sePetanG beRsama JELLY-JELLY (makanan tradisi BUGIS sabah)

~ lepakinG at tasik GUTHRIE UUM~


inilah antara pencuci mulut kaum BUGIS di SABAH.. saddap joe... sapa ndak rasa rugi yang amat

+ nak tips ker cara nak buat...?

:: bahan-bahan ::
  • susu sejat atau susu cair ( Dutch LAdy pown boleh...)
  • jagung dalam Tin (jagung segar dari ladang pown boleh)
  • jelly ( cumy @ sumi2 pun boleh guna... kalau nak best...buat sendiri guna
:: cara-cara membuatnya ::
  • firstly... amek jelly2 @ cumi2 tue, then potong kecil-kecil ( sesedap nak telan la, ikut keadaan jikalau ada kanak-kanak atau teda)
  • then, bagi jagung dan susu, pastikan sudah siap dibuka untuk di panaskan...
  • masukka susu dahulu untuk di panaskan, kemudian masukkan juga jagung jika rasa nak lembut lagi... (guna sweet corn erk..lagi mantap... power..saddap)
  • bila sudah mendidih, toskan ke dalam bekas dan biarkan sejuk dahulu,, then, masukkan jelly2 @ cumi2 tue....
  • kalau nak rasa kesedapan berganda jelly2 nie, campurkan ais kedalamnya dan makan... memang lazat...
~cehhh wahhhh...!!!! aku pulak over kan...? tapi, begitu la kalau nak rasa makanan kami... memang sedap dan manis... ada banyak agi makanan tradisi kami, tapi, perlahan2... nanti saya jar erkkk....~




~sNap orang tengah duduk tepi tasek...tapi, tasik ni memang best kalau nak lepak-lepak masa petang..angin yang kuat dan banyak pelajar yang turun untuk bermain perahu panjang dan berKayak~




~antara genk2 kami yang ada pada masa nie..sebenarnya nie lama dah..baru jak aku mo upload... makan jelly2 kat tepi tasik memang pantas dan saddap... kalau ramai2 lagi kan best... ni jak yang ada masa cuti MIDSEm ari tue... sapa ndak da... jangan marah ya!!!!~




:: sempat juga masih kami lepak walaupun sudah mo maghrib... masa nie tetiba hujan turun petang tue... tu la semua masuk bawah pondok yang ada tepi tasik untuk berlindung dari hujan::



~dan... kami pun balik dah...maghrib didahulukan bah.... selesai lepak minggu nie... riadah ringan~

p/s :: kalau nak makan benda tue.. meh saya ajarkan...asi bah... bulih bah kalau kaw... dan, sambil lepaking di tepi-tepi tasik..memang mantap...

poStbY : boLonganakSemporna.BlogSpot.com... 12.30 tengah maLam... 02/03/2011

Comments

  1. lan..wah..bstnye antr la p mlaka ckit haha

    ReplyDelete
  2. doina...versi paling ringkas sda ko ajar nih..nda tau la kalu nda jadik jugak...pling sedap bolong yang di buat sendiri guna nutri jelly tu..yang dari tawau...paling mantap!!!

    ReplyDelete
  3. hu3...nnti mo lg wat bolonks..
    klu ada yang cakap dri tawau mantap..aku mau cakap jg la..dri sandakan pun sedap n matap..hahahah

    ReplyDelete
  4. adui... ndak da dijual di kedah ema tu nutri... jadi terpaksa la buat guna cumi2 jak....

    ana... sempat tumpah...kering airnya

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

~puLau-Pulau Di Semporna, SABAH~

KILAU makanan tradisi SABAH

Pejabat Taman-Taman Sabah- Taman Marin Tun Sakaran dan Taman Marin Sipadan Semporna (Sabah Parks)