Bolong Tatap Bolong :: it's kimChi tiMe...
:: BeLajar Makan Kimchi Made from SARAWAKIAN ::
bahan-BahannYa ::
- Sayur Kubis Panjang 1biji
- Lobak Putih 1biji
- Lobak merah 1biji [Lebih pown boleh ikut kemampuan mulut na]
- Halia [ikut sukatan sendiri]
- Bawang putih [letak jer berapa2 yang mampu]
- serbuk CiLi/laDa
- Sos pes ikan
- GuLa
- Garam [sedikit jer]
Cara-cara membuatnya...
::Step 1::
~BeLi kat kedai semua bahan-bahan termasuk :
:: Kubis PanJang ::
:: potong ikut suka la bawang putih, halia, daun bawang, lobak merah dan lobak putih ::
:: Jangan Lupa Sos pes Ikan ::
:: jangan Lupa potong juga kubis panjang, then rendam beberapa minti dengan air garam dan toskan ::
:: hiris.potong ikut suka ~Lobak Putih ~ ::
:: Daun bawang + Lobak merah [bajet pinggan kurang ] ::
:: Step 2 ::
:: haLia yang dihiris tadi, di blander dan kasi hancur lumat2 atau ikut suka La mana2 pown ble ::
:: Masukkan HaLia yang sudah dikisar dan tambahkan serbuk Lada/ciLi ikut brands yg korang suka le... janji pedasssss... ::
:: GauL adunan tadi sampai sebati... dan Masukkan GuLa dan gauL sekali lagi ::
:: jangan Lupa masukkan sos pes ikan tadi dan gauL sampai sebati ::
:: Step 3 ::
:: Masukkan kesemua bahan-bahan... satu persatu... lobak merah, daun bawang dan lobak putih... kemudian, gauL sehigga sebati ::
:: Terpaksa Guna plastik nak GauL... takut tangan dan jari jemari Panas/pedas ::
:: selepas semuanya sebati. masukkan Kubis panjang yang telah dipotong kecik dan telah direnda dengan air garam sebentar tadi satu persatu ikut sukatan ... GauL sehingga Sebati::
:: Step 4 ::
::yang Sudah siap dan kalau nak rasa dia naik dan rasa keasliannya, biarkan dan peram selama 1-2 hari sebeLum dimakan...lagi Sedap... pergghhhh..!!!! ::
:: tukang Buatnya.. sodare AIMAN ::
:: tukang MaKan nYa sayaLah..ahaksss..sedap ooo ::
apapun, try your best... we nak makan Luk... good try and good Luck.. seLamat Mencuba
Ulasan
Catat Ulasan