Kongsi-kongsi lagi makanan Semporna..

~ sedikit lagi perkongsian.. aku suka post part2 makanan di semporna...~


ni tayyum a.k.a landak laut ataupun tehek2..
memang sedap tapi hati2... kalau tidak pandai ambil jangan di kacau
tajam durinya tu...


ni seperti biasalah.. anggur laut atau orang kampung panggil... Latok..
sedap kalau lagi makan dengan cecahan lada a.k.a sambal..
berliur sudah ni





~dua benda diatas tu... cangkerang dia... atas ni isi dia~
orang panggil kima or kahanga or entah la banyak nama
memang sedap ni benda
first time dapat rasa, rasa macam maw lagi
memang sedap


dan ini, pelbagai juadah yang dijual kat pasar
kami panggil pasar PUTU
memang banyak jenis la
apa2 jak kamu maw makan
ni aku rasa dorang jual masa awal2 pagi ni
kat pasar


~The most i like... KETAM~
memang inilah makanan kegemaran ku sampai bila
walaupun susah maw makan dan lambat
tapi, tetap jadi pevereet


p/s :: apapun, siapa sini penggemar makanan laut or Seafood...
sila la datang semporna...

Comments

Popular posts from this blog

~puLau-Pulau Di Semporna, SABAH~

KILAU makanan tradisi SABAH

Kem Pemilihan Pertukaran Belia Antarabangsa Kementerian Belia dan Sukan Malaysia 2015