MENU: KEK BATIK

~ cara membuat kek batik ~

KEK BATIK


Bahan-bahan :
2 bungkus biskut Marie (setiap satunya dipecah empat)
1 tin susu pekat
7 biji telur
1 cawan gula pasir
1 Buttercup kecil (250g)
6 sudu serbuk koko
6 sudu serbuk Milo

Cara masakan :


01.Mula-mula, cairkan buttercup, setelah itu matikan api

02.Selepas itu, pukul telur seperti telur dadar

03.Kemudian, campurkan kesemua bahan (kecuali biskut Marie) ke dalam kuali.. letakkan sedikit air

04.Seterusnya, buka api sederhana dan kacau bahan-bahan di dalam kuali tadi sehingga sebati dan sampai kenyal dan nampak berkilat. Setelah itu, matikan api

05.Selepas itu, masukkan biskut Marie ke dalam kuali tadi dan gaul sampai rata

06.Masukkan adunan ke dalam loyang yang dilapik plastik supaya mudah untuk dipotong

07.Akhir sekali, sejukkan di dalam peti ais selama yang dirasakan cukup
# kalau nak rasa coklat/koko lebih, tambah je ikut suka... nak manis tambah susu pekat2 sikit
 p/s :: tak pernah pulak cuba guna telur sebelum ni...takpe, nanti kita cuba erk

Comments

Popular posts from this blog

~puLau-Pulau Di Semporna, SABAH~

KILAU makanan tradisi SABAH

Kem Pemilihan Pertukaran Belia Antarabangsa Kementerian Belia dan Sukan Malaysia 2015