Bolong Tatap Bolong :: PISANG HIJAU...

:: sedikit perkongsian makanan SABAH especially kaum BUGIS ::





apa jua rupa bentuk jenis dan warna warni pisang hijau, ia tetap punya rasa yang sama...
rasa PISANG... hahahaaa...
juga banyak jenis menu dan cara nak mempelbagaikan rupa dan rasa...
korang jer la fikir sendiri nak menyedapkan k...

cara-cara buat... senang jer same Like ABC... ais batu campur...

1) bahan-bahannya like ABC.. kena ada ais [dikisar], kacang hitam, kacang goreng, agar2 pelbagai warna dan rasa, air sirap merah, sedikit gula merah cair [kalau nak]... ni part ABC

2) untuk pisang hijau plak, lebih baik guna pisang yang ni



lagi besar lagi sedap... tapi untuk pisang, ikut kamu la.. maw yang mana janji PISANG...
untuk balut pisang ni, guna adunan tepung gandum dan pewarna [hijau] yang sesuai] serta letak sedikit perasa seperti garam dan gula [secukup rasa...

hasilnya cam ni...



.... then, letak la dalam ABC tadi guna kretiviti dan kegemaran korang...
sama ada nak potong2 kecil, biar dia camtu besar pown boleh
ikut HOBI k...

salam beramal dan rasalah... selamat mencuba... LOVE it

p/s :: jangan bilang kami MALING... sebab kami pown kaum BUGIS dari SULAWESI cuma sudah lama berhijrah di MALAYSIA... PEace Yooooo...!!!!

Comments

Popular posts from this blog

~puLau-Pulau Di Semporna, SABAH~

KILAU makanan tradisi SABAH

Pejabat Taman-Taman Sabah- Taman Marin Tun Sakaran dan Taman Marin Sipadan Semporna (Sabah Parks)