Keropok Ikan - Banyak yang gagal menggorengnya

Mesti ramai peminat keropok ikan yang warna merah tu kan. Saya pun kurang pasti apa nama spesifiknya, tapi panggil keropok ikan jak sebab dah memang rupanya macam ikan. Hhehehehehe... Yang ini bah



Kan sudah cakap, tidak ramai yang menggorengnya sempurna termasuklah diri ini. Biasanya goreng benda ni masa makan, jamuan atau majlis. Biasalah untuk dimakan-makan macam jajan. Biasa juga dicampurkan dalam gado-gado.

Biasalah, kita panaskan kuali dan sampai satu ketika terlebih panas. Baru, keropok ni jenis cepat goreng dan hangus, bila minyak sudah panas dan ko letak tu keropok dalam kuantiti banyak, memanglah susah nak kawal sebab tahap masaknya berbeza dan cepat hangus.

Paling bagus kalau... Letak dalam secubit atau tidaklah sebanyak genggaman tangan janji anda boleh kawal dan pastikan ia boleh masak dengan seimbang. Itu jak. Selamat mencuba dan berhati-hati semasa menggoreng. Bahaya tu....

Ulasan

Catatan Popular