih[bukan selalu] sambil-sambil lepak dengan kawan ronda-ronda pekan Semporna.
~
untuk kes ini plak... kena faham la, orang gemuk bila dah dapat berbuka puasa.. perut dah kembang, kaki dah berat, jadi ular sawa jer la kat bilik...pas solat maghrib jer... terus tido tunggu solat isyak jer...
apa yang bestnyer... bila jer masa menunjukkan jam 10 or 11 malam... kegiatan kami adalah.... berjalan-jalan dan meronda seluruh pekan[macam jer la pekan semporna tu luas sangat...?] teda apa juga maw dibuat, naseb baen jak la kawan kami ni baek hati dan faham perasaan orang BOSAN... so, ronda-ronda pekan semporna sambil-sambil cuci mata... [KAN BAGUS KALAU AKU JADI POLIS, PUASA HATI JUGA DAPAT JAGA PEKAN SEMPORNA TU]... hobi baru.

4)
paling berat nak terima tapi paling memuaskan pencapaian setakat ini
~
untuk kes ni... best la bah... dapat meluah segala-galanya....
adalah satu kes tu sehinggakan aku dan kawan-kawan aku dtinggalkan [cerita dah lama kot, maybe tak bagus dah nak ceritakan semula...macam sial jak...dah la bulan puasa..]
Kemudian, apa yang memberi kepuasan kepada aku adalah... puas ker...? puas juga lah aku dapat luahkan segala-galanya kat sorang mamat nie... kononnYa La dia dah tak kenal aku dah... BOLEH BAH KALAU KAW.... aku terima jak, dah itu hak dia dan kehendak dia.. apa boleh buat... terima jer la bulat2... apapun, aku dah puas luahkan apa yang aku nak luah selama ini... syukur ya ALLAH....[tapi, ia sangat2 sukar bagiku juga la sebab dah lepaskan seorang lagi orang yang aku sayang dalam hidupku ini... it's ok LAH.. ALLAH maha mengetahui lagi maha berkuasa]

5)
aku dapat 2 baby boy's baru lagi
~
sangat-sangat best juga sebab dapat seorang anak buah [daripada abg] nama dia Mohd Faizuddin.. sangat2 comel macam akak ipar saya mak dia... biasalah bila darah daging KADAZAN dicampur dengan Visaya (beufort).... mesti cute, putih dan hencem... tapi dia tak segemuk kuarga kami arrr.... semirip family sebelah mak dia...ahaksss
~ satu agie, adik sepupu plak. anak makcik saya... kurang pasti about the name but atill comel macam pakcik2 makcik2 dia..ahakss.... comel la bah putih2 gebu..... semirip mashimaro...ahakss

6)
kali ni aku dapat memijak kaki ke bazar semporna....
~
macam baisalah, kan dah 2 tahun dok SIntok tu, mestilah ingat kan bazar kampung halaman... hampir tiap hari pegi pekan dok pusing-pusing pekan semporna tempat bazar tu sambil-sambil cuci mata untuk beli apa yang patut... al maklumlah... macam tak biasa... banyak pilihan banyak cabaran...

PILIHAN :: sebab pelbagai, apa yang ada disemenanjung ada di Sini... tetapi yang asli di sini tiada di Semenanjung..ahaksss...uniknya about Semporna... kerabu ada... laici kang ada dll

CABARAN :: kena pusing-pusing bazar cari apa yang patut... cabara paling besar... duit TAkdok... ahaksss

7)
gembira dapat jumpa dan berbuka dengan kawan-kawan lama...
~
ini part yang paling best... sebabnya, dapat jumpa dengan kawan-kawan lama... tak kira la sekelas....seBatch...senior2...or ada juga junior2... adakala dapat berbuka dengan mereka lagi.

:: tapi, sedihnya hari tu masa nak berbuka dengan kelas lama... aku DEMAM plak.. sedihnya sebab itulah aku rasa kenangan lama dengan kawan2 laa yang perlu aku kejar... namun... naseb memang tidak menyebelahi aku kan.. dah la SAKIT... lepas peluang plak borak2 dan jumpa kawan2 lama...sedih sangat2...

8)
what the important is... berat aku naik//mak aiii...adoi
~
kali ni aku manyak sedih oooo... aku gagal sangat2... dah bertahun2 lamanya setiap kali puasa mesti berat badan aku naik.. tapi kali ni... aku gagal untuk menurunkan berat badan aku malahan semakin berat adalah..matilah nak diet pown susah...

maybe dari 69kg ke 75kg kot.... sia2 jer tengok "The Biggest Loser"... padahal, tiada pown motivasi yang dapat aku ikut...sia2 jak... so, what can i do is.... pulang UUM nanti, diet la aku jawabnya... sekali sehari makan... adoi....tapi, ok jak,,, jimat duit...

9)
dapat kereta baru plak...
~ namun, bukan kereta saya la.. mak saya yang punya... aku tumpang naik jak... dulunya TRixton paling kecik... sekarang dah tukar ke trixton yang paling besar plak... apa yang paling bestnya... WARNA PUTIH... paling saya suka..sangat2

10)
LAst not least... my mother and sister birthday...
~
as you want to know.. tahun ni genap 51tahun umur mak saya dah... 20 OgoS yang lepas... semoga panjang umur murah rezeki... semoga selamat dunia akhirat...

tambahan juga, besda akak saya yang entah berapa dah... tapi 26Ogos besday dia arr.... [aik, hari ni plak besday dia,,,ehehhehehehe...selamat ulang tahun... semoga panjang umur murah rezeki...


itu jak la 10 perkara di Bulan OGOS... banyak lagi kot, tapi ini jak la antara perkara-perkara yang paling best sepanjang cuti sem ni... ahakss

p/s :: berbuka biarlah bersederhana dan jangan membazir... jangan lupa.. bulan kemerdekaan, kibarkanlah jaLur gemilang... Merdeka...merdeka...merdeka

Comments

Popular posts from this blog

~puLau-Pulau Di Semporna, SABAH~

Pejabat Taman-Taman Sabah- Taman Marin Tun Sakaran dan Taman Marin Sipadan Semporna (Sabah Parks)

KILAU makanan tradisi SABAH