Bolong Tatap Bolong :: it's kimChi tiMe...

:: BeLajar Makan Kimchi Made from SARAWAKIAN ::

bahan-BahannYa ::
  • Sayur Kubis Panjang 1biji
  • Lobak Putih 1biji
  • Lobak merah 1biji [Lebih pown boleh ikut kemampuan mulut na]
  • Halia [ikut sukatan sendiri]
  • Bawang putih [letak jer berapa2 yang mampu]
  • serbuk CiLi/laDa
  • Sos pes ikan
  • GuLa
  • Garam [sedikit jer]

Cara-cara membuatnya...

::Step 1::

~BeLi kat kedai semua bahan-bahan termasuk :


:: Kubis PanJang ::

:: potong ikut suka la bawang putih, halia, daun bawang, lobak merah dan lobak putih ::

:: Jangan Lupa Sos pes Ikan ::


:: jangan Lupa potong juga kubis panjang, then rendam beberapa minti dengan air garam dan toskan ::

:: hiris.potong ikut suka ~Lobak Putih ~ ::

:: Daun bawang + Lobak merah [bajet pinggan kurang ] ::


:: Step 2 ::

:: haLia yang dihiris tadi, di blander dan kasi hancur lumat2 atau ikut suka La mana2 pown ble ::

:: Masukkan HaLia yang sudah dikisar dan tambahkan serbuk Lada/ciLi ikut brands yg korang suka le... janji pedasssss... ::

:: GauL adunan tadi sampai sebati... dan Masukkan GuLa dan gauL sekali lagi ::

:: jangan Lupa masukkan sos pes ikan tadi dan gauL sampai sebati ::


:: Step 3 ::

:: Masukkan kesemua bahan-bahan... satu persatu... lobak merah, daun bawang dan lobak putih... kemudian, gauL sehigga sebati ::

:: Terpaksa Guna plastik nak GauL... takut tangan dan jari jemari Panas/pedas ::

:: selepas semuanya sebati. masukkan Kubis panjang yang telah dipotong kecik dan telah direnda dengan air garam sebentar tadi satu persatu ikut sukatan ... GauL sehingga Sebati::

:: Step 4 ::

::yang Sudah siap dan kalau nak rasa dia naik dan rasa keasliannya, biarkan dan peram selama 1-2 hari sebeLum dimakan...lagi Sedap... pergghhhh..!!!! ::

:: tukang Buatnya.. sodare AIMAN ::

:: tukang MaKan nYa sayaLah..ahaksss..sedap ooo ::

apapun, try your best... we nak makan Luk... good try and good Luck.. seLamat Mencuba



Ulasan

Catatan Popular