KILAU::: satu nama yg tidak asing lg bg masyarakat semporna, ia mknan yg ckup popular dlm kalangn masyarakat Bajau, Suluk dan Bugis. Kilau merupkn ikan mentah yg d peram dgn mangga atau seumpamanya tnpa perlu d masak. ia boleh d mkn terus dgn cicah (sambal) yg sesuai, biasanya mangga atau limau. Kilau mungkin berasal dr perkataan "kilau" atau "berkilau" sbb mmg berkilau-kilau (angalenok) ikan yg d peram tuh. AMARAN: jgn cuba bayangkn kalo anda xdpt merasa lg saat ini, nnt berliur saja, hehehe. namun, xsemua bleh makan kilau ni sbb ada yg gelik dan xbiasa mkn kononnya mentah.... SRLLLLLPPPP SEDAP BHA.
kalau nak lebih sedap, boleh la pilih ikan yang mana korang lebih suka makan isi ikan maksud saya...hehee nak campur dengan apa2 pown boleh janji korang suka... bahan-bahan :: 1) isi ikan mentah 2) limau(apa2 jenis limau boleh)/cuka 3) mangga (kalau nak) 4)halia 5)bawang merah (kalau nak guna bawang besar pun boleh) 6) lada /cili padi 7) nak let…
~ Sedikit informasi sebab tiada yang update dalam mana-mana laman web kalau cari dengan mr. google... sekadar perkongsian maklumat bukan tujuan keuntungan~
Sabah
Park, Tun Sakaran Marine Park & Pulau Sipadan Park, Kompleks Taman Pulau
Semporna, KM 1.5 Jalan Bubul,
p/s 163, 91308 Semporna, Sabah.Tel:
089- 782014
Faks:
089- 782 013
Pegawai:
Encik Bonnie Antuniu
Terletak berhadapan bangunan kedai Bathiar, Taman Sempol, Semporna. Jalan Semporna-Tawau. Berhampiran dengan pusingan bulatan ke Taman Nilam Semporna. Sedikit gambar untuk dikongsi bersama.
Objektif Taman-Taman Sabah, Semporna
Pejabat Utama Sabah Parks, Semporna
Pintu Gerbang dan Gate masuk ke Pejabat dan perumahan Staf Sabah Parks Semporna
Bangunan kedai Bathiar, Taman Sempol Semporna
Dan jalan menuju ke Pekan dan bulatan Ke Taman Nilam, Semporna.
Bangunan kedai baru yang meliputi Jabatan Pendaftaran Semporna, JHEAINS Semporna, Jabatan Tenaga Kerja Semporna dan beberapa buah restoran dan kedai.
Jalan menuju ke Kg. …
Mungkin tidak ramai yang tahu orang Semporna terutama orang yang lebih dulu dari zaman sekarang ni wujud mengamalkan cara hidup yang lebih bersifat semulajadi dan traditional. Ubi kayu sebagai makanan ruji (sumber karbohidrat) bagi menggantikan beras dan ikan serta sumber-sumber laut sebagai sumber protein. Tetapi ia masih diamalkan sehingga ke hari ini sebab sudah menjadi rutin. Klu tiada semua tu tidak menjadi la selera makan.
Tidak ramai yang tahu mengenai ubi kayu dan apa yang boleh dihasilkan selain kerepek...ubi kayu goreng mahupun kuih ubi. Di Semporna. Ubi kayu akan diparut bagi menghasilkan sejenis tepung dalam bentuk kasar (tidak halus seperti tepung gandum). Orang sini akan panggil dengan nama "panggik"... biasanya ada banyak cara memasaknya sama ada kukus....mahupun goreng tanpa minyak.
Antara nama2 makanan yang boleh dihasilkan melalui tepung ubi "panggik" yang sudah diparut dan air ditos(dibuang dan di…
Comments
Post a Comment